Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mohl by tě adoptovat. Tam se předají práva na toho nevlastního otce.
Institut osvojení dospělé osoby u nás platil do roku 1949, pak byl zrušen. Znovu ho tedy zavedl nový Občanský zákoník, upravují ho paragrafy 846 - 854. Člověk, který má být osvojen, se nazývá osvojenec, ten, který osvojuje, pak osvojitel. Podle § 796 odst. 2 o osvojení rozhodne soud, návrh musí podat osoba, která chce zletilého osvojit, zletilý se pak připojí.
Změna je zásadní hlavně v tom, že osvojenec může dědic v první zákonné třídě dědiců.
Žadatel o osvojení musí ovšem splnit některou z podmínek, aby soud osvojení potvrdil. Mimo jiné například to, že osvojitel osvojil už dříve sourozence osvojeného, že osvojitel o osvojeného pečoval jako o vlastního, když byl nezletilý, nebo že hodlá osvojit dítě svého manžela.
Určitě to musí jít přes soud. Pokud jsi plnoletá, tak se pomalu ale jistě blíží doba, kdy vůči svým rodičům budeš mít kromě práv i povinnosti, takže taky bude záležet, jak moc do toho bude tvůj biootec šlapat. Určitě to není tak, že si vzpomeneš a oni ho šupem vymažou.
@Anonymní píše:
Ahoj, mám takovou podle mě speciální otázku a nevím jak ji položit, aby mě většina z vás pochopila.
Mám nevlastního otce a samozřejmě i biologického. Každopádně můj nevlastní otec je pro mě tím,,pravým tátou" odmala. Sice biologicky alimenty posílal jak měl do doby dokud jsem studovala, ale jako dcery se mě naprosto vzdal, i když jsme se do mých 6 let cca vídali. Poté přišlo období a nechce mě ani znát. Jelikož mě nevychovával, nikdy mi v životě nepomohl, chtěla bych, aby můj nevlastní táta, který se o mě celý život staral, vychovával mě, vždy mi pomohl a pořád mi pomáhá a má mě upřímně rád, měl stejná práva jako můj biologicky otec. Čili otázka zní…lze nějak zbavit biologického otce práv a,, předat" je nevlastnímu? Uvedu priklad: nedejbože se mi něco stane a budu bezdětná a bez manžela, tak aby veškeré mé dědictví bylo ponecháno matce a nevlastnímu otci. Vím, že existuje i závěť a umřít ještě fakt nehodlámale byl to jen příklad.
Nevím, zda mě chápete dobře, ale když to řeknu laicky je mi nepříjemné, že v dokumentech apod je můj biologický otec, který na mě kašle a nemá o mě zájem a já bych tohle právo chtěla dát člověku, který se o mě celý život staral a dává mi skutečnou lásku otce, kterou jsem bohužel u svého biologického nikdy neměla.
Doufám, že vám tento dotaz nepřipadá směšný, nebo si o mě neříkáte něco špatného, ale z psychického hlediska by to bylo pro mě velice potěšující, kdyby ta změna šla provést. Za jakékoliv rady, nápady, názory Vám budu vděčná.
Zrejme by to šlo.
ale zeptat se právníka. Nejdriv bych zašla za biootcem. Třeba s tím bude souhlasit. ![]()
Ahoj, mám takovou podle mě speciální otázku a nevím jak ji položit, aby mě většina z vás pochopila.
ale byl to jen příklad.
Mám nevlastního otce a samozřejmě i biologického. Každopádně můj nevlastní otec je pro mě tím,,pravým tátou" odmala. Sice biologicky alimenty posílal jak měl do doby dokud jsem studovala, ale jako dcery se mě naprosto vzdal, i když jsme se do mých 6 let cca vídali. Poté přišlo období a nechce mě ani znát. Jelikož mě nevychovával, nikdy mi v životě nepomohl, chtěla bych, aby můj nevlastní táta, který se o mě celý život staral, vychovával mě, vždy mi pomohl a pořád mi pomáhá a má mě upřímně rád, měl stejná práva jako můj biologicky otec. Čili otázka zní…lze nějak zbavit biologického otce práv a,, předat" je nevlastnímu? Uvedu priklad: nedejbože se mi něco stane a budu bezdětná a bez manžela, tak aby veškeré mé dědictví bylo ponecháno matce a nevlastnímu otci. Vím, že existuje i závěť a umřít ještě fakt nehodlám
Nevím, zda mě chápete dobře, ale když to řeknu laicky je mi nepříjemné, že v dokumentech apod je můj biologický otec, který na mě kašle a nemá o mě zájem a já bych tohle právo chtěla dát člověku, který se o mě celý život staral a dává mi skutečnou lásku otce, kterou jsem bohužel u svého biologického nikdy neměla.
Doufám, že vám tento dotaz nepřipadá směšný, nebo si o mě neříkáte něco špatného, ale z psychického hlediska by to bylo pro mě velice potěšující, kdyby ta změna šla provést. Za jakékoliv rady, nápady, názory Vám budu vděčná.