Lze změnit otce?

Anonymní
29.9.20 14:38

Lze změnit otce?

Ahoj, mám takovou podle mě speciální otázku a nevím jak ji položit, aby mě většina z vás pochopila.
Mám nevlastního otce a samozřejmě i biologického. Každopádně můj nevlastní otec je pro mě tím,,pravým tátou" odmala. Sice biologicky alimenty posílal jak měl do doby dokud jsem studovala, ale jako dcery se mě naprosto vzdal, i když jsme se do mých 6 let cca vídali. Poté přišlo období a nechce mě ani znát. Jelikož mě nevychovával, nikdy mi v životě nepomohl, chtěla bych, aby můj nevlastní táta, který se o mě celý život staral, vychovával mě, vždy mi pomohl a pořád mi pomáhá a má mě upřímně rád, měl stejná práva jako můj biologicky otec. Čili otázka zní…lze nějak zbavit biologického otce práv a,, předat" je nevlastnímu? Uvedu priklad: nedejbože se mi něco stane a budu bezdětná a bez manžela, tak aby veškeré mé dědictví bylo ponecháno matce a nevlastnímu otci. Vím, že existuje i závěť a umřít ještě fakt nehodlám :D ale byl to jen příklad.
Nevím, zda mě chápete dobře, ale když to řeknu laicky je mi nepříjemné, že v dokumentech apod je můj biologický otec, který na mě kašle a nemá o mě zájem a já bych tohle právo chtěla dát člověku, který se o mě celý život staral a dává mi skutečnou lásku otce, kterou jsem bohužel u svého biologického nikdy neměla.
Doufám, že vám tento dotaz nepřipadá směšný, nebo si o mě neříkáte něco špatného, ale z psychického hlediska by to bylo pro mě velice potěšující, kdyby ta změna šla provést. Za jakékoliv rady, nápady, názory Vám budu vděčná. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
317
29.9.20 14:56

Mohl by tě adoptovat. Tam se předají práva na toho nevlastního otce.
Institut osvojení dospělé osoby u nás platil do roku 1949, pak byl zrušen. Znovu ho tedy zavedl nový Občanský zákoník, upravují ho paragrafy 846 - 854. Člověk, který má být osvojen, se nazývá osvojenec, ten, který osvojuje, pak osvojitel. Podle § 796 odst. 2 o osvojení rozhodne soud, návrh musí podat osoba, která chce zletilého osvojit, zletilý se pak připojí.

Změna je zásadní hlavně v tom, že osvojenec může dědic v první zákonné třídě dědiců.

Žadatel o osvojení musí ovšem splnit některou z podmínek, aby soud osvojení potvrdil. Mimo jiné například to, že osvojitel osvojil už dříve sourozence osvojeného, že osvojitel o osvojeného pečoval jako o vlastního, když byl nezletilý, nebo že hodlá osvojit dítě svého manžela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35832
29.9.20 14:57

No a ten nevlastni s tím souhlasí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
29.9.20 15:20

Tak hlavní asi bude, jestli s tím biootec bude souhlasit…

• Citovat
  • Upravit
34473
29.9.20 15:23

Určitě to musí jít přes soud. Pokud jsi plnoletá, tak se pomalu ale jistě blíží doba, kdy vůči svým rodičům budeš mít kromě práv i povinnosti, takže taky bude záležet, jak moc do toho bude tvůj biootec šlapat. Určitě to není tak, že si vzpomeneš a oni ho šupem vymažou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12834
29.9.20 15:35
@Anonymní píše:
Ahoj, mám takovou podle mě speciální otázku a nevím jak ji položit, aby mě většina z vás pochopila.
Mám nevlastního otce a samozřejmě i biologického. Každopádně můj nevlastní otec je pro mě tím,,pravým tátou" odmala. Sice biologicky alimenty posílal jak měl do doby dokud jsem studovala, ale jako dcery se mě naprosto vzdal, i když jsme se do mých 6 let cca vídali. Poté přišlo období a nechce mě ani znát. Jelikož mě nevychovával, nikdy mi v životě nepomohl, chtěla bych, aby můj nevlastní táta, který se o mě celý život staral, vychovával mě, vždy mi pomohl a pořád mi pomáhá a má mě upřímně rád, měl stejná práva jako můj biologicky otec. Čili otázka zní…lze nějak zbavit biologického otce práv a,, předat" je nevlastnímu? Uvedu priklad: nedejbože se mi něco stane a budu bezdětná a bez manžela, tak aby veškeré mé dědictví bylo ponecháno matce a nevlastnímu otci. Vím, že existuje i závěť a umřít ještě fakt nehodlám :D ale byl to jen příklad.
Nevím, zda mě chápete dobře, ale když to řeknu laicky je mi nepříjemné, že v dokumentech apod je můj biologický otec, který na mě kašle a nemá o mě zájem a já bych tohle právo chtěla dát člověku, který se o mě celý život staral a dává mi skutečnou lásku otce, kterou jsem bohužel u svého biologického nikdy neměla.
Doufám, že vám tento dotaz nepřipadá směšný, nebo si o mě neříkáte něco špatného, ale z psychického hlediska by to bylo pro mě velice potěšující, kdyby ta změna šla provést. Za jakékoliv rady, nápady, názory Vám budu vděčná. :kytka:

Zrejme by to šlo. :think: ale zeptat se právníka. Nejdriv bych zašla za biootcem. Třeba s tím bude souhlasit. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová