Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Lucie_Sx píše:že mě to zrovna u tebe nepřekvapuje…
Na ten test jit nemusis.
Ja jsem po prvnim zazitku uz s dalsimi detmi nesla. Fuj, takhle blbe mi dlouho nebylo, jako tam.
Cukr mi zmerili bezne z krve a gyn.to stacilo.
@Anonymní píše:
Ne, rozhodně nejedu keto. Nemám důvod. A kdybych jela keto, určitě bych to i řekla.
Denní příjem sacharidů mám třeba hrsticku borůvek nebo rybízu, jedno jablko a jednu mandarinku - rozprostřené přes celý den, vždy spolu s bílkovinami. Plus zelenina a občas třeba kousek proteinového chleba, dvě lžíce quinoy nebo tak.
V pořádku?![]()
Jo a samozřejmě taky nějaká laktóza - bílý jogurt a mléko do kafe.
Tím bych asi diskusi o svém stravování ukončila a můžeme se věnovat tématu
Jenže třeba tohle ovoce co píšeš už by ti pravděpodobně při těhotenské cukrovce neprošlo. Aspoň mě určitě ne. Jinak já nemám jeden jediný předpoklad pro cukrovku (u tehu cukrovky jsou předpoklady blbost - to jen mezi námi. Hodně sportuji, i v tehu jsem do 32tt behala, přidaný cukr moc jejím - výjimečně zakusek ke kávě, jim teda přílohy v normálních porcích, před tehu 67 kg a 180 cm a cukrovku mám. Nejen podle oggt, s přibývajícími týdny mi ten cukr fakt lítá. A lacna v 12tt byla 4,1 a při OGTT 4,3. Jen ten cukr moje telo s tehu hormony nedává. A i cukr z ovoce, bohužel.
@Sedmnactnulajedna píše:
Prošla jsem, tak jsem ráda.
Zadne prekvapeni. No, tak hlavne ze nebudes potrebovat zadneho diabetologa, ktery neni obeznamen s novymi poznatky ve vede kolem diet… At zije strejda Google…
@Sedmnactnulajedna píše:
Prošla jsem, tak jsem ráda.
Gratuluju.
Jaké jsi měla hodnoty?
@Ivusska777 píše:
Jenže třeba tohle ovoce co píšeš už by ti pravděpodobně při těhotenské cukrovce neprošlo. Aspoň mě určitě ne. Jinak já nemám jeden jediný předpoklad pro cukrovku (u tehu cukrovky jsou předpoklady blbost - to jen mezi námi. Hodně sportuji, i v tehu jsem do 32tt behala, přidaný cukr moc jejím - výjimečně zakusek ke kávě, jim teda přílohy v normálních porcích, před tehu 67 kg a 180 cm a cukrovku mám. Nejen podle oggt, s přibývajícími týdny mi ten cukr fakt lítá. A lacna v 12tt byla 4,1 a při OGTT 4,3. Jen ten cukr moje telo s tehu hormony nedává. A i cukr z ovoce, bohužel.
Jasně, já vůbec nezpochybňuju fakt, že těhotenská cukrovka není „zasloužená“ špatným životním stylem a že za ní stojí hormony. Šlo mi fakt jen o to, že skutečně existují studie, které zjistily, že ogtt vychází znatelně špatně u lidí, co mají snížený příjem sacharidů. Čím nižší příjem, tím hůř, zdá se (četla jsem třeba studii jedné kanadské (myslím) univerzity, která sledovala severské obyvatelstvo živící se převážně živočišnou stravou). Předběžně, protože těch výzkumů zjevně ještě neexistuje dostatek, nicméně docházejí k podobným zjištěním, tihle výzkumníci doporučují, aby někdo - WHO třeba - vydal pokyny, jak se před ogtt stravovat, aby byl skutečně vypovídající.
A samozřejmě - když má někdo, kdo jí normálně, špatné výsledky ogtt, tak snadno udělá menší či větší úpravy jídelníčku, ale co bych udělala já? Maximálně bych mohla vyhodit tu mandarinku a jablko a chroupat místo toho jenom salát. ![]()
No ale dneska jsem si teda dopřála - nejdřív ta sklenice cukru, pak jsem to vykompenzovala sýrem a pressíčkem (pressíčko mě samozřejmě položilo, protože určitě hypoglykémie po té hyperglykémii - to už jsem kdysi párkrát zažila, když jsem hladová místo do jídelny vyrazila do cukrárny), a pak čerstvá bagetka, když už jsem to měla tak rozjeté.
@mroe píše:
Zadne prekvapeni. No, tak hlavne ze nebudes potrebovat zadneho diabetologa, ktery neni obeznamen s novymi poznatky ve vede kolem diet… At zije strejda Google…
Dobře, máš nějaký odborný protiargument k tomu, co jsem si „přečetla na Google“? (Ve skutečnosti jsem tedy v poslední době četla například Diabétologie pratique, Nature, Robert Koch-Institut nebo Cochrane Library, ale nebuďme hnidopiši.)
@TRG píše:
Gratuluju.
Jaké jsi měla hodnoty?
A víš, že vůbec nevím? Chodím na kliniku, kde si to všechno předávají rovnou v interním systému a já ta čísla nevidím. Ale mluvila jsem s „odběrovou sestřičkou“ i se svou doktorkou a obě se tvářily úplně spokojeně.
@Sedmnactnulajedna píše:
A víš, že vůbec nevím? Chodím na kliniku, kde si to všechno předávají rovnou v interním systému a já ta čísla nevidím. Ale mluvila jsem s „odběrovou sestřičkou“ i se svou doktorkou a obě se tvářily úplně spokojeně.
Jo jo. To já jen tak že zvědavosti. Někdo jede podle starých norem a/nebo neřeší hodnoty, ale to by nejspíš komentovali. Ale byla jsem zvědavá kvůli tomu, že ses bála, jak to vyjde. Tak jestli jsi měla ty hodnoty kvůli dietě fakt spíš vyšší, i když pořád OK, nebo jestli prostě s velkou rezervu, když to řeknu blbě. To máš jedno. ![]()
@Sedmnactnulajedna píše:
Dobře, máš nějaký odborný protiargument k tomu, co jsem si „přečetla na Google“? (Ve skutečnosti jsem tedy v poslední době četla například Diabétologie pratique, Nature, Robert Koch-Institut nebo Cochrane Library, ale nebuďme hnidopiši.)
Zadny. Akorat je ponekud trapne si myslet, ze diabetolog, ktery to dela pul zivota, nema zkusenosti a nedokaze posoudit, jestli ma tehotna cukrovku nebo ne. Osobne moc nechapu, proc laik tohle studuje. Celkove mi to ponekud zavani prilisnym zaobiranim se stravou…
@Sedmnactnulajedna píše:
A nemáš to zapsané v průkazce? U nás výsledky teda trvaly asi dva dny, neozvěděla jsem se nic od „odběrové sestry“.
@ivašot. píše: že mě to zrovna u tebe nepřekvapuje…
M, slim, že ten test je pro organizmus i pro mimino dost zátěžový.
@mroe píše:
Zadny. Akorat je ponekud trapne si myslet, ze diabetolog, ktery to dela pul zivota, nema zkusenosti a nedokaze posoudit, jestli ma tehotna cukrovku nebo ne. Osobne moc nechapu, proc laik tohle studuje. Celkove mi to ponekud zavani prilisnym zaobiranim se stravou…
Já nemluvím o cukrovce jako takové, ta samozřejmě má svoje ukazatele, které se postupně projeví, ale o výsledcích testu ogtt, který může v tomto konkrétním případě právě někoho falešně „donutit“ docházet na diabetologii, přičemž já osobně si v lékařských ordinacích opravdu nelibuju a vydávám se tam pokud možno, jen když o něco opravdu jde (přičemž znovu říkám, že plně respektuju doktory a jejich odbornost).
Co se týče mého vyhledávání informací, neomezuju se ani náhodou na stravu, jen se ráda snažím pochopit různé věci, se kterými se setkávám, a to i v detailech a jednotlivostech. ![]()
@Russet píše:
A nemáš to zapsané v průkazce? U nás výsledky teda trvaly asi dva dny, neozvěděla jsem se nic od „odběrové sestry“.
No vlastně ani nemám průkazku, vidíš, minule jsem ji měla. Žiju za hranicemi. A výsledky jsem měla čekat za hodinu po posledním odběru (volali by, kdyby něco).
Ale šla jsem ještě pak odpoledne na normální kontrolu, tak jsem potkala i tu sestřičku, jinak bych se to dozvěděla až od své doktorky a klidně mnohem později.