Jak souvisí vysokoškolské vzdělání s IQ

10.6.20 23:46

Magisterský titul

Pokud má někdo magisterský titul z humanitního oboru z nějaké univerzity, co to vypovídá o IQ toho člověka? Napište vaše názory, jaká je šance že má IQ v jakém rozmezí. Přece jen, vysokoškolské vzdělání ma v čr určité procento lidí, jak moc to souvisí s IQ podle vás?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9231
10.6.20 23:55

Už zase diskuze o IQ absolventů humanitních oborů? :roll: jo a víš, že třeba spousta lidí, kterým je dnes přes padesát na VŠ kdysi nešlo, ač by na ní měli dostatečnou inteligenci i schopnosti? Tak a teď máš o čem přemýšlet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21958
10.6.20 23:56

3 zalozene diskuze a vsechny o IQ studentu. Posedlost nebo mindrak? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1818
11.6.20 03:43

No podle mě titul vůbec o ničem nevypovídá. Znám spoustu rychlokvašek s titulem, totálně hloupých lidí. Naopak znám i lidi, co na výšku nešli a přitom by na ní měli :think: ono taky dost záleží na vysoké škole. Školství už není, co byvalo. Spousta škol je jen na „tituly“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PaníKadrnožková
11.6.20 05:00

Obecne je asi IQ vš vzdělanych lidi vyšši než lidi treba po vš oboru, ale tech vyjimek se najde tolik, ze bych nerada ukazovala, ze tento konkretni vysokoskolak ma vyssi iq nez tento konkretni učeň :mavam: dotaz je polozen rekla bych trochu sugestivně, odpovedela bych, ze je URČITÁ šance, ze ma iq v daném rozmezí :nevim:

• Citovat
  • Upravit
44346
11.6.20 05:57

Pokud někdo chce znát hodnotu svého IQ, je možné si ho nechat změřit. Třeba Mensa ČR tuto možnost nabízí několikrát do roka na různých místech v republice a je to finančně dostupné.
V posledních letech se od samotné číselné hodnoty IQ upousti, důležité jsou další složky osobnosti.

Sama za sebe říkám, že vystudovat humanitní obor na veřejné univerzitě není žádná brnkacka, každý rok během studia někdo odpadne nebo neudělá státnice na první pokus. Vzdělání humanitního zaměření je naprosto rovnocenné vzdělání s technickým zaměřením, jen je k tomu potřeba jiný typ myšlení, paměti a založení osobnosti. IQ samotne je jen číslo.

Četla jsem jen tuto diskuzi, pokud ji ale zakladas opakovaně, je to trapné. Nech si zmerit IQ a dohledej si k tomu nějaké výzkumy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.6.20 06:02

A ty máš jaké vzdělání?
To mi připomíná kamarádku, jejíž maminka učí na VS nejmenované. Kamaradka mi zrovna před týdnem, asi, vyprávěla, jak maminka říká, že jsou studenti čím dál hloupější. Prý až podprůměrné inteligence. Udělají si „titul“ a seženou dobrou práci a že to dají každému.
Tak ja na to zase říkám, proč tam teda učí?
A nechceš tam jít i ty, udělat si taky ten titul a najít si lepší práci? Kdysi pořád stěžujes na podřadné špatně placené práce??? Vždyť máš gympl…
A ona na to ne, to bych vůbec nezvládla, to je pro mě těžké…
Takže prostě výkřik o neschopných stdentech od někoho, kdo by to sám nezvladnul.

Prostě všichni jdou tupí, hlavně ti z humanitních oborů.
Tak si bez vystudovat jazyk nebo filosofii.
Evidentně pro každého.

• Citovat
  • Upravit
270
11.6.20 06:06
@Klarka1337 píše:
Pokud má někdo magisterský titul z humanitního oboru z nějaké univerzity, co to vypovídá o IQ toho člověka? Napište vaše názory, jaká je šance že má IQ v jakém rozmezí. Přece jen, vysokoškolské vzdělání ma v čr určité procento lidí, jak moc to souvisí s IQ podle vás?

Vypovídá to úplně stejně jako o absolventech jiných oborů VŠ a univerzit. Ale proč tě to zajímá? Je v tom cítit ne úplně upřímný zájem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44346
11.6.20 06:08

Humanitní obory jsou důležité, stejně tak pomáhající profese, které z nich vycházejí. Každý na to nemá, dělat takovou práci. Ti absolventi „matfyzu“ jsou sice hrozně chytří, ale často pro prakticky život úplně nepouzitelni. A neumí své vědomosti ani předat druhému, neumí doucit jiného studenta, třeba gymplu nebo prumyslovky, i když sami ty vědomosti mají a v oboru jsou machři.

Opravdu to není jen i hodnotě IQ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1884
11.6.20 06:16

Když jsem maturovala, tak mělo maturu uz velke procento lidi, takže jsem ji proste musela mit taky. No a kdyz uz i VŠ ma tolik lidí, tak jsme to taky zkusila. Mam samozrejme humanitni obor. Na statnice stacilo prijit a dali mi to (nekoho teda vyhodili, asi rekli ze vyhodi kazdeho 5 a tak se stalo). Inteligence…no, jak to rict. Určitý rozdil oproti sotva vyučeným tu asi je. Ale jde spis o všeobecný přehled, o to, co koho z nas zajima a s jakou skupinou lidí se bavime. V češtině jsem třeba strašně slabá :roll: do 1.tridy jsem šla „dřív“ a musela jsem mit nějaký psychoposudek a matka říká, ze jsem byla nad průměrem :think: ale co konkretne to bylo nevim, moje 4 na vysvědčení mi moc nadprůměrné neprisly :lol:

Pokud chces mít VŠ titul jen tak na ozdobu, tak jdi na obor, ktery je jednoduchy. Ja bych nikdy nesla na jazyky, to bych nedala. Ale pokud chceš být něco víc, tak jdi na něco technického. Ale o tve inteligenci to nic moc vypovídat nebude.

Co máš za vzdělání teď?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44346
11.6.20 06:19
@Anonymní píše:
A ty máš jaké vzdělání?
To mi připomíná kamarádku, jejíž maminka učí na VS nejmenované. Kamaradka mi zrovna před týdnem, asi, vyprávěla, jak maminka říká, že jsou studenti čím dál hloupější. Prý až podprůměrné inteligence. Udělají si „titul“ a seženou dobrou práci a že to dají každému.
A nechceš tam jít i ty, udělat si taky ten titul a najít si lepší práci? Kdysi pořád stěžujes na podřadné špatně placené práce??? Vždyť máš gympl…
Takže prostě výkřik o neschopných stdentech od někoho, kdo by to sám nezvladnul.Prostě všichni jdou tupí, hlavně ti z humanitních oborů.
Evidentně pro každého.

Znám pár lidí i ze soukromých škol a také to nebyla žádná brnkacka. Rozdíl byl snad v tom, že dostali pod nos kompletní skripta připravená od školy a nemuseli nic dohledávat v literatuře. U zkoušek jsem tam nikdy nebyla, nemám srovnání :mrgreen: Ale viděla jsem pár takových lidí učit se, málo toho nebylo. Taky to prý sem tam někdo neudělá, za druhý pokus musí většinou připlatit.

I soukromé školy si chtějí zachovat svou prestiž. A doba je taková, že maturita k nějakému rozumnemu uplatnění na trhu práce prostě nestačí. Uznatelné je když tak vyšší odborné vzdělání. Před 50 lety maturita stačila, teď ne. A na řemeslo každý nemá šikovné ruce.
Osobně nemám nic proti tomu, že VŠ dnes studují i lidé průměrně inteligentní. Ne každý to nakonec zvládne, ale je dobré se o to pokusit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.6.20 06:21
@Anonymní píše:
A ty máš jaké vzdělání?
Takže prostě výkřik o neschopných stdentech od někoho, kdo by to sám nezvladnul.Prostě všichni jdou tupí, hlavně ti z humanitních oborů.
Evidentně pro každého.

Tak já nejsem maminka tvé kamarádky a ani tvá kamarádka, ale na veřejné VŠ učím ( není to humanitní obor) a ano, rok od roku narůstá v ročníku podíl řekněme nepříliš bystrých studentů. Nemyslím si ale, že na základě diplomů se rozdávají dobrá pracovní místa. A máš to jako všude, jsou dobří x horší učitelé, dobří x horší lékaři. Je to o těch lidech. Hodně studentů jde na VŠ, protože si chtějí prodloužit mladí, velká část je tam i kvůli rodičům. Když máme dny otevřených dveří, tak 1/4 tvoří zájemci z řad studentů, zbytek jsou rodiče.

• Citovat
  • Upravit
11.6.20 06:26
@Klarka1337 píše:
Pokud má někdo magisterský titul z humanitního oboru z nějaké univerzity, co to vypovídá o IQ toho člověka? Napište vaše názory, jaká je šance že má IQ v jakém rozmezí. Přece jen, vysokoškolské vzdělání ma v čr určité procento lidí, jak moc to souvisí s IQ podle vás?

Co to je za zbytečné otázky? Jaký mají smysl? Zase nějaký průzkum?? Co by to mělo vypovídat o IQ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.6.20 06:46
@Anonymní píše:
Tak já nejsem maminka tvé kamarádky a ani tvá kamarádka, ale na veřejné VŠ učím ( není to humanitní obor) a ano, rok od roku narůstá v ročníku podíl řekněme nepříliš bystrých studentů. Nemyslím si ale, že na základě diplomů se rozdávají dobrá pracovní místa. A máš to jako všude, jsou dobří x horší učitelé, dobří x horší lékaři. Je to o těch lidech. Hodně studentů jde na VŠ, protože si chtějí prodloužit mladí, velká část je tam i kvůli rodičům. Když máme dny otevřených dveří, tak 1/4 tvoří zájemci z řad studentů, zbytek jsou rodiče.

Ale já to vim taky, že se na základě diplomu nerozdavaji místa. To je uvažování me kamarádky.
Rada poslouchá a říká, jak jsou studenti tupí a dají to každému, sama na to ale nemá, nebo se aspoň nepokouší.
Proto ta pobidka, ať do toho jde. Místo fňukání.

• Citovat
  • Upravit
16271
11.6.20 07:41
@Klarka1337 píše:
Pokud má někdo magisterský titul z humanitního oboru z nějaké univerzity, co to vypovídá o IQ toho člověka?
Vůbec nic.
Napište vaše názory, jaká je šance že má IQ v jakém rozmezí.
větší než 60
Přece jen, vysokoškolské vzdělání ma v čr určité procento lidí, jak moc to souvisí s IQ podle vás?

Nesouvisí to spolu, IQ a schopnost se učit jsou dvě různé věci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze