Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Při cukrovkářské dietě rozhodně nebudeš moct jíst ovoce na kila. Ale dopředu se opravdu nestresuj.
Pokud by ti vyšla cukrovka, tak by si se dál živila stejně. Jenom by ti třeba nakonec vypomohli inzulinem, pokud by to bylo hodně špatné.
Nestresuj se zbytečně fakt… nemá to smysl.
Jasne, lekari nejsou dostatecne obeznameni a chces se vyhnout problemum zpusobenym lekarem. Tak urcite, hlavne, ze ty tomu tak dobre rozumis a umis si najit validni informace. „Cukrovka“ ti opravdu nemuze vyjit proto, ze jis malo cukru, nebo kvuli jakekoli diete. A jestli tvoje telo nedokaze dostatecne zpracovat cukr, tak mas problem, ktery ta tvoje dieta jen lehce zamaskovala…
A proč vlastně jdeš na oGTT? Jsi těhotná, jestli správně tipuju?
A jinak jsi si jistá, že držíš low-carb dietu? Několik kusů ovoce denně není totiž low-carb ani dia.
Zvlášť jestli to ovoce jíš samotné, tak jsi tělo od rychlého zvedání hladiny cukru v krvi nejspíš neodvykla a tedy by ten test neměl vyjít falešně pozitivní.
No a pokud jdeš kvůli těhotenství a nevyjde ti dobře oGTT test, tak prostě vysvětlíš na diabetologii, jakou držíš dietu. Oni ti změří dlouhodobý cukr, ten bude v pořádku a nebude se zvedat, jestli se nic neděje. Při „nejhorším“ vyfasuješ glukometr a budeš hlídat, aby ti nelítal cukr. Ten bude ukazovat pěkné hodnoty, pokud jsi zdravá, takže dál budeš jíst, jak jsi zvyklá. No a nebo zjistíš, že ti to po něčem lítá a zaměříš se na dietu. Jestli už takhle nesladíš a neprasíš, tak přechod na případnou těhotenskocukrovkovou dietu bude znamenat hlavně velké omezení ovoce, potravin s přidaným cukrem apod. a jinak nic moc. To až když jsou opakovaně hladiny po měření glukometrem vysoké, dělají doktoři „problémy“. Nasadí postupně medikaci a pomalu zvedají dávky, dokud se to nespraví.
Ale je naprosto zbytečné nad tím dumat, jestli jsi doteď neměla v tomto směru jedinou komplikaci. Prostě to vyjde dobře a hotovo.
@Anonymní píše:
Hezký den,
zítra jdu na ogtt, ale dočítám se, že při low-carb stravě může organismus reagovat jako při diabetu, jak není zvyklý na obvyklé nebo dokonce velké dávky cukru.
Já nejsem až tak striktní, spíš se snažím vyhýbat věcem, které nejsou nutričně zajímavé, takže třeba jím několik kusů ovoce denně a zeleninu neomezeně, ale stejně mám trochu obavu.
Hlavně co budu dělat, až mi vyjde cukrovka, když už teď nejím ani nepiju sladké a sacharidy jen omezeně. V podstatě držím zdravou cukrovkářskou dietu, řekla bych.
Navíc předpokládám, že doktoři nemusí být s low-carb dostatečně seznámeni.
Máte někdo zkušenost?PS Hlavně se nestresovat, to je jasné
Děkuju za příspěvky k věci.. Já se nijak nestresuju, spíš mi to vrtá hlavou, a především bych si ráda ušetřila zbytečné problémy způsobené lékaři.
Těhotenský cukrovku jsem nikdy neměla, ale to jsem jedla běžně a taky jsem byla mladší.
Citovat, citovat, citovat. Pardon.
Na ten test jit nemusis.
Ja jsem po prvnim zazitku uz s dalsimi detmi nesla. Fuj, takhle blbe mi dlouho nebylo, jako tam.
Cukr mi zmerili bezne z krve a gyn.to stacilo.
@Lucie_Sx píše:
Na ten test jit nemusis.
Ja jsem po prvnim zazitku uz s dalsimi detmi nesla. Fuj, takhle blbe mi dlouho nebylo, jako tam.
Cukr mi zmerili bezne z krve a gyn.to stacilo.
Vyborny napad. Lepsi je pred pripadnym problemem strcit hlavu do pisku, tim se to cele elegantne vyresi, ze? ![]()
Děvčata, díky za odpovědi, ale je vidět, že úplně nevíte, o čem mluvím. Jednak nejím ovoce na kila a jednak jsou na internetu odborné články, že dlouhodobý snížený příjem sacharidů opravdu může výsledky ogtt zkreslit, že ten test není vhodný. Doporučuje se před ním běžná strava, někdy až týdny (!).
Jde o to, že velké množství cukru se opravdu může odbourávat pomaleji než při běžné stravě. Teorií proč, je několik, a je to poměrně nové, tedy ne dokonale prozkoumané téma. Běžný doktor to asi nastudované nemá a v podstatě ani nemůže mít.
Já se samozřejmě něčemu jako 75 gramů glukózy nikdy nevystavuju ani nebudu, takže pokud by se objevil problém, prostě to při mém jídelníčku vůbec problém nebude, i kdyby vyšly mírně zvýšené hodnoty, ale fakt to nechci vysvětlovat někde v ordinaci a opakovaně.
Jo a kdyby to šlo - nepodsouvejte mi základní neznalost low carb. To opravdu není tématem a ani nutné. Low carb jím právě proto, aby mi nelítal cukr, což považuju za základ zdravého životního stylu. Opravdu nespraskám kilo hroznového vína na posezení, to je úplně absurdní. Díky.
Ano, je to ogtt v těhotenství.
@Anonymní píše:
Jo a kdyby to šlo - nepodsouvejte mi základní neznalost low carb. To opravdu není tématem a ani nutné. Low carb jím právě proto, aby mi nelítal cukr, což považuju za základ zdravého životního stylu. Opravdu nespraskám kilo hroznového vína na posezení, to je úplně absurdní. Díky.Ano, je to ogtt v těhotenství.
No a kolik mas tedy denni prijem sacharidu? To asi nejedes keto.
@Anonymní píše:
Děvčata, díky za odpovědi, ale je vidět, že úplně nevíte, o čem mluvím. Jednak nejím ovoce na kila a jednak jsou na internetu odborné články, že dlouhodobý snížený příjem sacharidů opravdu může výsledky ogtt zkreslit, že ten test není vhodný. Doporučuje se před ním běžná strava, někdy až týdny (!).
Jde o to, že velké množství cukru se opravdu může odbourávat pomaleji než při běžné stravě. Teorií proč, je několik, a je to poměrně nové, tedy ne dokonale prozkoumané téma. Běžný doktor to asi nastudované nemá a v podstatě ani nemůže mít.
Já se samozřejmě něčemu jako 75 gramů glukózy nikdy nevystavuju ani nebudu, takže pokud by se objevil problém, prostě to při mém jídelníčku vůbec problém nebude, i kdyby vyšly mírně zvýšené hodnoty, ale fakt to nechci vysvětlovat někde v ordinaci a opakovaně.
@Anonymní píše:
Jo a kdyby to šlo - nepodsouvejte mi základní neznalost low carb. To opravdu není tématem a ani nutné. Low carb jím právě proto, aby mi nelítal cukr, což považuju za základ zdravého životního stylu. Opravdu nespraskám kilo hroznového vína na posezení, to je úplně absurdní. Díky.Ano, je to ogtt v těhotenství.
No… A jsme u toho…
Já vím, že kdo jí low-carb, tomu může vyjít „zhoršené“ oGTT. (Ale až ta hodnota po hodině / dvou, nikoliv na lačno. Tu zas může ovlivnit něco jiného.) Ale taky vím, že při low-carb se nejí „několik kusů ovoce“ denně. Jsou povolené hlavně bobule a max výjimečně kousek něčeho jiného, ale v kombinaci s tučným jogurtem a oříšky například. Proto jsem do toho prvního příspěvku psala, co jsem psala. Například na MOJÍ DIABETOLOGII tohle všechno ví. Nejsou úplně pitomí, kupodivu.
Tak jsi nám, kteří jsme ti chtěli poradit, obratem vysvětlila, jak tomu rozumíš, my tomu nerozumíme. Moje zkušenost je, že když jíš „mírnější low-carb“ (já ano a jím max půl jablka nebo grepu denně), tak to oGTT neovlivní. Proto jsem ti psala, že jestli jíš ovoce, tak by ti tuplem měl test vyjít OK. Navíc obdobu 75 g glukózy do sebe opravdu není tak těžké dostat.
Ale když takhle nasadíš, tak zkušenost praví, že další diskuse netřeba. Někdy se tu pak objeví diskusní vlákno typu „Já si myslím, že těhotenskou cukrovku nemám. Máte někdo zkušenost?“ Je velmi nepravděpodobné, že ti to vyjde falešně pozitivní. Nejspíš zítra, resp. po zjištění výsledku odejdeš z ordinace spokojená a budeš pokračovat ve zdravém stravování, jak jsi zvyklá. Jestli ti to ale pozitivní vyjde, doporučuju se s tím smířit a moc nespekulovat o doktorech dělajících problémy. Líp poradit neumím. Zdraví, několikanásobná těhotenská cukrovkářka na dietě. Howgh.
@Tarena píše:
No a kolik mas tedy denni prijem sacharidu? To asi nejedes keto.
Ne, rozhodně nejedu keto. Nemám důvod. A kdybych jela keto, určitě bych to i řekla.
Denní příjem sacharidů mám třeba hrsticku borůvek nebo rybízu, jedno jablko a jednu mandarinku - rozprostřené přes celý den, vždy spolu s bílkovinami. Plus zelenina a občas třeba kousek proteinového chleba, dvě lžíce quinoy nebo tak.
V pořádku? ![]()
Jo a samozřejmě taky nějaká laktóza - bílý jogurt a mléko do kafe.
Tím bych asi diskusi o svém stravování ukončila a můžeme se věnovat tématu ![]()
Kilo ovoce jsou třeba 4 větší jablka. A psala jsi, že jíš několik kusů ovoce.
Správný gynekolog, pokud ti vyjde test ve prospěch cukrovky, tě odešle na diabetologii. Nebude zkoumat, jako moc low carb jedeš. Test můžeš odmítnout.
Hezký den,
zítra jdu na ogtt, ale dočítám se, že při low-carb stravě může organismus reagovat jako při diabetu, jak není zvyklý na obvyklé nebo dokonce velké dávky cukru.
Já nejsem až tak striktní, spíš se snažím vyhýbat věcem, které nejsou nutričně zajímavé, takže třeba jím několik kusů ovoce denně a zeleninu neomezeně, ale stejně mám trochu obavu.
Hlavně co budu dělat, až mi vyjde cukrovka, když už teď nejím ani nepiju sladké a sacharidy jen omezeně. V podstatě držím zdravou cukrovkářskou dietu, řekla bych.
Navíc předpokládám, že doktoři nemusí být s low-carb dostatečně seznámeni.
Máte někdo zkušenost?
PS Hlavně se nestresovat, to je jasné
. Já se nijak nestresuju, spíš mi to vrtá hlavou, a především bych si ráda ušetřila zbytečné problémy způsobené lékaři.
Děkuju za příspěvky k věci.
Těhotenský cukrovku jsem nikdy neměla, ale to jsem jedla běžně a taky jsem byla mladší.