Lživé články

Anonymní
6.12.14 15:58

Lživé články

Ahoj chtěla bych se poradit v následujícím. Jeden z mých rodinných blízkých dělal v bývalé pro region významné firmě. Firma vinou ekonomické krize a tunelování některých manažerů zkrachovala. Můj známý byl sice v managementu, ale snažil se firmu do poslední chvíle před krachem zachránit. Pracoval tam od maturity celkem 30 roků, nejdříve na pásové výrobě, potom se vypracoval. Známý objížděl investory i banky, aby dali šanci podniku krizi překlenout, za což byl po zásluze vyhozen z práce a dělo se spoustu dalších ošklivých věcí, kolem toho které nemám chuť ani odvahu popisovat. :( Nyní v regionálním tisku vycházejí lživé pomlouvačné články vůči našemu rodinnému příslušníkovi. Lidé tam píší smyšlenky, jen aby poštvali ostatní a proti naší rodině. Bohužel to přečetlo na netu už hodně lidí a bojím se, že v tištěné podobě taky. Najednou se se mnou přestali bavit, lidé kteří normálně komunikovali a podobně. Dá se proti tomuto nějak ohradit nebo to nemá cenu?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5453
6.12.14 16:12

A stoji ti ty osoby zato??Mne je teda u zadku, kdo si o mne co mysli :lol:.Zalezi mi na rodine a nikdo jiny nema pravo se o mne vubec zajimat. Vypustila bych to, nema to cenu resit, niceho nedocilis.Lidi si stejne budou myslet a rikat, co chteji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1272
6.12.14 16:35

Ja bych klidne podala trestni oznameni a pozadovala tistenou omluvu taky se nam to stalo. Podala jsem trest.ozn primo na redaktora pod clankem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21539
6.12.14 16:36

Muzete se ohradit proti lzim u vydavatele avzadat o vytisteni omluvy a pravdy. Pripadne podat na autora zalobu za poskozeni dobreho jmena. To pak zalezi na povaze lzi a dukazech, ktere jste schopni predlozit. Vic asi moc neudelas. Dobri znami by meli uznat pravdu i bez techto kroku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
6.12.14 17:21

http://www.epravo.cz/…na-7254.html?mail

Ne nadarmo se médiím říká sedmá velmoc. Slovo je fakt mocné a velmi snadno dokáže kohokoli zničit - pokud an to dotyčný nemá nervy se neustále hájit, že to, co bylo napsáno, není pravda.

Já jen, třeba jistá HV se taky domáhala omluvy, že o ní byly psány lži. Pamatuje si ty pomlouvačné články, nebo jak to bylo v těch omluvných a opravných?

Pracovala jsem v redakci, studovala jsem masovou komunikaci, vím, jak to chodí.

Právo má, viz výše odkaz na tiskový zákon, který to řeší, ale mezi náma, taky se říká, není nic staršího než včerejší noviny. A co s lidma, kteří si udělají názor na základě článku v novinách? že nemají vlastní rozum? Já vím, chabá útěcha. Ale je to tak. :nevim:

Příspěvek upraven 06.12.14 v 17:23

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
6.12.14 17:21

Podle mě záleží, co se tam píše. Pokud tam jsou objektivní nepravdy (například že se s někým sešel, když nesešel, že dostal nějaké odměny, které nedostal, že podepisoval nějaké smlouvy, které nepodepsal atd.), tak je možné žádat dodatečné sdělení nebo odpověď (co to je, najdeš tady http://www.epravo.cz/…na-7254.html).

Pokud je to napsané nějak šalamounsky („někdo říká, že se s příbuzným sešel a tam se domluvili“ nebo „policie prošetřuje možnost, že iniciátorem celé akce byl příbuzný“), tak tam ty šance se něčeho domoct jsou dost malé.

Ve vaší situaci bych asi zkusila oslovit tu redakci s tím, co vím, a požádat, aby zveřejnili to „uvedení na pravou míru“; pokud mají majitele, co je výš - např. Deník vlastní zahraniční společnost - zkusit případně oslovit i je. Jinak bych asi věnovala energii na uvedení informace na pravou míru u těch, na kom vám záleží. Bohužel, je to blbý, ale jinak to úsilí za to asi nestojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
6.12.14 17:26

Jo a ještě takhle, jak píše @Slečna Ferka. Pokud redaktor napsal, že „Pan XY se nás nikdy na nic neptal a rozhodoval se podle svého,“ tvrdí bývalý pdřízený, který si nepřál být jmenován z důvodu možných budoucích osobních útoků, tak se obávám, že redakce je z obliga, neb pouze cituje svého informátora, nikoli že zveřejňuje svůj názor na situaci. :nevim: Do jaké míry je lživá nebo ne, by si redakce měla ověřit, na druhé straně, je to vážně věc soudu, ne redakce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová