Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravim vsechny maminky a prosim vsech o radu po porodu se mi zacali na prave ruce nea prstech loupat kuze uplne mi to tahne kuzi a praska je to neprijemne myslela jsem si ze je to plisen tak jsem si koupila masticku ale ta vubec nezabrala, lekarnik mi rikal ze to plisen neni kdyz to je tak suchi co to teda je? Je tady kdo ma neco stejneho, cim to mam lecit? co to teda je? mela bych s tim zajit na kozni? Nerada chodim k doktorum tak bych to chtela lecit sama pokud to neprejde tak tam budu muset zajit.poradte prosim.Dekuju ![]()
Ahoj…
mne se myslim to stejny objevilo kdyz jsem byla v nemocnici na revizi po zamlklym tehu. Uz je to tri roky a nemuzu se toho zbavit. I kozni i alergolozka se shodly, ze je to normalni ekzem. Takze mam na mazani masticku (na predpis Elocom). Mazu teda jenom kdyz se mi to vic zhorsi.
Jestli se ti to zhorsuje po kontaktu s nekteryma vecma (jar, stava z brambor, tekuty mydlo, horka voda), tak to mas nejspis taky ekzem ![]()
Mám také od prvního porodu, začalo to na jednom prstě a postupně mi to sežralo všechny prsty i dlaně. Podle kožní je to exém který se vyskytuje jen na rukách, výjimečně jinde a je typický pro ženy středního věku
Zbavíš se ho jen pravidleným promazáváním a když je opravdu zle že to praská do krve a svědí nebo až bolí tak kortikoidy. Mám na to Diprosalic, je na recept. Tak hodně štěstí, třeba se toho zbavíš úplně ![]()
zkus vazelínu s levandulí......chlapovi se hrozně loupaly prsty a po 2 namazání si libuje......dostali jsme jí jako dárek a vyhledala jsem že 50ml stojí 160kč
ja to prosste nechapu jak se vam z niceho nic udela ekzem nikdy zadne problemy jsem nemela z pokozkou. tak to se doktorovi nevyhnu budu muset tam zajit kdyz to je na predpis, astejne to uplne se nevyleci tak to je zoufali je to neprijemne ![]()
Většinou člověk nic nepokazí, když si okolní kůži namaže „červenou“ INDULONOU. Ta obsahuje prášek na bázi framykoinu a navíc myslím taky kosmetický glycerín ke zvláčnění kůže. No a na to postižené místo by se měl podívat dermatolog.
Moc dekuju za radu budu muset tam zajit protoze tahne se to uz dva mesice a neni tomu konce ted po kazde je to tak ze se to jako zacina hojit uz to je skoro zahojene a najednou se to zacne znovu loupat jsem z toho nestastna nic mne doted tak netrapilo ![]()
ljubočka píše:
ja to prosste nechapu jak se vam z niceho nic udela ekzem nikdy zadne problemy jsem nemela z pokozkou. tak to se doktorovi nevyhnu budu muset tam zajit kdyz to je na predpis, astejne to uplne se nevyleci tak to je zoufali je to neprijemne
ahoj, právě řeším to samé, po porodu mi začali praskat prsty, resp. mezera mezi prsty, snažím se to mazat, ale s miminkem to moc nejde, když pořád něco myji, přebaluji ap. ![]()
Mohla by jsi sem potom prosím napsat, co ti na to doktor na to napsal či poradil? Děkuju
![]()
No ja to prave mezi prsty nemam mne se loupe ten polstarek jakoby z pod nehtu se mi to zacina loupat ajak pises taky jak si to mazani s miminkem nejde protoze porad prebalujes, umyvas, mne chvili bude trvat nez zajdu k doktorovi nemam na koho nechat maliho manzel je od 7 do 7 v praci a ja nejdriv musim k obvodacce at mne tam posle ani nevim kde ten kozni tady je bydlim ve vesnici a tady on urcite neni, ale mame dobryho rodynneho lekarnika tak skusim zajit za nim at se mi na to podiva a neco mi na to da nez ja se k tomu koznimu dostanu,nekdo mi psal ze je to ekzem mne se jaksi nezda proto ze mi zacali vypadavat vlasy a od te doby se mi zacali loupat prsty,uvidim co mi na to rekne lekarnik a napisu kdyztak ![]()
Dermatolog sice nejsem, ale mám pocit, že jsem si tím taky prošel. U ljubočky i u rybkybezvody bych to viděl - tak jak kdysi u mě - na napadení plísní. Je to běžný „obyvatel“ lidského těla a náš imunitní systém ji normálně drží v přijatelných mezích, ale když je organismus oslabený - což v mateřství určitě trochu je…
- tak ta potvora začne vystrkovat růžky.
Juro a jak si se toho zbavil, pokud je to plíseň tak by šel snad nějaký Canesten, ne? ![]()
Já jsem kombinoval čtyři věci (měl jsem to na nohách mezi prsty): Bavlněné ponožky (čistě bavlněné), jiné v práci a jiné na cestu tam a zpátky. Měněné každý den. (Držím se toho dodnes.) Potom natírání Nitrofunginem (už se dnes nevyrábí, byl to dryák - s kyselinou dusičnou…) a mezitím propolisovou tinkturou (případně ALPOU s mentolem). No a boty z čisté kůže (koženkové vyřadit!), kožené polobotky a na zimu pouze pracovní farmářky (ze STIVALu Zlín).
Ale i tak mně to trvalo tři a půl roku… ![]()
hm, tak to s rukama praktikovat moc nejde
možná ty bílé bavlněné rukavice…ale při představě 3 let
![]()
ljubočko to co popisuješ s praskáním prstů pod a u nehtů, to má přesně moje maminka a ta má ekzém. Žádný dr. jí s tím nepomohl, má období kdy je to lepší a naopak. Jediné co nějak tak jde je používání mastiček z marjánky - ale ne ty kupované ( technické konopí
), nejlepší je si sehnat rostlinu a naložit si jí do alpy a nebo nechat si od někoho kdo tomu rozumí udělat mast. A pak ty kortikoidy, což už tady bylo psáno, ale kdo by to do sebe chtěl cpát… ![]()
Rybko, napadá mě: nepomohl by na to nějaký přípravek se solí z Mrtvého moře? J8 vím, sůl do rány štípe, ale myslím v těch obdobích, kdy tam nejsou prasklinky…