Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
včera jsme byli u ortopeda na kontrole kyčlí. Měli jsme nález : špatný sklon. Dostali jsme Frejkovu peřinku. Problém je v tom, že Kukačka v tomhle „zábalu“ celý den proplakala a vůbec nemohla usnout. Pak jsme ji z toho slékli a okamžitě usla. Máte někdo zkušenost s touhle peřinkou? Při balení do dvou bavlněných plen je to lepší to tolik nebrečí. Přijde mi totiž, že ta peřinka je na ní hrozně veliká (široká) je neohebná a abych jí do toho zabalil tak musí udělat pomalu roštěp a zasahují jí okraje do lítek. Myslíte, že stačí balení do plenek?Chlácholím se tím, že doktor sám uvažoval o tom jestli nám vůbec peřinku dát ale nakonec pronesl: „no raději to vyléčíme agresivně!“ a dal nám jí. Asi nemá doma děti pitomec že neví co to je když mimi několik hodin v kuse řinčí a pláče. A on nám řekl ať to sundaváme max. na hodinu denně. Nedá se tomu pomoci nějakým cvičením? Díky za rady…
![]()
Ahoj, my jí měli od 6 týdnu skoro do 9 měsíců, Ivanka taky plakala, ale zvykla si asi po dvou dnech, jsem ráda , že jsme jí dávali, já sama mám velké problémy s kyčlemi už od malička ( byla jsem ve strojku, zlatá peřinka…). Jde o to, že kolínka musí být ve stejné rovině jako kyčle ( snad to píšu dobře ) , aby to mělo nějaký efekt. Ivance to pak už ani nevadilo ( lezla v ní, přetáčela ), asi od 6 měsíce, jsme jí měli dávat už jen na noc.
Ať jste brzy v pořádku.
Ahoj, my jí měli od 6 týdnu skoro do 9 měsíců, Ivanka taky plakala, ale zvykla si asi po dvou dnech, jsem ráda , že jsme jí dávali, já sama mám velké problémy s kyčlemi už od malička ( byla jsem ve strojku, zlatá peřinka…). Jde o to, že kolínka musí být ve stejné rovině jako kyčle ( snad to píšu dobře ) , aby to mělo nějaký efekt. Ivance to pak už ani nevadilo ( lezla v ní, přetáčela ), asi od 6 měsíce, jsme jí měli dávat už jen na noc.
Ať jste brzy v pořádku.
Ahoj Mašuldo,
mohla by jsi mi prosím napsat jaký jste měli typ? jako myslím takové to 2c,1B nebo tak? Díky
ahoj, nevim,jestli mate podobny pripad. my meli hranicni nalez uhlu, tak rekli zakladat dvoje pleny na papirovy. proste klasicky na siroko. nechtelo se mi davat klasicky, byl v tom chudak jak pytel a tak jsem koupila nahradu,ortopedicky katata Marwell. jsou dost tuhy a malej mel ty nozicky fakt rovne. ted uz to ma dobry a nemusim zakladat. zkus se zeptat,jestli by si nemohla davat tohle. malymu to teda taky trochu vadilo,ale jen trochu. rad kope a s timhle to nejde. ty nahrady za siroky baleni pry doporucuji i ortopedi(znamy to dostali rovnou v nemocnici). jsou dve velikosti, pro tyhle maly je to 52. maji myslim i webovky, tak se mrkni
začínaly jsme s II/b na obou kyčlích, postupně I/b, a teď máme normální nález, ty marwel jsme taky koupili, ale nakonec používali peřinku…
Ahoj,
jak ja ti rozumim!
Byly jsme v uplne stejne situaci, mala mela pri odchodu z porodnice IIc, mely jsme davat siroke baleni, v sesti tydnech to bylo IIa a Frejkova perinka. Mala uz se v te dobre sama otacela na bok, pac na zadech spat naprosto odmitala, a jinak to v te Frejkove perince (takovy hezky slovo pro takovej hnus fialovej
) nejde.
Takze ja se na ni vyprdla, davala dal siroke baleni a ve ctyrech mesicich to bylo uplne v poradku, i jadyrka mela, doktor tomu ani nechtel verit, porad to kontroloval a skoro byl nastvanej ze je to dobry
Skoro jsem ti mela pocit, ze ta hnusa tomu ma spis uskodit nez pomoct ![]()
Pri kazdym prebalovani jsem cvicila - stehynka do roviny, parkrat zatocit, zabicku apod.
Ale dost jsem si o tom precetla, nez jsem se tak rozhodla, u nas nani zadna rodinna zatez a nejspis ty kycle byly spatny kvuli poloze KP, mala tak byla celou dobu tehotenstvi, uz od UTZ ve 32 tydnu byla uplne stejne posazena. Takze tam je sance, ze se to spravi samo, velka.
Taky si myslim, ze se to nekdy prehani a kdyby ten doktor mel zkusenost s tim, jak se s takovym ditetem „dobre“ manipuluju a jak prorve cele dny a noci, tak by se sakra rozmyslel, jestli dat nebo nedat. Oni se proste jisti, radsi preventivne vic nez aby se trochu zamyslel ![]()
A kolik vlastne mate vy, mate II nebo uz I? Taky jsem kdesi cetla, ze nekteri doktori davaji siroke baleni i na IIb…
Ahoj. I já mám zkušenosti. Z porodnice jsme odcházeli s ostřejšími stříškami - nález IIa-c. Po 4 týdnech na KO jsme dostali peřinku. Pak jsme chodili na KO co 6 týdnů. Obrečela jsem to a viděla to nejhorší. Prohledala jsem net a našla Marwell kalhotky. Dávala jsem je (poctivě 24h denně) místo peřinky, aby se malá přes léto nepotila. Zlepšovalo se to. Pak nám ve 4 měsících řekla, že je to nad její očekávání a že příště to asi ukončíme. Od 5,5 měsíců dokončovala léčbu. Ale těch poslední 6 týdnů jsem to přestala dávat, neb podle UZ to bylo ok a RTG snímek byl máznutý, jak se malá hnula. Spíš si myslím, že šlo o jištění ortopedky, že nic nezanedbala, protože ona je taková precizní. Tak jsem to riskla. Od 7-mi měsíců konec a ještě k tomu s pochvalou. ![]()
Vím jak ti je. Pro mě to byly muka. Ťeď už je malá čiperka. V 6-ti měsících začala sedět, v 8-mi začala stát a chodit kolem nábytku a po 10-tém měsíci začala sama chodit bez držení.
P.S. Podle mě Marwell kalhotky plní funkci peřinky a jsou přijatelnější pro dítě i pro tebe. Já dr tvrdila, že nosíme peřinku a dávala kalhotky. Mluvila jsem s ní o tom, ale doporučovala peřinku. Takže asi tak. Hodně štěstí a málo pláče.
Pár informací
:
Klasifikace podle Grafa:
Kyčel I (zralá kyčel)
Podtyp Ia - vše v pořádku
Podtyp Ib - úhel alfa u stříšek v pořádku, úhel beta zatím větší, tj. stříšky mírně nezralé
Nález Ia a Ib u 3měsíčního dítěte je normální, tj. nemusí se dále sledovat.
Kyčel II (dysplasie) - úhel alfa u stříšek menší, úhel beta větší, tj. stříšky nezralé
Podtyp IIa - fyziologická, tj. normální nezralost (děti mladší 3 měsíců)
Podtyp IIb - opožděná zralost (děti starší 3 měsíců)(prodlužuje se abdukční, tj. široké balení)
Kyčel IIc - určitá dysplasie, tzv. ohrožená kyčel (léčení abdukčními pomůckami, např. třmínky)
Kyčel D - nestabilní, decentrovaná (hospitalizace)
Kyčel III (subluxace) - částečné nebo neúplné vykloubení kyčelního kloubu, hlavice stehenní kosti má ještě částečně kontakt s jamkou kyčelního kloubu (okamžitá hospitalizace)
Kyčel IV (luxace) - vykloubený kyčelní kloub, hlavice stehenní kosti opustila jamku kyčelního kloubu (okamžitá hospitalizace)
Ahoj, malá taky dostala peřinku ( v 6ti týdnech). První den a noc to bylo něco šílenýho - malá vůbec nemohla spát, nechtěla jíst,prostě nic - jen řvala. Asi ve 3 ráno jsem vyměkla a peřinku jí sundala - hned byl klid.Ráno jsem jí to zas na:,–(ila, moc se jí to nelíbilo,ale už se to obešlo bez řevu. 1.měsíc jsme byli poctivci a sundavali fakt jen na koupání… časem si zvykla tak, že naopak byla celá nesvá, když jí měla sundanou. Za měsíc na KO už byl nález lepší, ale s peřinkou pokračovat - no, to už jsme na to poněkud kašlali, neb v tom bylo malý vedro, moc rychle vyrostla, takže už ty nožky stejně neměla v tý správný poloze, tak jsme dávali jen na noc. A na ko ve 3měsících jsme byli OK.
Ahoj Pepo, držím palce, ať se to srovná do příští kontroly. Přidávám se k holkám, které radí, ať vydržíte. Moje děti měly obě cca 5 týdnů široké balení a taky mi jich bylo líto-ale to jsou i horší věci, tak jsme prostě vydrželi ![]()
Jen bych se trošku zastala doktora (taky máme v rodině ortopeda) - nemyslím, že je pitomec, asi si dovede představit, že dítě v tom řve… ![]()
Ale zřejmě je menší zlo vydržet peřinku nebo třmínky apod. než to flákat, rozbalovat a takzvaně drobečkovi „ulevit“ a pak léčbu prodloužit nebo malému zavařit na operaci… ![]()
Nechci strašit, ale tak dopadla moje spolužačka-doktor byl podle ní debil, který jen prudí, malou nechtěla tápit ani balením do 2 plenek (protože plakala) a tak se jí ze IIb rázem nález zhoršil na třmínky, ty dávala jen málo a pak se děsně divila, že skončili na operaci
Jana
Ahoj, taky jsme u starsi dcerky davali perinku a po tydnu jsem koupila katata Marwell, protoze v perince byla pri spanku jakoby hlavou dolu, jak mela vycpany zadecek, a zhorsil se ji reflux. Rozhodne je to i na leto lepsi. Ta perinka desne hreje. Akorat jsem ty kalhotky musela trosku vylepsit a dat na ne ksandy, protoze si je jinak skopala dolu.
Terik
Jé to je super jak se ozvalo hodně lidí
díky
No s části souhlasím s názorem, že samozřejmě doktor ví co dělá ale právě, že mi máme nález IIA což podle mě není nic hrozného a podle toho co jsem naštudoval stačí dvojitá plínka a cvičit. (což nám ortoped neukázal a myslím, že je to škoda) Myslím, že tyhlety doktoří by si měli uvědomit, že rodiče (tedá já určitě) jsou z takových věcí pěkně vyplašení (vůbec nevím co dělali lidi když nebyl internet
) a v tý peřince nám celý den nevydrží a navíc je hrozně teplá. určitě zkusim koupit ty kaťata marwell to je super rada
všem děkuju za podporu a za rady. Pokud by někdo věděl o nějakých stránkách s instruktáží jak cvičit ty kkyčle tak bych byl rád
díky moc
Ahoj holky,
tak jsem se dívala na to co tu psala Jahudka- ty informace o těch výsledcích z utz.
A dost se divím, že nám u Petříka tenkrát napsala doktor IIc a dal nám pokyn pouze nosit široké balení- 2 bavlněné pleny na jednorázovou po celý den i noc. Pak nám při další kontrole dal už jen široké balení na noc.
No ale snad to má teď už v pořádku, protože pak už nám řekli, že je to teda v pořádku. Ale je divný, že tady jahudka píše, že u toho IIc (léčení např. třmínky). Samozřejmě že jsem ráda, že to nemusel podstoupit, ale snad to tedy nebude mít na nic vliv, když byl léčen podle IIb.
Tak přeju všem, ať je to s kyčlemi dobré a ať se to zlepší.
Ahojky Martina a spol ![]()
tak se ještě vmísím: maminkamartinka , taky na tu tabulku od Jahudky koukám . Já jsem se narodila s totální subluxací ( máma řikala, že to vypadalo děsně - všichni jí litovali, že má postižený dítě
) a doktoři to začali řešit až ve 3 měsících ´= narvali mě do strojku (Hanauskuv aparát). A byla jsem v tom až do 18 měsíců.No, ale pravda, už je tomu skoro 30 let, tak dneska se asi postupuje jinak, možná radikálněji, ale raději zasáhnout dřív než pozdě.