Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Nemáte, prosím, někdo zkušenost, jak zvýšit produkci mléka? Od začátku jsem kojila bezproblémově. Malý se narodil s nízkou p. váhou a ukázkově přibíral, až se i doktorka divila. Mléko se doslova lilo. Zhruba týden mám krizi a obávám se, že je to spíše horší. Nyní jsme na přelomu 5/6. týdne. Malej saje i přes půl hodiny, pak chce z druhého prsu, opět půl hodiny, je chudák úplně vyřízený a spocený. Vydrží sotva 2 hodiny když nespí a to vč. té hodiny s kojením. (Dříve stačil 1 prs cca 15 minut). Dnešní noc krize, nespal kvůli rýmě, kojení téměř nonstop, bolí mě bradavky, něco málo tam je, ale cítím, že to není co dříve. Prsa měkká, vysátá, bolavá, nestíhá se mléko dotvořit. Samozřejmě hodně piju, i ty kojící čaje, můžu nahřívat či se na hlavu stavět, ale mléka je prostě málo. Už se mi chce brečet. Chci vydržet do út, půjdeme do poradny. Máte některá podobnou zkušenost? Je šance, že se mi začne tvořit dostatek mléka nebo je to předzvěst konce kojení? díky moc předem názory
Neboj se, žádný konec kojení:-) Podle věku normální růstový spurt a podobnou zkušenost má každá druhá kojící maminka. Navíc píšeš, že má mimčo rýmu, takže to mu na spokojenosti taky nepřidá.
Obecné rady - hodit se do klidu, kojit tak často, jak to jde (běžně spousta holek kojí po hodině!), na zvýšení produkce mléka je žádoucí hlavně noční kojení (pokud mimčo má v noci nějaký delší spací interval, zkus ho přiložit i v polospánku, třeba se chytne), dostatek tekutin. Klidně koj pokaždé z obou prsů, mléko se tvoří v průběhu kojení, takže to, že máš na pohmat prázdná prsa, nic neznamená.
Během pár dnů by se to mělo zlepšit, možná bude malý chvilku stagnovat s váhou, ale zase se třeba vytáhne do délky. Pokud máte rozumnou dětskou dr., neměla by z toho dělat drama a hnát vás domů s krabicí nutrilonu, neboj se:-)
Jazzi
Ahojky,
zažívala jsem podobné stavy a měla strach, že mám málo mléka. Kojila jsem maximálně 5-8min, za 1,5 hodiny znova ve dne v noci. Zkus si taky malého zvážit před a po kojení, ať máš přehled kolik vlastně vytáhl.
Na zvýšení tvorby mléka nevím nic zvláštního. Pila jsem ty čaje, jak jsi zmiňovala. Docela mi pomáhala i bílá káva /melta/, dostatek tekutin / i přes dva litry za den/. A hlavně kojit v noci, ale to už je tu zmiňované. Tak snad vydržíte do poradny, kde vám lépe poradí a hlavně to nevzdávat.
mava
ahoj,
neboj..myslim,ze to neni konec kojeni…presne jak pise Jazzi…bude to asi rustovy spurt…byva u deti okole 6. tydne veku,pak 3.mesice veku atd…
Tak ze hodne piti..melta,caje…klidek a kojit v noci…mleko se vrati…ver svemu telu…pokud prikladas casto (fakt i co hodinku pres den)…tak tvorba mleka jen tak sama od sebe neprestane…a prsa ted uz budou mekci,nebude to jak po porodu (nalite jak Dolly Buster
)…a presto v nich je hodne mleka pro mrnouse…me nekdy pripada,ze mam uplne mekoucke mechurinky a mala pije a pije a ja se divim,kde se to bere
…
Vydrz a vsechno dobre dopadne…
Jaana
Ela je mimořádně spavé miminko - jenže to znamená, že zaspinká spoustu kojení a tak málo přibírá - takže jsem ji začala budit a kojit častěji - a jednak pár dní trvá než se přizpůsobí nabídka poptávce - ale přizpůsobí se, neboj, jednak to chce fest pít - minimálně tři až čtyři litry za den - s spíš ještě víc…
Dám ti pár triků:
Rozhodně nehubni a neomezuj se v jídle - spíš si i dopřej nějaký mls
Zkus pít třeba meltu s mlékem nebo čaj s mlékem
Sedni si k televizi a koj s klidem i hodinu - hlavně v pohodlí, teple a v klidu. My si s Eli kojo moc užíváme.
Koj s klidem i z obou prsů - zvýší se tvorba.
Netrap se, kojení nedělá matku lepší nebo horší.
A pokud máš digitální kuchyňskou váhu važ si plenky - budeš mít lepší přehled ![]()
L.
PS: Musela jsem opravit překlepy ![]()
Ahoj,
tak já měla zpočátku stejný problém. Nejdřív malý krásně nabíral a pak najednou stagnace, měkká prsa, málo mlíka.
Určitě platí, co psaly holky přede mnou a mně pomohlo homeopatikum ricinus communis 5 CH (to 5CH je důležité). Objednala jsem ho normálně v lékárně, brala ráno a večer 3-5 kuliček, asi po 3 dnech se mi prsa nalila a vydržela jsem kojit 11 měsíců
(Před a po kuličkách 20 minut nejíst, nepít, nečistit zuby) a až se prsa nalijí a zvýší se výroba mléka, přestat je brát! ![]()
Ahoj,
většinou se do 48 hodin produkce mlíka přizpůsobí potřebě dítěte, tj. v tvém případě by se měla zvýšit. Těch šest týdnů je náročný věk a malý chce asi prso nejen kvůli hladu, ale hlavně kvůli potřebě cítit tě u sebe. Když měla dcera šest týdnů, kojila jsem téměř nonstop (co hodinu, vždy tak půl hodiny). A když byla vzhůru, skoro pořád řvala. Během pár týdnů to přešlo. Radím ti vydržet! Malý určitě nestrádá, za pár týdnů to přejde a třeba budeš kojit hoooodně dlouho. Já jsem měla poslední měsíce kojení pocit, že už v těch prsou nic nemám, ani to nešlo odstříkat a malá stejně u toho prsa vydržela i půl hodiny a fakt pila!
holky díky moc za rady - snad se trochu vzchopím
já už jsem s nervama v háji… nespim od vcera od dvou, malej furt řve, kojim hodinu, odstavím a za půl hodiny zase řev, už tady normálně brečím…
omlouvám se za předchozí reakci, je mi jasný, že nejsem jediná, jen mi zkrátka jedou nervy
jsem moc ráda za jakoukoliv radu či zkušenost!
Kleo ,
ty nervy v háji jsou normální, vždyť jsi ještě v šestinedělí…
Taky mám zato, že to je stoprocentně růstový spurt - bývá 3. a 6. týden a 3. a 6. měsíc. V tu dobu mimčo najednou potřebuje víc mlíčka a tělu pár dní trvá, než je schopné se zvýšené poptávce přizpůsobit. Bohužel ještě pořád je dost pediatrů, kteří o tom v životě neslyšeli a místo, aby mamči podpořili, pošlou je domů s Nutrilonem
.
S Davídekm jsem si růstové spurty jaksepatří užila - v podstatě jsem v tomto období nedělalal nic jiného, než pořád kojila
. Je-li to aspoň trochu možné, doporučuji vlézt si do postele i s mimískem a kojit a kojit. Dobré je často přikládat v noci, to - laicky řečeno - pracují hormony, které jsou zodpovědné za výrobu mlíčka, nejlépe. Uvidíš, že se to během pár dní srovná. My jsme to zvládli pokaždé taky a nakonec jsem kojila 3 roky
. Moc držím palečky!
Ahoj, držím palečky ať to zvládnete. Máme teď to samé, v noci malá řve hlady po hodině a mám prsa měkká a připadne mi že tam není ani kapka. S Honzíkem jsem to měla taky tak jednou za tři měsíce. Chce to vydržet a ono se to spraví. Zkus nedávat žádné umělé mléko, někdy maminky nevydrží a tím si děti odstaví. Já jsem vydržela a Honzíka jsem kojila téměř 2 roky.
omlouvám se za předchozí reakci, je mi jasný, že nejsem jediná, jen mi zkrátka jedou nervy
jsem moc ráda za jakoukoliv radu či zkušenost!
Homeopatie vhodná v těhotenství, při porodu a po porodu
KOJENÍ
Ricinus communis 5 CH (volný prodej)
Dávkování: 5 granulí 2× denně
Agnus castus 5 CH
Ricinus communis 15 nebo 30 CH (volný prodej)
Lac caninum 15 nebo 30 CH (volný prodej)
Střídat s lékem Ricinus communis 15 nebo 30 CH