Lze použít prošlou mouku?

591
18.7.26 16:09

Lze použít prošlou mouku?

Při vyklízení chatky, ve které mimo jiné skladujeme i trvanlivé zásoby, jsem našla poklady typu prošlá mouka, těstoviny, cukr, olej. Nejstarší má datum 2023. Obal neporušený, moli tam nejsou. Co byste s tím dělali na mém místě? Mě to je líto vyhodit.. dá se z toho vařit, co myslíte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
83
18.7.26 16:12

Pokud mouka nežije vlastním životem a není zatuchla, normálně bych ji použila. Za mě jsou data spotřeby zbytečná, mouka neumí číst, aby si řekla, že teď je už špatná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66315
18.7.26 16:16

Taky mouku neřeším, pokud v ní nejsou brebery

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16921
18.7.26 16:35

Jak píšou holky, projít to, pokud v tom něco není, použila bych :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1016
18.7.26 17:07

Cukru se nic nestane, ten je věčný, když je v suchu, stejně tak sůl. Mouka a těstoviny před konzumací projdou tepelnou úpravou, takže i kdyby tam nějaká ta neviditelná breberka byla, tak se při vaření zlikviduje. Žluklý olej poznáš, netypicky páchne a má nepříjemnou chuť. Dobře skladované trvanlivé potraviny obvykle nejsou po datu spotřeby zdraví nebezpečné. Jen už mohou mít o něco nižší výživové hodnoty, než se uvádí na obalu. Rizikové jsou prošlé masové konzervy a některá konzervovaná zelenina. Tam se teoreticky může objevit botulotoxin, takže tohle vždycky dobře tepelně opracovat. Botulotoxin se varem rozloží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79888
18.7.26 17:20
@Meduňková píše: Více

jak píšou ostatní, mouky bych pro jistotu prosila, těstoviny a cukr budou v pořádku, olej očichat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3159
18.7.26 17:42

Ty suchý potraviny jsou v pohodě, taky občas najdeme zapomenutý poklad a normálně to používáme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10013
18.7.26 18:44

Může mít horší vlastnosti (hůř kynout, jinak nasákávat tekutinu apod.), takže bych ji nepoužila do něčeho, na čem ti bude záležet, třeba narozeninový dort. Ale poživatelná bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2720
18.7.26 21:15

Mouku prosej a pokud tam nenajdeš breberky, tak ještě doporučuji ochutnat. Už se mi stalo, že starší mouka tak zvláštně zhořkla. A to jíst člověk fakt nechce. Pokud ale bude chutnat normálně, tak bych ji bez obav použila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23122
19.7.26 06:41

Pokud v ní nejsou broučci, larvy od molu, použila bych, pokud bych ji nutně potřebovala, ale zase je to věc za 10,–, já mám obchod v domě, asi bych došla pro novou, může být žlukla..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17103
19.7.26 11:39
@Meduňková píše: Více

Ahoj,

olej 100% ne. Zbytek jsou sypké potraviny, tam by to šlo. Ale jak píšou holky, tři roky prošlé věci, které v obchodě stojí 10korun :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí