Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Možná tu tohle téma už je, ale neměla jsem sílu hledat. Adélka má průjem a nechce jíst. Dneska snědla jen oběd a přesnídávku, UM si jen cucne a do toho má trochu průjem. Jediný, co si dá s chutí je čaj. Zítra určitě zavolám doktorce, ale ráda bych, kdyby jste mi napsali, jestli s tím taky máte zkušenosti. Může to být k zoubkům? Jinak je úplně v pohodě, hraje si, směje se. Ale já už jsem z toho zoufalá a mám strach, co to může být. Trvá to dva dny, akorát včera měla průjem jen jednou.Děkuju za odpovědi!
My to máme u zubů podobně a pak na druhý, třetí den se to všechno vrátí do starých kolejí- jinak zuby nepoznáme, nepláče. Hlavně že ti pije, to jídlo tak nevadí, známá říkala, že byla s malým u lékaře a ten ji řekl, že i když dítě nejí dva dny skoro nic, že to neni taková hrůza, jak kdyby nepilo
já jsem z toho docela vyděšená. měli jsme s manželem ze soboty na neděli střevní chřipku a bylo nám dost zle. Ale malá je jinak v pohodě a je vidět, že zoubky jí bolí.
já si myslím, že to máte ze zubů, my jsme doma taky byli pos… a malý to nedostal- já jsem měla průjem a i zvracela, malý se udržel..Ale to ti ještě jí jaktakž… u nás když měl například rotaviry nebo afty, tak mi do pusy nedal vůbec nic a jenom vypil 40 mléka a tak… to ještě máte dobré s tím jídlem, uvidíš zítra
snad jo. děkuju moc! jak jde o malou, tak jsem hrozná hysterka ![]()
Smahulinka,
já tě úplně chápu, jsem taky matka lvice, pokud jde o zdraví a ochranu dětí. Já mám dobré zkušenosti při průjmech s kapičkami Hylak forte 100ml (volně prodejný), s tím nic nepokazíš, naopak to urovná mikroflóru komplet v trávicím ústrojí. Pro jistotu si to vezměte celá rodina, nám stačí kolikrát jen jedna dávka a je klid. První dítě mělo dokonce v roce E.coli, to měl průjem skoro rok, no představ si, že nám tak 7× a více za den průjmoval, už jsem z toho byla zoufalá, až se nakonec našla ta nechutná bakterie a stačilo párkrát dát Hylak a byl klid. Neuvěřitelný. Takže tento máme doma stále po ruce a vždy pomůže. Hodně štěstí.
![]()
děkuju moc za radu. nám už je docela dobře. zavolám zítra doktorce a uvidím, co mi poví. Ale moc děkuju za ty kapky. Adélka má ten průjem taky často, ale kolikrát je to jen takový uprdnutí. Tak to jste si taky užili, hlavně, že už je to za vámi ![]()
To jo, užili, tak kdyby to trvalo dýl, určitě bych si vyžádala stěry ze zadečku právě na tuto bakterii, která je pěkně zákeřná a zvlášť u dětí do dvou let (to nechci strašit, opravdu ne, jen lepší prevence než reparace
). Ale může to být jen ta střevní chřipka chycená od vás či zoubky, přesto ten Hylak forte doporučuji koupit a podat i tak, doktorka nám to schvalovala a od té doby máme opravdu klid. Jsou výborný.
Adélka je na radu doktorky očkovaná na rotaviry, ale to asi nemá s tím vaším virem nic společnýho, viď?
Nene, zrovna tato bakterie (E.coli-má několik variant-číslují se a zvláště dvě jsou pro děti do dvou let životu nebezpečné - E.coli 026 a E.coli 157). Takže nejde o vir, ale o bakterii, která se nachází např. ve výkalech dobytka, které se třeba pase někde na louce, ty výkaly se mohou dostat spodními vodami až do našich domácností, není-li voda dostatečně a řádně ošetřena chlórem atd. Jinak třeba ta 157 je prý na povrchu masa a tím, že jej tepelně zpracujeme, tuto bakterii zahubíme. Proto si dávám hooodně veliký pozor, abych syrové maso po obrácení na pánvy vyndavala na talíř jinou obracečkou, aby mi tam nějaká ta hnuska nezůstala. Jinak prý v Egyptě je právě ta 157 v té vodě, proto tam mívají všichni průjmy, akorát dospělého člověka to neohrožuje na životě, pouze ty děti do dvou let. To mi řekla paní z hygieny.
Já bych jídlo nenutila, je důležitý, že ti pije čaj (mlíko se u průjmů nedoporučuje!). Myslím, že pár dní bez jídla jí neublíží. Doktorce každopádně zavolej!
Tady je jídelníček při průjmech, kterej mi už párkrát rychle pomohl:
http://www.babyonline.cz/…/prujem.html#…
Ať to máte rychle za sebou ![]()
děkuju moc za rady. ty bakterie nevim, jestli měla možnost chytit, ale člověk nikdy neví… Uvidíme zítra. Moc děkuju!!!
Tak ať je malá brzy v pořádku, abys mohla zase v „klídku“
užívat mateřství. Dobrou. ![]()