Jaké lyže pro 5,5letého?

4243
16.9.14 00:25

Lyže poradna

Prosím odborníky :-) o radu s lyžema. Blíží se sezóna, tak jaké koupit.

Mám syna 5,5 roku. Minulý rok jsem s ním jezdila asi měsíc cca ob tři dny lyžovat do lyžařské školičky. Ohodnotili ho tam na škále 0-10 na č. 7. Napsal si ježíškovi o lyžičky, neb těžko nesl, že je musel vždy vracet. Máme cca 115cm. Jaké koupit - firma, délka,… Aby to vydrželo do dalšího roku.

Dále jaký by měl být nadměrek u lyžáků, jestli může být třeba 1cm, aby vydržely sezónu, nebo mají být přesně.

Měla bych prosbu - ráda bych info od znalců, rodičů co hodně lyžují a vyznají se v tom - ne máme firmu xz, jsme spokojeni, má 130cm a lyže 120cm - vím, že méně, ale nevím pravidla apod. Hodně se píše velikost zkrojení nebo nějaké takové hodnoty,…

Díky, určitě nebudu sama, kdo toto využije :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17162
16.9.14 06:32

@Osmanka lyžujeme od dětství, já i syn. Začal kvůli zdraví později, než Tvůj syn. Ale nadměrek měl cca 2 cm, nosil dvoje hrubší ponožky do lyžáků (stejně jsou stažené přezkami). Lyže měl velikostně „pod bradu“, myslím že na značce až tak nezáleží. Pro začátečníky jsou lepší tzv. měkčí lyže. Carvingy mu ulehčí učení nebot obloučky se s nimi „dělají“ lehčeji :)
My teda v době růstu kupovali bazarové, protože rostl a nemělo smysl kupovat nové a za rok je zase prodávat(lyžáky i lyže).
Otázkou je taky, jak rychle Tvůj syn roste (ten náš i 10cm za rok, v 17 letech má 185cm, lyžáky vel. 45 :D)

Spíš než tady, doporučuji navštívit nějaké centrum s lyžařským vybavením a bazarem (v Ostravě třeba na jaře vyprodávají lyže z půjčovny za hubičku, na podzim mají zase akce výprodeje loňských modelů). ALe určitě existují i u Vás či v okolním městě bazary s lyžařským vybavením a většinou jsou tam znalí a poradí co a jak pro takového cvrčka :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
16.9.14 06:56

Kluk ma 116 cm a ja vcera vydrazila na aukru curvingy 90cm, k tomu boty s nadmerkem 3 cm. Pan nabizi, ze da i jinou velikopst bot, ale ja to mozna tak necham - preci jen ponozka a trebas pul roku lyzovani pred nami, nechci, aby mu to bylo hnedka male. Pod 2 cm nadmerku bych nesla.

nechtela jsem delsi lyze, 100cm by mu byly po usta. ale to znamena, ze pristi rok budu asi shanet dalsi, manzel se vztekne. jenze ono to s kratsima jde lip a on ma takovou povahu, ze kdyz mu neco nejde, hned se vzteka a konci s tim…chci, aby mu to slo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1812
16.9.14 07:09

@Osmanka Taky ti neporadím konkrétní značku/ typ, ale děti začali lyžovat, když jim bylo čerstvých 5 a 7,5 roku. Carvingové lyže mají zpravidla dosahovat někam mezi bradu a nos, ale u dětí je podle mých informaci i zkušeností lepší, když jsou spíše kratší (klidně i nějakých 5 cm pod bradu). Nevím, jak je to s tuhostí dětských lyží, ale pokud je na výběr, doporučila bych spíše měkčí, aby je dítě lépe „ušláplo“ (samozřejmě záleží na tělesné konstituci dítěte). Boty jsme kupovali s přibližným nadměrkem 1 cm, aby se tam vlezla teplá ponožka, ale aby zároveň nebyly vokné (jednak kvůli ovladatelnosti lyží, ale i díky teplotě - pokud je ve špičce vzduch, lépe se tam dostane zima). Každopádně bych ale dítěti v tomto věku nekupovala lyže a lyžáky nové, protože je to opravdu na jednu sezónu (lyže možná i na dvě, pokud se tedy koupím delší sahající nad bradu, ale lyžáky určitě jen na rok). V bazarech seženete kvalitní neojeté dětské lyže za hezké ceny (většina dětí v tomto věku toho moc nenalyžuje, takže lyže i lyžáky jsou většinou v dobrém stavu, pokud rodiče dítě nenechali jezdit po vydřených plochách, štěrku a s lyžákama lézt po kamenech a okopávat špičky). Máte-li poblíž lyžařskou školu, klidně se poptejte tam - znají syna určitě lépe než my tady a mají zkušenosti s tím, co malým dětem nejlépe vyhovuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9066
16.9.14 07:38

Ahojda, ja lyze lupovala dceri vloni ve 4 letech, brala jsem pro 109cm vysoke ditko 80ky a preskacky s cca 2cm nadmerkem. Letos meri jako Tvuj syn a bude na nich jeste jezdit, ale ona je lehka holcicka (vyska 115cm, vaha 16kilo) a navic zacatecnik, tak ji pry budou stacit ;) Vyska se bere po bradu, ale u lehcich deti a azacatecniku klidne kratsi ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4243
16.9.14 10:19

Díky za radu.
Ano chceme to bazarové, protože máme ještě dcerku, tak lyže využijeme pro druhé. Minulý rok jsem dala za půjčení na asi 7dní asi 1000,– a to jsme začali až v březnu lyžovat, neb jsem čekala až do lyžáku ve školce, jenže pak dostal v den odjezdu angínu a plakal, že se těšil, tak jsem ho vozila pak obden na svah s mimčem za krkem. Proto chci koupit lyže, že by je měl on 2roky a dcera pak taky dva roky. U nás je asi 20min jízdy autem uměle zasněžovaný svah pro děti, takže to může využít celou zimu. U nás se chodilo už lehce v březnu a tam byla hrozná zima. Je v údolí, směrem na sever. Takže to není o týdnu na lyžáku a příp. týdnu na horách ale můžou tam zaskočit jen tak na 2hod. o víkendu -co taky v zimě dělat, že :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová