Magnet a těhotenství

276
27.1.15 18:43

Magnet a těhotenství

Ahoj maminky, v práci obsluhuji magnet, ultrazvuk a elektriku, k tomu magnetu chodim jen 1× tydne, ale kolegine mi rikaji, at se k tomu vubec nepriblizuji, ze to zari az 1 a pul metru do dalky, nic mene vim, ze holky maji samotne dost prace a nechci je prerusovat od sve prace a rikat jim, at delaji neco za me… u toho magnetu travim fakt jen dejme tomu 3 minutky za cely den, vzdy jen posadim pacienta a zapnu diagnozu… myslite, ze to muze nejak ovlivnit vyvoj ditete? Jsem v prvnim mesici. Dekuji za odpoved. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
verulicek
27.1.15 18:52

@Mamculina ano, vývoj dítěte jistě můžeš negativně ovlivnit každodenním vystavováním se záření (byť na krátkou dobu) - to bys ale jako zdravotní sestra měla vědět :zed:

• Citovat
  • Upravit
276
27.1.15 18:55

@verulicek I kdyz jde o pouhe 3 minuty za tyden? Chapu vystavovani kazdy den, ale u tohohle jsem si nebyla jista, bojim se, aby to holkam brzy nezacalo lezt na nervy a neposlaly me na rizikove… :|

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7225
27.1.15 18:57
@Mamculina píše:
@verulicek I kdyz jde o pouhe 3 minuty za tyden? Chapu vystavovani kazdy den, ale u tohohle jsem si nebyla jista, bojim se, aby to holkam brzy nezacalo lezt na nervy a neposlaly me na rizikove… :|

tak to by byla tragédie, být na rizikovém. To raději možnost poškození dítěte…

Zamysli se nad tím a rozhodni se ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
verulicek
27.1.15 19:03

@Mamculina no..pokud jsou ti kolegyně dražší než tvé dítě, tak pokračuj v tom, co děláš…já nevim..to je ti patnáct, že ti tak strašně záleží na tom, co si pomyslí ostatní??? Proboha jsi těhotná. Ano, choď do práce ale pokud bys tam neměla jinou práci, než být u magnetů, nech se přeložit na jiné oddělení. :nevim:

Příspěvek upraven 27.01.15 v 19:05

• Citovat
  • Upravit
verulicek
27.1.15 19:04
@Mamculina píše:
@verulicek I kdyz jde o pouhe 3 minuty za tyden? Chapu vystavovani kazdy den, ale u tohohle jsem si nebyla jista, bojim se, aby to holkam brzy nezacalo lezt na nervy a neposlaly me na rizikove… :|

ps: těhotenství trvá 40 týdnů - ukaž mi maminu, která se půjde 40× dobrovolně postavit před magnety :P

• Citovat
  • Upravit
33103
27.1.15 19:07
@verulicek píše:
@Mamculina ano, vývoj dítěte jistě můžeš negativně ovlivnit každodenním vystavováním se záření (byť na krátkou dobu) - to bys ale jako zdravotní sestra měla vědět :zed:

V čem vadí těhotné magnetická rezonance? Chápu RTG, ale u MRI mi to nějak není jasné. :think: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
276
27.1.15 19:09

Diky holky, nechci to podcenovat, to urcite ne, jen me to zajimalo, u magnetu jsem kratce, vlastne ho pridali na nase oddeleni, takze se na nem teprve zaucuji, no musim to asi oznamit sefove, tak snad to vezme v pohode. :kytka: O tehotestvi vim teprve necele 2 tydny…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
verulicek
27.1.15 19:12

@Svistice Negativní vliv na plod ve II. a III. trimestru se prokázat nepodařilo, tj v době, kdy se dnes MRI provádí.
Na druhé straně existuje potenciál negativního vlivu silného magnetického pole na vyvíjející se embryo, tj. na samém začátku těhotenství, zejména při delší expozici. U myších a kuřecích embryí, která byla na samém začátku těhotenství vystavena silnému magnetickému poli po dobu několika hodin, došlo ke zpomalení růstu, k poškození zrakové soustavy a vyšší úmrtnosti.

Já bych to osobně neriskovala..jako těhotná jsem doma ani nepoužívala savo a podobné chemie, přestože to na něm není napsané. Prostě všem „divným a nepřirozený“ věcem pro organismus je lepší se vyhnout. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
verulicek
27.1.15 19:12

@Mamculina právě ty první týdny jsou klíčové

• Citovat
  • Upravit
8002
27.1.15 19:16

@Mamculina pokud chceš chodit do práce (což já chápu, já také jako lékařka pracovala téměř do porodu), tak se zeptej gynekologa, nebo nějakého embryologa a neptej se tady, kde si všichni myslí, že bys měla jít hned na rizikové a sedět doma. Magnetická rezonance se může dělat i v těhotenství, ale samozřejmě jen v nutných případech. Tady na emiminu Ti nikdo neřekne jaké je riziko magnetu v těhotenství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33103
27.1.15 19:19

@verulicek Díky za osvětu. :palec: Ale u magnetické rezonance by snad taky měla být nějaká odstíněná ovládací kabinka jako u rentgenu, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17108
27.1.15 19:22

@Mamculina Tak v závěru asi doma máš mikrovlnku, používáš Tv, počítač a telefon… Nicméně jako sestřička by jsi asi měla vědět, že celkově radiologie a zobrazovací metody nemá obsluhovat těhotná… ;) Řekni to nadřízenému a máš právo na jinou pozici… Btw já jsem ozářené dítě rentgenem (mamka zdravotní sestra - nespolupracující pacient), ale tehdy se na to až tak nehrálo… Jsem zdravá a nic mi není, ale opravdu to chceš pokoušet? Každý den? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
verulicek
27.1.15 19:23

@Svistice určitě tam nějaká bariéra je. já jsem u toho nikdy nedělala, ale jako těhotná bych to neriskla. Nicméně @Mamculina neřekla jsem ani slovo o tom, že bys do práce neměla chodit ;) právě naopak, myslím, že to tělu prospívá (jen si musíš dávat na určité věci větší pozor)

• Citovat
  • Upravit
1305
27.1.15 19:25

Ahoj,
jsem fyzioterapeutka a magnet jsem zapinala taky, párkrát za týden zapnout a hned pryč. Myslím si, že za takovou chvilku to nic neudělá, každopádně naše dítko je zdravé. Kdybys u toho měla sedět, to by byl problém, ale takhle…
Dělej jak myslíš

Příspěvek upraven 27.01.15 v 19:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat