Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, chtěla bych se vás zeptat, můj prcek má necelých pět měsíců, narodil se s váhou 2,46g , měřil 47cm a teď váží 5,65kg, měří 62,5cm. Zdá se mi to hodně málo, ale jinač je plně kojený a je klidný, spokojený. Dneska mi doktorka doporučila, že mu mám dávat zeleninový příkrm. Měl někdo stejný problém?
Ahoj,
na vaze nevidim nic spatneho. Kazde dite nemusi byt tabulkove. Pokud ma geneticke predpoklady byt drobnejsi, tak bych nic navic nedavala.
Jen pro porovnani…Prvni dcera mela pri porodu 3020g a v peti mesicich 5kg. V roce 7kg.
Druha dcera pri porodu 2970g, v peti mesicich 5500g a v roce 8kg.
U nas to nastesti nikdy nikdo neresil, protoze byly na UM od druheho mesice zivota. Navic ja i manzel jsme byly velmi drobne postavy jako deti. My proste baculate deti neumime…
Terik
Děkuji, že jsi napsala. Já totíš kolem sebe vidím samé velké děti a to jsou mladší než můj prcek. Zdá se mi oproti nim moc malinký, tak proto to asi řeším. Možná to bude i v genech já jsem drobná a můj přítel je hodně velký, ale nejspíš se prcek dal po mě. Děkuji, aspoň si mě uklidnila. Přeji krásný podvečer.
Neni zac. Je pravda, ze obcas i rocni deti kamaradek vypada ji velikostne jako moje dvouleta dcera. Ale kazdy nemuze byt tabulkovy. Tabulky jsou jen prumer. Nekdo je proste vetsi a nekdo musi byt zase mensi.
Terik
Taky mame drobka, mala mela pri narozeni 3850/48 cm, a v 5 mesicich mela 5,74 a 65cm
ted v 8 mesicich nema jeste 7 kilo
neresila bych to, taky jsem kojila, jeste ted kojim, ale uz i s prikrmama
Jasně, souhlasím, co napsala Terik, neřešila bych to. Navíc mně přijde, že vzhledem k porodní váze přibírá docela dobře. Jen pro srovnání: naše malá měla ve 4 měsících sice 6,30 kg, ale při narození 4,01! V porovnání s váma je teda vlastně i pomalejší ![]()
To koukám
, že nás je více s malinkými prckami. Teď už to neřeším. Hlavně, že je zdravý a spokojený. Moc vám všem děkuji.
Ahoj, já se taky přikláním k tomu, že ne každé dítko musí být tabulkové. Mám dvě holčičky, jedna je tabulková a druhá se naprosto vymyká. Jsou jí tři roky, má 10kg a necelých 90cm. Takže ve školce je nejmen�í…
Při porodu vážila 2.60kg a měřila 46cm, na roce měla 7kg..Takže to neřeš, pokud ti prospívá a je to spokojený mimčo, tak bych byla v klidu ![]()
Ahoj Vlastičko,
je jasný, že když se miminko narodí s váhou kolem 2,5kg, tak že se nemůže srovnávat s váhou dítěte, které mělo při narození třeba 4kg. Takže jak píší holky přede mnou- pokud je mimi spokojené, tak bych poslechla hlas svého srdce. Pokud se ti zdá vše v pořádku a nemáš pocit že by mimi mělo hlad, tak jen koj dál a nic ještě nepřidávej- na to je času dost.
Hlavně nedávej na takový ty rady od dr (kojte častěji, protože málo přibralo, nebo kojte po delší časové době, protože zase přibralo moc).
To jsem taky poslouchala a málem jsem kojit kvůli tomu přestala.
Prvního syna jsem kojila kvůli tomu jen 3 měsíce.
A druhého málem taky tak půl roku, protože mi doktorka nejdřív říkala, že Míša moc přibírá- 600g týdně a tak Míša plakal pak hlady a pak když teda začal přibírat málo- 100g týdně, tak zas plakal, protože jsem mu strkala prso dřív, než si zase navykl. Ale nakonec jsem si řekla a dost a budu to dělat podle sebe a jeho a tak jsme kojili až do jeho 14 měsíců a pokud by ještě chtěl být kojený, tak kojím do teď. Ale jemu už to asi přestalo chutnat, protože se začal odtahovat a chtěl už normální jídlo. Asi je možná v mlíčku cítit nějaký ten těhotenský hormon, nebo nevím proč už nechtěl. Nebo mu prostě zachutnalo už normální jídlo.
Takže kojení zdar, je to zdravé a výborné (taky jsem chutnala- ostatně to asi my všichni i když jsme byli malí, že?
)
Papaaaa Martina
Buď uplně v klidu a počkej jak to oceníš později. Za prvé nejsou tak těžké na nošení a za druhé budou všichni říkat, jak je strašně šikovný. Naše holky jsou taky prťata, takže vypadaly mladší a proto šikovnější.
Halka
Míša měla při narození 4,16 kg a jestli v 10ti měsících bude mít 8 kg, tak budu ráda ![]()
Ahojky, s tím nošením máte pravdu. Tato váha mi na nošení vyhovuje, nedokážu si představit jak bude těžší, už teď mi to dáva zabrat. ![]()
Přesně. Buďte rády za prťata. Malá měla por. váhu 4,2kg a v 4měsících 7,3 kga měří 72cm. No kdo se s tim má tahat ![]()
Souhlas, náš drobek měl porodní váhu 3,500 a 54 cm a dnes mu je 14m a má 12,5 kg...... kojila jsem do osmi měsíců a první půl rok přibíral 700 -1000kg za měsíc… my rozhodně nejsme tabulkový.
V roce váhově i výškově odpovídá některým dvouletým dětem mých kamarádek…
My zase často slyšíme - jeje, ten je velký, to jsou baculaté nožičky a ručičky… a kolik mu je??? a pak údiv - cože? no vy jste ale opravdu velcí…
no má cenu to pořád řešit??? ![]()
A znám i takové, co v batolecím věku byli pořádní „klacci“ a v pubertě jsou z nich tintítka a naopak..... ![]()
Takže neřešme to, a buďme rády, že jsou ty naše kuřátka zdravé ![]()
papaí
Ahoj maminky, moje dcerka měla porodní váhu pouze 2300 g a měřila 43 cm, o 15 dní později měla 2900g a 48 cm. V šesti týdnech 3550 g a 52cm. Ve třech měsících měla 4050g a 55cm. o měsíc později měla 4400g a 58cm. Teď jsme byly na očkování a po zvážení doktorka zjistila že mi malá přibrala pouze 5 gramů!!! Což se mi ale nějak nezdá, protože i když jí kojím, dáváme i nějakou baštu jako jsou kaše, polívečky atd, takže jsem teď z toho trochu na nervy a dost o sobě pochybuji!!! Tak co myslíte, mám se uklidnit nebo pokračovat v panice?