Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj! Strasne jsi mi pripomnela prvni 2 mesice, bylo to fakt peklo. Mala jen rvala a rvala, ve dne v noci. Stale vyzadovala prso, ja si pripadala uplne vysata a do toho jedna kolika za druhou. O spurtu ani nemluvim. Ja jen kojila a bulila. Kazdy den jsem si rikala, ze prestavam s kojenim......vim jak je to pro tebe ted tezky, ale vydrz, zatni zuby a vydrz to. Ono to opravdu prejde a vse se zlepsi. A hlavne klidek. Zkus homeopatika a hodne pit, jak uz tu holky psaly. Preji hodne stesti a sily. E.
Ten ricinus communis fakt pomáhá, za dva dny jsem měla prsa jak balony. A do toho hodně pít a hlavně se s toho nestresovat.
Ahoj holky,
dr mi předepsala na zvýšení tvorby mlíčka homeopatika AETHUSA CYNAPIUM 15 CH. Překvapilo mě to 15 CH.Je to opravdu na zvýšení tvorby nebo se dr přepsala!? Díky za odpověď. ![]()
Ahoj holčiny, jen jsem chtěla potvrdit vaše rady se skutečně potvrdili. Za pár dní to bylo zase lepší. Prošla jsem další krizí minulý týden, to už jsem večer vařila lahev. Malý to naštěstí odmítal. druhý den lepší, večery byly slabší a teď už zase spíše přebývá. No nechci to zakřiknout, ale chci říct, že se opravdu vyplatí vydržet, i když je to skutečně o nervy. Tak ještě jednou díky za rady a hodně zdraví vám i prckům
P.S.: teď budu končit třetí měsíc, tak doufám že očekávaný spurt ustojím ![]()
Ahojky…dokrmuju už od porodnice, mám málo mléka. Malej baští suprově z prsou i z flašky. Teď už druhý den mám ale docela krizi a mlíčka čím dál míň. Odstříkala jsem už jenom 30 ml z obou prsou. Můj dotaz…: je lepší kojit jednou za dvě kojení, aby se mlíčka vytvořilo víc nebo každý kojení i když je mlíčka malinko??? Díky
Nerozumím. Ale obecně, chceš mléko? Musíš stimulovat prsa. Takže přikládat i když neteče. Pokud se to malýmu nelíbí (myslím, když nic neteče) tak používat odsávačku (ani tam nemusí téct, důležitá je ta stimulace). No a stimulovat pravidelně i v noci.
Díky odsávačce za chvilku nic neodsaješ, ta ukončuje laktaci. Tedy alespoň tak tomu bylo u mě. Takže koj, když to jde a pak dokrm z lahvičky. Taky jsme to tak dělala, časem se to upravilo, ale u mě byl největší problém rozkousané bradavky. Teď je synovi osm měsíců a stále kojím ![]()
Ale jinak nic nelámej přes koleno, když to nepůjde, tak se přeci nic neděje. ![]()
@Třešnička1 Určitě co nejčastěji. Dávat jednou prso a jednou UM je blbost, laktace se bude snižovat a skončíte na UM úplně. Jinak tedy osobně za mě u dokrmování flaškou je vždycky velké riziko buďto postupného navyšování dokrmu (prcek bude z prsa pít čím dál míň, resp. jakmile to nepoteče dost rychle jako z flašky, nebude už pít), až nebude chtím prso vůbec, nebo prostě odmítání prsa jako takového a vyžadování jen lahve. Může to být příčinou i nastalé situace. Podle mého (až na naprosté výjimky třeba po zánětu prsu) má každá matka dostatek mléka pro své dítě, ale když se dá UM, smíží se zákonitě poptávka po MM. A kde není poptávka, není nabídka ![]()
Takže já doporučuji co nejčastěji přikládat, několikrát vystřídat obě prsa a dokrmit nejlépe přes suplementor.
@Barusczka Odsávačka laktaci určitě neukončuje, jen není tak dobrý stimulátor jako dítě. Laktaci ukončuje spíš ta flaška…
@AliTad Já vím, ale u mě to tak málem dopadlo… moje mamka kupříkladu odsávala do mých devíti měsíců a měla stále skoro litr mlíčka navíc ![]()
Zkusím to vysvětlit ještě jednou…Od narození mám málo mlíčka (malej má zkrácenou uzdičku, takže se mu i hůř pije), prostě se mi nevytvořilo tolik mlíčka. Před zhruba 14 dny jsem zkoušela malýho zvážit kolik vypije a bylo to 80 ml. (v porodnici to bylo 20 ml). Prakticky od porodnice po každém kojení dokrmuju…předtím to bylo 30 ml, teď 60 ml. Ale za poslední dva dny musím dokrmovat i 90 ml a víc a mlíčka mám čím dál míň. Poznám to, protože kojíme přes kloboučky a pokud jsou bradavky skoro suché a v kloboučkách nic, tak prostě mlíčko není. Zkoušela jsem tedy místo kojení odstříkat a sotva jsem vytáhla z obou prsou 30 ml. Takže ten dotaz zní, jestli je lepší vždycky vynechat jedno kojení a dát jenom UM, aby pro příští kojení bylo mlíčka víc nebo jestli je lepší dát každé kojení aspoň to co v prsou je…
@Třešnička1 a my se ti snažíme vysvětlit, že když budeš kojení vynechávat nebude mléka víc, naopak se ztratí! Kojení je obchod, když nebude poptávka, nebude nabídka. Jasný? Čím víc a čím častěji bude u prsa, tím víc se bude mléka tvořit. Není to tak, že vynecháš a v prsu bude čekat 100 ml, tak to fakt nefunguje ![]()
@Sibyla0 když si napsala: „nerozumím“ tak jsem se to snažila vysvětlit ještě jednou..mezitím došly další odpovědi…
@Třešnička1 jasný, ale tak to fakt nefunguje. Viz. moje předchozí odpovědi. Když budeš vynechávat, mlíko bude pryč ještě rychleji.
@Sibyla0 Přesně tak, mlíko se vytváří při sání dítěte, ne do zásoby! Myslím, že problém je v uzdičce a kloboučku. Proč vám ji neustřihli? Jde to i teď, absolvovala jsem to s oběma dětmi a opravdu to nic není (mladšímu to ještě přistřihovali teď v 9 měsících a ani nebrečel - dají tam lokální anestetikum). Je ale třeba najít nějakého šikovného ORL dr., který to dělá. Taky bych zavolala laktační poradkyni, aby zkontrolovala techniku kojení. Protože jak to popisuješ, bojím se, že je to postupná cesta ke konci kojení…