Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Hezké odpoledne,
zajímalo by mne zda máte některá z vás zkušenost jako já a vše dopadlo nakonec dobře. Byla jsem včera ve 20 týdnu na UZ, kde mi doktor zjistil, že má moje mimčo menší nosní kůstku než by v tomto období mělo mít. Byla jsem tedy na odběru plodové vody pro případ vyloučení Downova syndromu.Jsem z toho na nervy, jelikož výsledky budu mít až v pondělí. Všechny ostatní testy jsem měla v pořádku a riziko mám 1:50.000,,,stejně by mě ale zajímalo, jestli je běžné, že je menší kůstka a přesto je vše v pořádku a je pouze jen pomaleji vyvinuta.Nebo jestli je tímto šance na downuv syndrom vysoká.
Já myslím, že nee. Moje kamarádka měla 1:34 což už je špatné, ale z plodovky se ukázalo, že je malá úplně v pořádku. Neztrácej naději a držím palce, aby odběry dopadly na výbornou ![]()
1:50000 a šla jste na plodovku
?
Jistě bude vše v pořádku, šance na Down je u Vás velice maličká, i když samozřejmě ne vyloučená. Copak máme všichni stejně velké nosy? Berte to takto.
Me dcerce taky ve 20tt. zjistili malou nosni kustku a pak ve 28tt uz neodpovidala stari. Plodovku mi nikdy ale nebrali. Jen jsem chodila casteji do poradny a nakonec rikali, ze bude drobnejsi. Kdyz se narodila, tak mela 48cm a pres 3,3kg, takze uplne v poradku. Tak se zbytecne nestresuj! Uvidis, ze to bude v poradku!
Ano šla jsem na plodovku…malá nebo žádná nosní kůstka může značit Downův syndrom. Takhle mi to bylo řečeno a plodovka doporučena. Doktor ještě mluvil stylem, že se přítelovi udělalo dokonce špatně a já se pak rozbrečela strachy…Takže plodovka je pro mě jistota.
Stačilo že nám bez jakýchkoliv emocí řekl, že malá kůstka může znamenat downův syndrom a že doporučuje odběr plodové vody, kde se to zjistí na 100%…Ptala jsem se na kolik procent je šance že syndrom malá má a on že neví. Že nám to řekne doktorka…přitom výsledky z krve a UZ dělal on…Prostě nás vyděsil a ani trochu neuklidnil, když viděl že je nám špatně. Byl jak robot. Stroj který jen dělá svou práci. Nevím zda má někdo z vás zkušenost s DR. Doležalem z Pražského Gennetu.
@Marky983 Nevím, jaké emoce jsi čekala. Jestli se tvému příteli udělalo špatně z toho, že lékař nastínil, co to MŮŽE znamenat, tak potěš. Během života dětí přicházejí i dobré, ale i zlé zprávy. Přeji to, aby ti v takových chvílích byl partner víc oporou.
@Marky983 ja jsem byla dokonce na NT screeningu a taky me vydesili s malou nosni kustkou.ve 20tt byl UTZ v poradku. a maly ma krasny nosanek.co vim ja, tak odber pl.vody je proste kseft. a proc nevystrasit, neudelat odber, inkasovat penize za genet.rozbor.atd.
Já právě za odběr nic neplatila, jelikož je tam podezření…No nic, čekala jsem že nám třeba dr.na základě ostatních výsledků řekne, že to vůbec nemusí znamenat Down…že se to stává běžně-malá nosní kůstka a dítě je zdravé. A ne že prostě neví…trochu nás pak uklidnila až doktorka.
@Marky983 no ty ne zacvaka to pojistovna. neboj vse bude v poradku.maly mel malou nosni kustku a downuv syndrom nema.co ja si pamatuju, tak bylo dulezite, aby byla pritomna. o velikosti nic nepsali.
Downuv syndrom je spojen s poskozenym srdcem, jde videt na velkem UTZ.
Ach jo…takže prostě využili mé nevědomosti a mého strachu. Šla jsem na odběr okamžitě… njn…V pondělí napíšu jak to dopadlo, když už jsem strhla tuto diskuzi. Děkuji za podporu a piště klidně dál vaše pozitivní zkušenosti ![]()