Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, předem se omlouvám, jestli už tady takové téma je, ale nemám moc času hledat. Chtěla jsem se zeptat a spíš se i ujistit, jak hodně (rychle) má miminku růst hlavička? Malá se narodila 1.7.2010, 2950g, 47cm, obvod hlavičky 31cm. Od té doby se obvod zvětšil na 36cm, ale to už má tak měsíc. Už mě štvou ty hlášky nad kočárkem - ta je ale droboučká a má malou hlavičku…
Vím, zeptám se dr., ale chtěla jsem znát vaše zkušenosti a názory. Předem díky za odpovědi!
Verčo, nic si z toho nedělej mi měli hlavičku v 6tydnech 35cm, ted v 10m 44cm, jsme lehce pod prumerem, dulezite je, aby hlavicka rostla.
Stáhni si software RůstCZ:
http://www.szu.cz/…ustove-grafy
Je to ze stránek Státního zdravotního ústavu. Zadej tam údaje o svém dítěti a vyhodí ti to graf, ve kterém uvidíš, kde se tvé dítě pohybuje. Zda nad průměrem, pod průměrem, extrémně pod průměrem apod.
My jsme kolikrát i vybočili úplně mimo graf
, ale na opačném extrému (malej je velikej). Nicméně teď už se pohybuje jen mírně nad průměrem. ![]()
Klíííídek. Koukám do průkazky, že náš kluk se narodil s hlavičkou 33cm (por.váha 2,93kg, dýlka 48cm) a v 6.týdnu měl 35cm hlavičku … a to je to kluk, takže ten by měl být obecně větší než holčička.
Koukám do toho růstovýho grafu na „normy“ u holčiček, tak v 6ti týdnech je „normál“ 35-39 cm, 37,5cm na středu percentilů. Důležitý je, aby se hlavička zvětšovala, což určitě bude. Kecama se nenech rozladit, každý dítě je nějaký. Hlavně že je krásná, ne?
Tak děkuju za uklidnění, asi si všechno moc beru. Dnes jsme byly s malou na 6ti týdenní poradně a pochválili nás, má 4kg, hlavičku teda 36cm pořád. Ale prý je akorát ![]()
Verčo, tak to je super, myslím si, že si to moc bereš, já jsem si to taky ze začátku moc brala:-(
Čísla teď narychlo nevím, ale my jsme zase měly velkou hlavičku
takže nějaké čepičky a podobně, vždy malé
myslím, že budete v normě, každé dítko je jiné…