Význam věty - U mě si ani neškrtneš :-D

QQQQ
15.9.14 17:55

U mě si ani neškrtneš :-D

Nazdar holky :mavam:
Jak by jste vysvětlily význam téhle věty desetiletému uřechtanému kopytu? :mrgreen:
Já normálně nevím :lol:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
15.9.14 17:56

@QQQQ že má útrum :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
15.9.14 17:58

U me nemas sanci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
15.9.14 18:00

@QQQQ: Nedám ti šanci, nedám ti příležitost. To je asi nejbližší a nejpřesnější, co mě napadá bez souvislosti s kontextem. Jinak bych asi vysvětlení dál rozvíjela právě podle kontextu, kde a od koho dítě tu větu slyšelo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
15.9.14 18:04

K přesnému významu jsem našla toto, ale jdu hledat dál, moc se mi to nezdá: „je to expresivní připodobnění do dávných dob, kdy ten, co uměl škrtáním rozdělat oheň, tedy majitel ohně (křesadla, škrtadla) byl uznáván za vůdce skupiny.
Takže ten kdo si neškrtne, je někdo kdo je podřízen "škrtači“ a nemá dovoleno mít například vlastní názor, ani například možnost samostatně vykonávat nějakou činnost."

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
15.9.14 18:05

@QQQQ Finýto, kámo! :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
16.9.14 13:35
@QQQQ píše:
Jak by jste vysvětlily význam téhle věty desetiletému uřechtanému kopytu? :mrgreen:
Já normálně nevím :lol:

Hledal jsem a došel jsem ke dvěma alternativním hypotézám vzniku tohoto lidového rčení.

Jára Cimrman byl zakladatelem literární skupiny, která si říkala příznačně: „Paliči“. Byla charakteristická tím, že její člen poté, co dal své dílo přečíst dvěma, třem, nebo dokonce čtyřem lidem, spálil jej. Filosofie vycházela ze staré známé pravdy, že nejvzácnější dílo je to, které již neexistuje. Jeho autor už se pak nikdy ani nepokusil svůj literární počin napsat znovu. Platilo pravidlo, které mělo tuto veršovanou podobu: „Co plamen schvátí, ať ani bystrá paměť nenavrátí.“ Mělo to však jednu nevýhodu - skoro žádné dílo se nezachovalo a to je škoda, protože právě v tomto období napsal Cimrman ty největší skvosty.

Skupina Paliči se ve svých začátcích rychle rozrůstala a dosáhla dokonce počtu stodvaceti členů. Když krátce na to zhořelo několik stohů v relativně krátkém časovém rozmezí, pojal Cimrman podezření, že si někteří její členové spletli její účel. Za krátko se ukázalo, že podezření bylo oprávněné. Většina skupiny totiž sestávala z chronických pyromanů, kteří se díky tomuto omylu snad poprvé sdružili do spolku lidí se společnými zájmy - pálení objektů, obydlí a předmětů. Jejich heslo: „Ani jiskra nazmar“ dávalo jasně najevo, jak moc jsou pro svoji věc zapáleni. Jára zprvu myslel, že tito členové spolku pálí pro inspiraci. Dokonce tuto skutečnost označil výrazem „Neronův syndrom.“ Když ale nikdo z nich za celou tu dobu nic nenapsal (kromě knihy „Rukověť žháře“), vyzval je, aby této nekalé činnosti zanechali. Bylo mu namítnuto, že on sám již založil několik požárů. Jára se bránil, že k tomu vždy došlo neúmyslně, že stohy padly za oběť vědy, zatímco oni požáry zakládají plánovitě, což je také patrné z dokreslených plamínků na katastrální mapě.

Po vyjasnění situace a následném vyloučení této části skupiny, zbylo asi pět členů. Vyloučení členové si vytvořili svůj vlastní spolek, který nazvali: „Popel“. Byla to zkratka a celý název zněl „První opravdová pyromanská elita“. Ten však neměl dlouhou dobu trvání. Asi půl roku po jeho založení totiž vyhořela jeho klubovna. Nebylo divu, neboť ta byla plná hořlavých látek: lihu, benzínu, petroleje a podobně. Výjimku tvořilo pár nádob, označených červeným nápisem: „Pozor voda!“. Navíc se ukázalo, že předseda spolku Kamil Hořava byl zároveň velitelem hasičů a byl vyznamenán Zlatým žebřem za včasné zásahy na místa požárů. Když se zjistilo, že tyto požáry sám organizoval, byl vyloučen z hasičského sboru a Zlatý žebř mu byl odňat. Jeho další osud ve spolku byl také zpečetěn. Slova místopředsedy Ivana Horáka mluví za vše: „Ten už si tady ani neškrtne.“

No, a toto rčení následně zlidovělo.

1. dubna 1912 v 18 hodin se v Malostranské besedě uskutečnil první ročník Cimrmanova festivalu „Koukání do blba“. Přišlo poměrně hodně diváků, většinou ze zvědavosti, protože nikdo netušil, co by se za neobvyklým názvem mohlo skrývat.

Diváci zaplatili Standovi Křečkovi vstupné, usadili se… a potom opravdu koukali do blba, protože se vůbec, ale opravdu vůbec nic nedělo. Křeček zatím ujížděl na bicyklu k Vinohradům, kde Cimrmanova společnost Lipany pilně nacvičovala Švestku. Velikonoce 1912, kdy měla mít Švestka premiéru, se totiž neúprosně blížily.

Jak známo, diváci se zpravidla dělí na dva tábory. Tentokrát to bylo trochu jinak. Všichni by rádi odešli domů, ale venku se spustil prudký déšť, takže se pokorně vrátili na svá místa a domů odešli až po 20. hodině. Všichni litovali zbůhdarma vyhozených peněz, tajní policisté navíc neměli co vyškrtávat z textu a druhý den to schytali od svého nadřízeného. Údajně na ně řval: „Vy blbci, vy jste si ani neškrtli!

No, a toto rčení posléze zlidovělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6594
19.10.20 14:44

Můžeme mi prosím někdo vysvětlit,,kápni božskou,,? :mrgreen: chápu, mluvit pravdu, ale jak vysvětlit dítěti :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
19.10.20 14:49
@Salorka píše:
Můžeme mi prosím někdo vysvětlit,,kápni božskou,,? :mrgreen: chápu, mluvit pravdu, ale jak vysvětlit dítěti :D

Prostě „řekni pravdu“… Co na tom chceš vysvětlovat? :D

• Citovat
  • Upravit
Altavista
19.10.20 14:58
@Salorka píše:
Můžeme mi prosím někdo vysvětlit,,kápni božskou,,? :mrgreen: chápu, mluvit pravdu, ale jak vysvětlit dítěti :D

Používá se to ve chvíli, kdy někdo něco zatajuje. Není to jen mluvit pravdu, ale v podstatě přinucení, ať už sakra mluví pravdu (nebo zase na druhou stranu, když se používá humor). Vnímám v tom to, že ten kdo se ptá ví, že druhý kecá.

• Citovat
  • Upravit
Qwentin
19.10.20 15:01
@QQQQ píše:

U mne už nepochodíš, já už ti nevyjdu vstříc. Neprojevím ti další zájem.

• Citovat
  • Upravit
6594
19.10.20 15:29

Já chápu význam kápni božskou… ale co znamená božská

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
704
19.10.20 15:41

Znamená to, že Bohu není nic utajeno…
Případně,,mluv jako Bůh, který nelže,,..

Příspěvek upraven 19.10.20 v 15:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1085
19.10.20 15:44
@QQQQ píše:
Že už mu nebudes pomáhat s osmisměrkami.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
19.10.20 23:17
@Qwentin píše:
U mne už nepochodíš, já už ti nevyjdu vstříc. Neprojevím ti další zájem.

Přečetla jsem si tvůj příspěvek asi 5× a přemýšlela, co ti uživatelka udělala, že na ni tak reaguješ. A pak mi došlo, že reaguješ na původní, 6 let starý dotaz. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová