Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@jb93 píše:
Ahoj ženský…chci se zeptat, co dělat v případě, že nám majitel nechce opravit škody v bytě. Už půl roku ví o tom, že nesplachuje záchod, nehodlám ho opravovat na vlastní náklady. Nebo vypadlé futro ze dveří. o tom ví také, dokonce jsem jí posílala fotky a nezájem, už to jsou dobrý 3 měsíce. V prosinci mi říkala, že máme přeplatky na elektřině a peníze od té doby také nikde. Dokonce mi ani nezapsala do podnájemní smlouvy mimčo, který se mi narodilo před půl rokem, že by jsme prý platili vyšší najemný. Co by jste dělaly na mém místě?
hledala pomalu jiný podnájem? co jiného..
Promiň, ale drobné opravy jako záchod a vypadlé dveře z pantu si máš opravovat sama…max si ponechat účtenku. A ano, zapíšeš-li se další nájemník zvyšuje se nájem - zvyšují se zálohy.
@jb93 píše:
Ahoj ženský…chci se zeptat, co dělat v případě, že nám majitel nechce opravit škody v bytě. Už půl roku ví o tom, že nesplachuje záchod, nehodlám ho opravovat na vlastní náklady. Nebo vypadlé futro ze dveří. o tom ví také, dokonce jsem jí posílala fotky a nezájem, už to jsou dobrý 3 měsíce. V prosinci mi říkala, že máme přeplatky na elektřině a peníze od té doby také nikde. Dokonce mi ani nezapsala do podnájemní smlouvy mimčo, který se mi narodilo před půl rokem, že by jsme prý platili vyšší najemný. Co by jste dělaly na mém místě?
Drobné opravy ( myslím že to je do 1000 kč) zajištuje nájemník na vlastní náklady.
@jb93 No, dle zákona drobné opravy hradí nájemce, takže že vám nechce opravit splachování záchodu celkem chápu… ad dveře - nějak si nedokážu představit vypadlé futro
pokud se jedná o upadlou obložku, tak bych opět řekla, že se bude jednat o drobnou opravu.
Ahoj, asi te nepotesim, ale drobne opravy si plati najemce a ne majitel. Oprava zachodu jde na tebe. U dveri zalezi na castce.
@jdukolem To pomalu hledám..Ale bojím se, aby si nevymyslela, že jsem vše rozbilá já a vrátila mi kauci, to udělala předešlým majitelům a ještě se s tím přede mnou chlubila, ale bydlím tu rok a co rozbitého bylo, to pořád rozbitý je. Navíc mám podezření, že tu bydlíme na černo. A ještě mě zajímá, zda mohu odstoupit od smlouvy ze dne na den, když má takové jednání..
@jb93 píše:
A ještě mě zajímá, zda mohu odstoupit od smlouvy ze dne na den, když má takové jednání..
Ne, to opravdu nemůžeš.
Ono by právě potřebovalo komplet vše vevnitř záchoda vyměnit a jako když jsem samoživitelka tak kde na to mám vzít? :-/
Aha a i když mi teda nedala přeplatky, tak to je přeci zadržování cizí věci ne?
A proč si to neopravis? Snad je běžně, že takové drobnosti si člověk opraví sám, pokud to přesáhne částku, tak mu to pak vyuctuj. To jako půl roku nesplachujete? A ne, nemůžeš odejít že dne na den.
Prootže na to nemám peníze!! Uplně jsem věděla, že mi tady zase husičky poradí..sbohem
Nově je stanovené, co si máš opravit sama - a je to v podstatě všechno do limitu stanoveného podle plochy bytu (max. 100 korun za metr - čili pokud máš 40 m2, tak do 4000 za rok) http://zpravy.aktualne.cz/…025900fea04/.
Takže splachování apod. jdou za Tebou.
Pokud některé věci byly rozbité už před nastěhováním, měla jsi to mít sepsané ve smlouvě nebo v předávacím protokolu k bytu - co to je, a případně zda/že to má majitelka do určitého data opravit.
Rovněž tak byste měli mít upravené vyúčtování za služby: do kdy se vyplácí přeplatky a jak. Co máš ve smlouvě?
Jinak na totéž se podívej i ve věci výpovědi. Obecně pokud nemáte sjednáno, že například do nějakého data je třeba vyplatit přeplatky, tak těžko budeš paní majitelce dokazovat, že je něco v nepořádku.
Být Tebou dám výpověď a něco si hledám během dvou/tří měsíců výpovědky.
Příspěvek upraven 17.01.16 v 09:21
Tak ale to je tvůj problém do tisícovky si to hradiš sama. Naopak ti to pak může odečíst z kauce, pokud to neopravis.