Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, mám doma čerstvě šestileté dítě, které hůře mluví. Špatně vyslovuje S, Z,R, Ř, Č, Š, Ž. Prostě je toho docela hodně. V září jde do školy, protože ani v MŠ ani na škole neviděli důvod k odkladu, které teď aní nechtějí dávat…(jde do montessori třídy, kde si s ní prý poradí). A jinak je opravdu hodně šikovná. A ve školce by se hodně nudila. Jenže ta mluva se moc nelepší. Na logopegii chodíme, ale máme termíny vždy 1× za cca 2 měsíce. Doma to trénujeme, máme aplikaci na telefon, sešity, kartičky, všelijaké blbosti. Opravujeme. Ale já moc výsledek nevidím. Tedy když má opakovat slovo, jde jí to, ale jakmile začne mluvit, pořád to říká blbě.
Prostě já na to tlačím, dítě je z toho už docela zpruzené. Logopedka ve školce na mne koukala, jako že jí „zanedbávám“ že ještě nemluví hezky. A zda jí vychovává tablet a obrazovky…Opak je pravdou. Vlastně se z toho stavíme na hlavu. A nic nepomáhá. Hodně spolu mluvíme, čteme, miluje knížky, čteme a listujeme i hodiny.
Jak to máte vy? Co pomohlo vám? Je možné, že do toho „doroste“ a pak se to prostě přehoupne a bude mluvit normálně? Přijde mi, že i některé 3-4 leté děti mluví daleko lépe. Na jednu stranu nechci nic zanedbat a řeším to už kolik let, na druhou stranu mi přijde, že na to dost tlačím. Ale chci to asi víc já než ona. A jí to prostě tak „vyhovuje“ kamarády má a domluví se. Ale co v té škole…?
@Roseberry neboj, oni si s ní ve škole poradí, kór v Montessori, kde je osobitý přístup ke každému dítěti,
moje dcera nastupovala do školy také s vadami výslovnosti, na logo jsme chodili co 14 dní, pak i k soukromé logopedce, ovšem dcera nechtěla doma cvičit, kromě r a ř jí to naskočilo samo v 1. třídě, správné R se naučila říkat až v půli třetí třídy, a Ř jí moc nejde dosud - ale to přijde, učitelka jí dává dvojky ze čtení a to je vše, jinak s tím nemá problém
U nás u spousty věcí pomohlo dát chvilku pauzu. I u logopedie. Prostě týden, dva vůbec neřešit, nechat uzrát to, co se naučila, odpočinout si… takhle dceři naskočilo r a ř.
Tak má dyslálii? Ta logopedka ve školce je dobrá? Ne každý logoped je dobrý.
Můžeš vyzkoušet jiného. Jinak tedy frekvence 1× za 2 měsíce mi přijde i málo a tedy pokud to nepřináší výsledky uvažovala bych o změně. Pokud tlačíš a dítě klade odpor je to na prd.
Z mé zkušenosti tedy nic „samo“ není, ale mám děti se smíšenou vývojovou dysfázií a jedno s dyslálii (tam to bylo o poznání jednodušší).
Jinak pokud Tě uklidním. Moji dysfatici do ZŠ nastupovali bez sykavek, R a Ř, měkčení, L a jeden i bez K.
Logopedii ukončovali v průběhu třetí / páté třídy.
Pokud umí mluvit, tak to ještě jde že jí nejdou jen písmena. Náš nesloží ani větu v 6, ale zjistila jsem, že umi číst barvy
a to chodí na logopedii každý tyden uz 3 roky
ale jdeme do logopedicke školy
Ahoj, děkuji za názor.
No.. ve školce rozhodně není dobrá logopedka. Jen mi vynadala, ať to okamžitě řeším a řekla mi, že na ní má vyhrazených jen cca 5-10 minut. Ale je to logopedka od školky, která se jí věnuje chvilku (5 minut) každý týden a tak alespoň něco. Pak chodíme ke klinické logopedce. A ty termíny jsou prostě šílené. Chodíme tam 7 měsíců.. Ale prostě jsme tam byli 4×… tak nechci dělat soudy po pár návštěvách. (9 měsíců jsme čekali na první termín. Prostě hrůza…)
Popravdě o tom, zda má nějakou lehkou dysfázii se u nás také diskutuje, protože chodí na fyzio kvůli vtáčení špiček. Prý to má vše souvislost, mluva, uchop tužky, ty nožky.
@pikola
To je mi líto. To teprve musí být těžké. Soucítím s vámi.
@Roseberry S dysfázií 1× za 2 měsíce. Nemyslím to špatně ale s dysfatikem chodím co 3 týdny, dobrá klinická logopedka, taky jsme čekali 7 měsíců na termín.
Se školní logopedkou bohužel nemám dobrou zkušenost, ale samozřejmě jinde může být jiná. U jednoho dítěte jsme dokonce měli doporučení, aby na něj v podstatě vůbec nešahala (obrazně řečeno). Jako za 5 minut s dítětem co má odpor nic nevyřeší. To dítě musí motivovat.
Ano, u té VD to může mít souvislost. Pak ale ta mluva je poslední a naskakuje jako poslední. Taková pyramida kde mluva je nahoře.
A ano třeba všichni naše VD mají šílenou grafomotoriku a úchopu tužky pomlčím ![]()
@pikola Náš poslední sice neumí správně složit větu česky. Stále neumí všechny sykavky, M, K, G, L, K, měkčení, R a Ř. Pokud je umí tak to nikdo nikdy neviděl. Ale umí číst, umí sčítat a odčítat a chápe násobilku a jeho zájmy jsou naprosto jinde k věku. Jen mu naprosto nikdo nerozumí.
Nedávno byl s příbuznou na noc a ona mi říká "V noci něco mluvil, ale já mu nerozuměla co. No já mu nerozumím ani přes den na tož v noci. " Tak asi tak.
Na logopedii chodí od 2 a 3/4.
Ale jemu ty diagnózy věkem bohužel naskakují, jak se to tříbí a je to víc vidět ![]()
On tedy výborně znakuje.
Příspěvek upraven 27.07.26 v 20:43
No s těmi termíny bojuji od začátku. Prý nám častější termín dát nemohou. Dokonce jsem zkoušela nadhodit, že si nějaké lekce zaplatím jako samoplátce a ani tak to prý nejde.
Prostě tak.
Tak to děkuji za uklidnění. Na rehabilitaci se dost zlepšuje. Tak budu doufat, že i to mluvení se podá. Ať už tím, že to cvičíme, nebo tím, že do toho dozraje.
@Snopy123 píše: Více
No tak nějak
teď jsme u vlajek a států, počítat umí dávno, abecedu uměl od 2, ale domluvit se s ním úplně nedá i kdyz se to lepší pořád. Navíc se dost stydí.
Ale jsou horší věci. Si říkám, že aspoň štěstí, že není blbej, mluveni se dá naučit časem, ale inteligenci nedohoníš
@Roseberry U těch VD je to takové skokové. Dlouho nic a pak posun. ![]()
S tím termínem je to škoda. ![]()
@pikola Mám to ještě ve 2 starších modelech doma a tam má i mimořádné nadání a vysokou inteligenci taky, což tedy pro české školství v té době byl celkem oříšek, ale zvládli jsme to. Teď nastupuje na VŠ.
Ať se daří. ![]()
Nas dysfatik ukončil logo ted nedávno v 9 letech. Konečně. S dcerou, ktera ma jen dyslalii uz rok trénujeme R a furt nic. Bude ji 7 a pujde do druhe tridy. Uz se ho naučila vyslovit, ale nepoužívá ho. Mne uz toho hrabe a madam je to jedno… obcas se ji povede Ř, tak doufam, ze se podari začít používat R a k Ř uz pak bude jen krůček. Snad to zvladneme behem te druhe tridy. Ale ma spoluzaky daleko hůř mluvící. Vseobecne je ted dost deti, co mluví spatne. Ale i dost mnohem mladších, co mluví správně, to me vzdycky je lito, když to slyším. Ja na logopedii bydlím uz osmým rokem s postupně 3 detmi…
@Midaku JJ, taky jsem takhle bydlela roky. Kolikrát s oběma, protože je máme velmi brzo u sebe. O logopedii se mi kolikrát i zdálo. ![]()
Po holce dyslálii, z které jsem se málem hroutila přišli 2 dysfatici. A bylo o zábavu postaráno. Ten třetí je takový bonbonek
Ale je jeden že, už sám samotinký ![]()
Na roky to počítat odmítám tedy. ![]()
Příspěvek upraven 27.07.26 v 20:56