Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Je to blbost. Určitě bych se neurazila, vždyť jste si to vysvětlily.
Jinak by mi to bylo možná trochu líto, jako kdyby mi někdo vrátil dárek, který jsem mu dala.
@Erinne já to teda neberu jako vrácení dárku, úplně stejně bych tu hračku mohla odvézt k našim, nebo na chalupu, aby si s tím mohla hrát tam. Prostě je to věc kterou bude mít u nich, aby se tam zabavila. Ale budiž, oni to tak pochopit mohli ![]()
Moc nechápu, ty jim poradíš jakou hračku mají dceři koupit a pak chceš, aby si tu hračku zas odvezli. Tak byl to snad dárek pro malou ne? To už nemuseli vozit nic. Malá si ji mohla brát s sebou, když tam jedete. Nebo jsi jim mohla poradit něco jinýho než hračku, když už jich máte doma plno. Jako asi bych se úplně neurazila být babičkou, ale dost by mi to mrzelo. Fakt bych chtěla něco dostat a pak se dívat, jak si to zas odvezou pryč
. Jo jsou ji 2 roky a co za pár let, to bude taky tak?
Takze jsi ji napsala, ze na hracku, co ji koupili se dcera ani nepodivala. Predtim jsi ji rekla, ze hracky, co ma u nich nejsou smysluplne(ty hracky vybirali oni). Pak jsi potaji dovezla tu hracku k nim. A ted se divis, co jsi udelala spatne?
Nevím, asi jsem stará škola. Hračku bych nechala u nás, byl to dárek. Nevidím jedinej důvod, proč ji demnostrativne vozit zpátky k nim a ještě ji tam nechat válet, když si toho tchyně všimla evidentně až za pár dní? Asis to myslela dobře, ale nevím, co je to v dnešní době za moresy. A asi by se mě to taky dotklo. ![]()
Co by se Ti stalo, kdyby hračka zůstala u vás doma?
Na místě tchánovců by mi ty tvoje řeči byly líto.
Je smutný že to nechápeš. Mám taky malé děti, a prarodiče mají urcite hračky dom u sebe pro vnoucata. Ale DARY jsou prostě rozdíl. Ty se berou domu k dětem do pokojíčku.
@vcelinda píše: Více
S mou mamkou mám úmluvu, že hračky, které dostane od nich, zůstanou u nich. Myslela jsem, ale nemůžu to říct jistě, že toto hned po narození dcery padlo i u tchánů. Poradila jsem jim hračku, kterou jsem věděla, že si u nich užije. Prostě jsem od začátku žila v tom, že se ta hračka kupuje k nim a myslela jsem, že i oni to ví.
@Oriseka dobře, napsala jsem to trochu jinak, konkrétně „skoro si s tím nehraje, protože tu má jiné favority, u vás to využije mnohem líp“. To, že u nich nemá smysluplné hračky bych jim nikdy neřekla, to jsem napsala jen sem.
@Anonymní píše: Více
tak skoda, ze presne takhle jsi to nenapsala tchyni, tyhle veci je lepsi vykomunikovat osobne nebo aspon telefonicky, protoze v psanem projevu staci blba formulace a z niceho vznikne problem. priste ji radej volej.
Je totiž prostě nevhodné. Už ti to tu vysvětlili. V podstatě si dceři vzala hračku kterou dostala darem.
ono stejně za rok už ti to neprojde. Bude si chtít s dárky hrát a mít je u sebe. Když si to tchýni řekla takto, tak se nedivím, že ji to mrzí.
@Netopýr1 píše: Více
Nic jsem nevozila demonstrativně. Jak jsem psala, s tchýni jsem se bavila, že tu hračku mají vzít zpátky, odkyvala mi to. Neodvezli, tak jsem myslela, že to jen zapomněli.
@Anonymní píše: Více
Neubylo by tě, kdybyste si dárek od babičky a dědečka nechali doma. Že to řešíš znamená, že cítíš, že to bylo blbě. Tchýně je s tím zřejmě v pohodě. Dej si na to pozor pro příště, moc zdvořilé to od tebe teda nebylo.
V tomhle případě je tvá upřímnost z mého pohledu až netaktní. Kdyby jí koupili nějakou blbost z aliexpressu, která se po dvou použitích rozpadne, tak je asi upřímnost na místě, ale oni chtěli vědět, co by se jí líbilo, tys jim poradila konkrétní věc, a pak jim řekneš, ať si to odvezou, že to dceru vlastně nezajímá.
Já jsem obecně dost upřímný člověk, ale v případě dárků mým dětem, když vím, že si příbuzní s výběrem a koupí dárků dali opravdu záležet, používám v případě potřeby jakousi milosrdnou lež - řeknu, že hračka je super a dítě si s ní rádo hraje. Moje máma má vždycky hroznou radost, tak proč jí tu radost kazit ![]()
Dobrý večer, na úvod popíšu situaci. Mám skoro 2 roky starou dceru. Bydlíme daleko od mých i manželových rodičů, takže k nim jezdíme 1-2× měsíce na celý víkend. Dcera měla nedávno svátek a tchani ji přijeli popřát k nám domů. Přivezli hračku, kterou jsem jim já poradila. Když byli u nás, bavila jsem se s tchýni, ať tu hračku odvezou zpátky k sobě a že jim dáme ještě jednu, protože dcera u nich má málo smysluplných hraček, jen samé plyšáky, které ji absolutně nezajímají (výběr hraček u prarodičů nechávám na nich). Hračku, kterou přivezli ale nechali u nás a tak jsme ji další víkend, co jsme k nim jeli přivezli a nechali tam. Tchýně si toho dneska všimla a psala mi, jaktoze jsme tam tu hračku nechali, tak jsem po pravdě odpověděla, že doma má dcera jiné oblíbené hračky a na tu jejich se skoro ani nepodívala, tak mi přijde smysluplnější ji mít u nich, kde si s ní pořádně vyhraje. Na to mi odpověděla něco ve smyslu, že ji vybíral a kupoval milující dědeček. To jsem pochopila, že je to teda urazilo, tak jsem ještě dovysvětlila, že i u mých rodičů to tak máme nastavené - co koupi oni, zůstane u nich, ať toho dcera nemá doma mraky. Na to mi poslala jen palec nahoru, což je u ní absolutně nezvyklé. Na další moje zprávy, které už se toho netýkaly, nereagovala. Ráda bych pochopila, co jsem udělala špatně
jestli je urazilo to, že nebude mít dcera jejich hračku pořád u sebe, nebo že jsem upřímně napsala, že má doma oblíbenější hračky. Nevím. Co vy na to?