Malinový jazyk

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6806
28.1.14 11:48

@faldy
Vis jak vypada malinovy jazyk?
U spaly byva vysoke crp, vyrazka pohmatove drsna, jako husi kuze na podbrisku, trisla, muze jit na boky a vnitr. Stranu stehen.
Vyter z krku toho uz asi moc neukaze, pokud nema potize, z krve nic, aslo neni diagnosticke, bere se u podezreni na postreptokokove nasledky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
595
28.1.14 12:54

BellinkaX- no malinovy jako malina nebo spis jahoda, byli jazyk jakoby se zrnicky, crp jsme meli jen 19 (kontrolovanou az v nemocnici), kuzi si ale drsnou nepamatuji, vysoke teploty, bolest hlavy, pozdeji bolest kloubu, uzliny v poradku na bolest v krku si take nestezovala, bohuzel me dite si ale nestezuje na nic a to je nas kamen urazu. Minuly rok skoncila v nemocnici na jipce s oboustranym zanetem usi a pneumokokem a nikdo nechapal, ze si na bolest usi nestezovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2436
28.1.14 13:04

Pokud byla spála ve školce tak je to dost pravděpodobné, že jí malá měla taky. Určitě to ještě jednou zkonzultuj s Dr.
U nás byla spála diagnostikovaná také až později, nejdřív bylo rozhodnuto, že jde jen o virózu - malinový jazyk totiž chyběl úplně, ale ostatní příznaky odpovídaly. Když jsem se pak dozvěděla, že ve školce má několik dětí spálu, šla jsem k Dr. znovu a to v době, kdy dcera už byla zdravá, doktorka jí udělala výtěr z krku, streptokok se prokázal, takže jsme přeléčovali až dodatečně. Jinak se taky dcerce mírně olupovala kůže na místech, kde dříve byla ta vyrážka, což bylo další indicií k tomu, že asi šlo o spálu. To olupování bylo miniaturní a pokud bych dceru v souvislosti se strachem z nepoznané spály podrobně neprohlížela, tak bych si toho asi ani nevšimla. Jinak u nás byl odstup mezi akutní nemocí a výtěrem necelé dva týdny, ale myslím si, že i po třech týdnech výtěr má smysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
595
28.1.14 20:28

Tak jsem dnes mluvila s dr. a pry jestli mela mala anginu nebo ji aspon bolelo v krku, ze pokud ne, nemuze v zadnem pripade spalu mit. Malinovy jazyk udajne neznamena jen spalu. Tak co ted? Na netu jsem cetla, ze spatne prelecena spala muze sednout na srdce ci dostat zanet ledvin, ale docela brzo by se to projevilo. Mala vypada naprosto v pohode, na nic si nestezuje, vlastne jako vzdy. Tak nevim, uz to asi prestanu resit a beda ji (dr)jestli neco zanedbala. Dekuji vsem za nazory a zkusenosti :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2436
29.1.14 09:08
@faldy píše:
Tak jsem dnes mluvila s dr. a pry jestli mela mala anginu nebo ji aspon bolelo v krku, ze pokud ne, nemuze v zadnem pripade spalu mit. Malinovy jazyk udajne neznamena jen spalu. Tak co ted? Na netu jsem cetla, ze spatne prelecena spala muze sednout na srdce ci dostat zanet ledvin, ale docela brzo by se to projevilo. Mala vypada naprosto v pohode, na nic si nestezuje, vlastne jako vzdy. Tak nevim, uz to asi prestanu resit a beda ji (dr)jestli neco zanedbala. Dekuji vsem za nazory a zkusenosti :)

Tak snad doktorka ví, co dělá :roll: Ale nezdá se mi to, dítě mělo většinu spálových příznaků a bylo v kontaktu se spálou - jak v takovém případě může spálu vyloučit jen od oka teda nevím. Tak malou víc sleduj, i to jestli se jí nezačne někde loupat kůže - to by pak byla známka prodělané spály. Když bude ok tak měla asi pravdu doktorka. Držím palce ať je vše v pohodě :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
7.4.14 22:47

Ahoj faldy, prosímtě, jak ti to dopadlo s tou spálou nespálou? My totiž máme stejný problém a taky mi to leží v hlavě. Měli jsme 2 dny horečku (pátek, sobota). Hned první den se osypala a třetí den malinový jazyk. Dnes (pondělí) jsme byly u dr, ale výtěr na streptokoka negativní, tak prý se nejedná o spálu? Co by to mohlo být? :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
595
11.4.14 20:49

Dany12- mluvila jsem o tom s dr. a ta se me ptala, jestli mela anginu nebo ji alespon bolelo v krku, coz tyto priznaky by pry ukazovaly na spalu, ale mala boleni v krku nemela. Malinovy jazyk udajne neznamena vzdy jen spalu. A co nam presne bylo- nevim, viroza ci chripka. Pokud vam udelala stery na streptokoka a jsou negativni, urcite spalu nemate. Tak at je to brzo za vama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6661
11.4.14 21:09
@faldy píše:
Dany12- mluvila jsem o tom s dr. a ta se me ptala, jestli mela anginu nebo ji alespon bolelo v krku, coz tyto priznaky by pry ukazovaly na spalu, ale mala boleni v krku nemela. Malinovy jazyk udajne neznamena vzdy jen spalu. A co nam presne bylo- nevim, viroza ci chripka. Pokud vam udelala stery na streptokoka a jsou negativni, urcite spalu nemate. Tak at je to brzo za vama.

Dcera měla před měsícem spálu, velmi podobný průběh jako u vás. Večer jednou zvracela, pak v noci horečka, druhý den zvýšená teplota, která během další noci přešla. Ten druhý večer se osypala, další den ráno se jí začal loupat jazyk a už odpoledne ho měla malinový - a to ještě dalších 10 dnů. Po 3 dnech vyrážka zmizela. Spálu nám nezávisle na sobě potvrdili na pohotovosti a později i naše pediatra. V krku dceru vůbec nebolelo! Dcera brala penicilin. Spálu ve stejné době mělo v dceřinné třídě kromě dcery i dalších 7 dětí. U vás bych to na spálu viděla taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2259
11.4.14 21:11

Myslím, že je to spála, ale to by snad doktor poznal, ne? Děti měli malinový jazyk jen při spále a i když jsem vždycky nevěděla, jak se pozná, když ho měly, hned jsem poznala :D Ale to by bylo možná dobrý zjistit nebo zkonzultovat na pohotovosti, dr. hned nasadila penicilin.

Příspěvek upraven 11.04.14 v 21:13

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6661
11.4.14 21:13

Mně doktorka říkala, že malinový jazyk je typický projev spály.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2259
11.4.14 21:14

Jo a naše děti při spále ani jednoho nebolelo v krku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
595
11.4.14 21:29

Super, k cemu ty dr. mame? Co doktor, to nazor. Jak se v tom ma clovek vyznat. Ted uz je pro nas pozde, uz nic nezjisti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
12.4.14 09:17

To je teda úžasný, každý tvrdí něco jiného. No streptokoka nemá, stěr byl negativní. Vyrážka zmizela, ale jazyk ještě máme osypaný trochu. A má rýmu. Krk má čistý a osyplala se předtím spíš v horní části těla, u spály je to prý spíše u rozkroku. Tak nevím. Dr jí normálně od pondělí poslala do školky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2405
12.4.14 14:52

Ahoj, mám podobný problém. Dceru dva dny bolelo v krku, měla jen lehce zvýšenou teplotu, třetí den byla OK. A další den malinový jazyk. Bylo to o víkendu, jela jsem s ní na pohotovost a tam mi doktorka nechtěla udělat ani streptokokový test. Prý má mandle čisté a u streptokoka by vypadaly jinak. Mně se to moc nezdá, ale komu jinému věřit, když ne doktorce. Bylo to tři týdny po té, co dobrala ospen, tehdy údajně také na streptokoka. Už jsem to pak víc neřešila, byla jsem ráda, že nemá po třech týdnech opět Atb. Ale pořád mi to vrtá hlavou. Jazyk měla dobrý až za 14 dní. Jo a dr na pohotovosti nám napsala aerius na alergii. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6661
12.4.14 15:47
@Dany12 píše:
To je teda úžasný, každý tvrdí něco jiného. No streptokoka nemá, stěr byl negativní. Vyrážka zmizela, ale jazyk ještě máme osypaný trochu. A má rýmu. Krk má čistý a osyplala se předtím spíš v horní části těla, u spály je to prý spíše u rozkroku. Tak nevím. Dr jí normálně od pondělí poslala do školky.

Dcera při spále byla osypaná na hrudníku a zádech, nohy a ruce čisté. Mandle čisté, krk mírně zarudlý. Malinový jazyk ani ne po dvou dnech. Při spálové angíně jsou mandle zasažené, při spále být nemusí :nevim:, to mi řekla i doktorka na pohotovosti :nevim:. Jak už jsem řikala, na diagnóze se shodly doktorka na pohotovosti a následně i naše pediatra. Podobný průběh mělo několik dětí v dceřinné třídě. Když jsem se ptala doktorky, jakto že dcera nemá všechny ty projevy popsané na netu, řekla mi, že se spála vyskytuje i v jiných podobách a my nejsme nějaká vyjímka, už se s tím setkala víckrát. Už asi ani ta spála není, co bývala :mrgreen: ;) Hlavně ať jsou děti OK. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí