Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Při vyklízení chatky, ve které mimo jiné skladujeme i trvanlivé zásoby, jsem našla poklady typu prošlá mouka, těstoviny, cukr, olej. Nejstarší má datum 2023. Obal neporušený, moli tam nejsou. Co byste s tím dělali na mém místě? Mě to je líto vyhodit.. dá se z toho vařit, co myslíte?
Pokud mouka nežije vlastním životem a není zatuchla, normálně bych ji použila. Za mě jsou data spotřeby zbytečná, mouka neumí číst, aby si řekla, že teď je už špatná.
Jak píšou holky, projít to, pokud v tom něco není, použila bych ![]()
Cukru se nic nestane, ten je věčný, když je v suchu, stejně tak sůl. Mouka a těstoviny před konzumací projdou tepelnou úpravou, takže i kdyby tam nějaká ta neviditelná breberka byla, tak se při vaření zlikviduje. Žluklý olej poznáš, netypicky páchne a má nepříjemnou chuť. Dobře skladované trvanlivé potraviny obvykle nejsou po datu spotřeby zdraví nebezpečné. Jen už mohou mít o něco nižší výživové hodnoty, než se uvádí na obalu. Rizikové jsou prošlé masové konzervy a některá konzervovaná zelenina. Tam se teoreticky může objevit botulotoxin, takže tohle vždycky dobře tepelně opracovat. Botulotoxin se varem rozloží.
@Meduňková píše: Více
jak píšou ostatní, mouky bych pro jistotu prosila, těstoviny a cukr budou v pořádku, olej očichat
Ty suchý potraviny jsou v pohodě, taky občas najdeme zapomenutý poklad a normálně to používáme.
Může mít horší vlastnosti (hůř kynout, jinak nasákávat tekutinu apod.), takže bych ji nepoužila do něčeho, na čem ti bude záležet, třeba narozeninový dort. Ale poživatelná bude.
Mouku prosej a pokud tam nenajdeš breberky, tak ještě doporučuji ochutnat. Už se mi stalo, že starší mouka tak zvláštně zhořkla. A to jíst člověk fakt nechce. Pokud ale bude chutnat normálně, tak bych ji bez obav použila.
Pokud v ní nejsou broučci, larvy od molu, použila bych, pokud bych ji nutně potřebovala, ale zase je to věc za 10,–, já mám obchod v domě, asi bych došla pro novou, může být žlukla..
@Meduňková píše: Více
Ahoj,
olej 100% ne. Zbytek jsou sypké potraviny, tam by to šlo. Ale jak píšou holky, tři roky prošlé věci, které v obchodě stojí 10korun ![]()