Má všechno. Jak ho nerozmazlit

luy
11
28.8.17 12:08

Má všechno. Jak ho nerozmazlit

Vyrůstala jsem jako nejstarší ze čtyř dětí a byli jsme chudí. Neměli jsme nic. Všechno oblečení staré, hračky po někom. Všechno v domácnosti (jako produkty, zubní pasty, potraviny..) bylo té nejlevnější cenové kategorie, značky „Tesco“, „Dr. Halíř“, nebo to doma prostě chybělo. Často nás tlačily boty. Na školním výlet jsme nedostali kapesné, abychom si koupili suvenýr. Chodili jsme k vodě, ale jen tam, kde to bylo zadarmo a neměli jsme žádné věci navíc, jako nafukovací křídla, nebo lehátka.

Mám 2,5 letou dceru a ta má všechno od malička. Nejdražší plínky, ať nemá bolavý zadek. Nejlepší dětskou sedačku do auta, ať se dobře vyspí. Ty nejlepší potraviny. Když kupuji ovoce, nebo zeleninu, tak se třeba vůbec nedívám na cenu. Teď půjde do školky a už zase jsem jí koupila papuče za 400 i když tam byly skoro stejné za 120. Jenže ty za 400 si umí sama obout a má z toho obrovskou radost. A když vidím tu radost v jejích očích, tak jí to prostě koupím. Nejsou jí ani 3 roky a už byla 2× u moře.

Mám trošku dilema. Jak ji v budoucnu vychovávat, aby z ní nebyl rozmazlený fracek, který má příliš vysoká očekávání?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
26872
28.8.17 12:13

@luy Tim, ze doprejes vlastnimu diteti kvalitu, to dite nerozmazlis. Prece nebudes kupovat vedome ausus?
Rozmazleni neni o „blahobytu“, ale o vychove.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.8.17 12:13

Tak trochu uber. Naco 3× u moře, když si to nebude vůbec pamatovat?
Zkus se spíš ty trochu usměrnit a né vyhazovat peníze zbytečně za drahé věci.
Ti v 6 řekne, že chce ajfoun za 16 tisíc, tak skočíš do obchodu a hned koupíš? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19131
28.8.17 12:15

@cecetka Souhlas. Rozmazlování není o tom, kupovat dítěti kvalitní věci. Rozmazlování je spíš o tom povolit dítěti vše, co si zamane a koupit mu vše, na co si ukáže…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19131
28.8.17 12:17
@hudečice píše:
Tak trochu uber. Naco 3× u moře, když si to nebude vůbec pamatovat?
Zkus se spíš ty trochu usměrnit a né vyhazovat peníze zbytečně za drahé věci.
Ti v 6 řekne, že chce ajfoun za 16 tisíc, tak skočíš do obchodu a hned koupíš? 8o

Tak třeba proto, že rodiče si taky chtějí udělat dovolenou, a dítě pochopitelně vezmou sebou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
28.8.17 12:18

No kupovat něco jenom proto, že to je nejdražší podle mě rozmazlování je..protože to, že to je drahé, neznamená ještě kvalitu..případně za menší peníz se dá pořídit kvalitně stejné..ale člověk to musí aspon vyzkoušet a ne vidět ceník a jít rovnou.. :nevim:
a jak ji nerozmazlit? tak kupovat můžeš drahé, ale ne vše o co si řekne, jen to co doopravdy potřebuje

• Citovat
  • Upravit
5314
28.8.17 12:20

Určitě ji nerozmazlíš tím, že bude mít kvalitní věci denní potřeby, dobré jídlo atd. Spíš bych se zaměřila na věci, co děti „oceňují“ - k vánocům a narozeninám nekupovat 15 dárků ale třeba jen 4, nedávat ji vše na co si ukáže - občas použít větu „to stojí moc peněz, to teď kupovat nebudeme, můžeš si o to napsat třeba Ježíškovi“ nebo podobně, nekupovat pouze značkové oblečení atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35861
28.8.17 12:21

Dite nepozná jestli to jablko stalo 20 nebo 120. Jde spíš o to v jakém množství a jak často povolila co chce ono.
Já nouzi netrpěla a netrpime, ale i když ji můžu opravdu koupit co chce, tak to prostě koriguju v rámci rozumu.
Spíš nepřenášej tyhle svoje strachy na něj, nechtěj od něj vděk, protože ty bys to jako malá neměla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2249

Moje má rok a půl a u moře byla taky 2×, u botů se nedívám ani tak na cenu jako na kvalitu, stejně tak u autosedačky.
Prostě se snažíme kupovat spíš kvalitní věci, nevím, jak by ji jvalitní autosedačka rozmazlila, stejně tak kvalitní boty, které neničí nohu.
Za to máme málo hraček, to skoro nekupujeme, stejně si s ničím nehraje.

Být tebou se nebojím, prostě ji nekupuj všechno, na co ukáže, hodně si o všem povídejte, vysvětluj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1362

Muj syn ma take vse..a doufam, ze vychovou z nej spratka neudelam. Mam kamaradku, byla jedinacek, mela vse, tri zimni bundy, dvoje kozacky, ani nevim kolik botu, kalhot, nejdrazsi kabelky atd..ale rozhodne neni rozmazlena, je uplne suprova, pro ostatni by se rozdala. Zakladat si na kvalitu neni spatne, ale urcite bych chtela, aby syn znal hodnotu penez, a vedel, ze ne vse je potreba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenloth
28.8.17 12:22

Pokud kupuješ dítěti dražší věci, protože jsou kvalitní a nikoli kvůli nějaké značce, tak proč ne. Zrovna autosedačka, potraviny a boty jsou věci, na kterých taky nešetřím. I když vždycky myslím na poměr ceny/výkon, protože nerada vyhazuju peníze zbytečně.
Já se snažím děti krotit v požadavcích, prostě nedostanou vše, co chtějí. Ráda jim koupím malou hračku pro radost, ale jen občas, na větší si počkají na narozeniny, Vánoce. Když nějakou hračku rozbijí z nedbalosti nebo dokonce schválně, tak novou prostě nedostanou.
A je velice užitečné od mala dětem vysvětlovat hodnotu peněz, že je nemáme jen tak, že se musí pracovat, není jich neomezené množství apod. Prostě základy finanční gramotnosti od útlého věku.

• Citovat
  • Upravit
2852
28.8.17 12:23

Záleží na každém jak k tomu přistupuje, není rozmazlování koupení běžných spotřebních věcí( oblečení, potraviny, drogerie), ale povolit dítěti spoustu věcí, které jsou zbytečné, jeho věku neúměrné. Taky spousta hraček je často na škodu.
S tím mořem nevím, je to každého volba. Já třeba nemám nervy brát s sebou na dovolenou do zahraničí dítě pod 3 roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
luy
11
28.8.17 12:25

Tomu věřím, že to bude hlavně o výchově. Co ale konkrétního udělat? Nekupovat všechno, na co si ukáže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
253
28.8.17 12:27

My jsme na tom stejně… Jako dítě jsme byli bez táty a často jsme měli jen chleba se sádlem, na chuť zavařeniny od babičky, zeleninu a ovoce taky od babičky.. :-/ Když si na to vzpomenu, je mi hrozně smutno, i když se mamka snažila. Měla jsem ale pěkné dětství, skromné, ale pěkné. Teď kupuji synovi taky vše kvalitní, jezdíme k moři atd. Ale dost zlobí, takže třeba hračky dostává opravdu jen na narozeniny a Vánoce. Jednu, ale dražší. Nemyslím, že přehrše věcí má vliv na spokojené dětství, ale prostě to v sobě mám a nechci, aby to zažil taky.. (např. koupím ti koláč až po výplatě). Když chce v obchodě třeba Brumíka, tak mu ho koupím, ale auto ne. I když na něho mám, tak to už beru jako vynucování si a rozmazlenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
28.8.17 12:28
@luy píše:
Tomu věřím, že to bude hlavně o výchově. Co ale konkrétního udělat? Nekupovat všechno, na co si ukáže.

ano přesně tak..
nekupovat na vánoce 10 dárků jenom proto abys ji dopřála..je to zbytečné,
nebo jdete po obchodě a malá si řekne že chce lízátko nebo nanuk, ale ty víš že je před obědem a ona by pak nic nesnědla, tak prostě nekoupit, nebo má třeba nevím troje boty a ona si řekne že chce ještě jedny ale ty víš že už by to neunosila a byli by zbytečné, tak nekoupit a tak.. :think:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML