Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj,
mám měsíčního chlapečka. Před 4 dny jsme byli na převážení, Dr. zjistila, že za 14 dní málo přibral a ke kojení přikrmujeme ještě Sunarem Nutra defense. Dneska jsem navíc zjistila, že z obou prsou odsaju jen 60ml mléka. No a od včerejška bojujeme s kojením úplně, malý chvilku pije, pak se pustí a pláče, teda spustí vyloženě hysterický řev a k prsu už ho nedostanu. Uklidní se až dostane láhev s UM. Je možné, že by si za tak krátkou dobu zvykl na flašku a zlenivěl? Kojení nechci lámat přes koleno, ale je mi líto, že to nejde. Každopádně je pro mě důležité mít spokojené miminko a ne hladového křiklouna. Díky za rady ![]()
Ano děti si brzičko zvyknou na flasku-pohodlí je pohodlí,ty by jsi taky vybrala určitě co je pohodlnější
Nelam to přes koleno dej mu jen ten sunar nutradefense+tvé odstříkané mlíčko(když prso odmítá,nemá smysl aby řval)
U nás to bylo to samé - jedno prso - řev - druhé prso - řev - flaška - klid ![]()
No tak jsem odsávala, čím dál tím míň, ale aspoň tu trochu jsem mu chtěla dát… No a vrchol byl když to začal plivat a dožadoval se Nutrilonu
![]()
No a od 6 týdnů jsme plně na UM.
A před převážením to vypadalo, že má hlad? A kolik je, že málo přibral?
Ono je to často tak, že dokrmu je pořád víc a víc a mlíka se tvoří míň, protože si mimča zvyknou na to, že to hezky teče. Před koncem šestinedělí to bývá ještě hodně markantní, nemají posílené ty správné svaly, aby tahali jak mají.
Pokud na kojení nelpíš, tak sebe ani jeho netrap a dávej UM dle potřeby.
Pokud by ses chtěla ještě rozkojit, tak by to znamenalo nějaké to úsilí s nejistým koncem, někomu se povede, někomu ne.
tak to asi bude tak, jak rikas-ze zlenivel kvulu lahvi
No, jde o to, jak moc ti zalezi na udrzeni kojeni…jestli budes dokrm davat lahvi, tak nejspis s kojenim skoncite
Pokud chces pokracovat v kojeni, urcite to jde, musite ale zrusit flasku- dokrmovat se da pripadne i jinak (i kdyz se mozna bude mimco nejdriv trochu vztekat
). Muzes procist poradnu na kojeni.net , urcite tam k tomu neco bude…
p.s. Jo a kolik odsajes, tim se netrap- to vubec neni smerodatny
Kolik vlastne malej za ty dva tydny pribral?
Matýsek plakal skoro pořád.Jen jsem netušila, že měl hlad. A to jsem ho u prsa měla skoro pořád. Ve dne, v noci. Až u Dr. jsme zjistili, že to bylo hlady. Za 14dní přibral 200g. To samé přibral předtím za týden. Teď je prcek spokojený. Teda až na to kojení
No a na prdíky, ty nás taky moc trápí ![]()
Tak my šli z porodky na UM, částečně jsem doma kojila, odsávala, no stálo mě to spoustu peněz a času a výsledek je, že už 5 dní nemám mléko žádné. Začátek naprostého konce kojení na 5 týdnu byl přesně jak píšeš, potom jsem dávala jen odsáté z lahve…
Jinak prdíky jsou o 100% lepší teď, když mu nedávám žádné svoje mléko než předtím, teda taky pomohl větší dudlík na lahev… A to jsem fakt nejedla nic, co by nadýmalo, cibuli jsem z vaření vypustila, chleba jen starej atd. atd..
200g za 14dnů je sice na hranici, ale pořád je to přírůstek. ![]()
Zjistit, proč mimčo pláče je někdy ošemetné, ony to můžou být prdy, může to být kolika, může to být zkrátka to, že se mu nelíbí venku z bříška…
Presne jak rika Gladys- takovej prirustek je jeste v pohode, taky se divim, proc mate dokrmovat ![]()
Nejspíš asi proto, že první 3dny, co jsme byli doma z porodnice, přibral 100g, za týden 230g a pak šel takhle s přírůstkem dolů, za 14dní 200g. Prvních 14dní kojení co 3hod cca, pak co hodinu.
to mohl byt ten spurt mozna… Kazdopadne ted je to asi na tobe, jak moc budes chtit zabojovat s tm kojenim- ja myslim, ze na to mate
, jen byste museli holt zahodit tu flasku… Zkus se treba poradit s laktacni poradkyni nebo mrknout na ty stranky…kazdopadne drzim palce ![]()
No tak bojovník teda moc nejsem.
Když malý pláče, ztrátím nervy a dělám všechno proto, aby mu bylo dobře a neplakal. A ty boje u prsa, hysterický pláč, to je mazec. Ale uvidíme, zkusím to ještě pár dní. ![]()
Mimina přibírají často skokově. Neber to jako útok na sebe, ale podle mě se to tím příkrmem dost pokazilo. To že se přírůstek snižuje ještě není důvod přikrmovat.
Teď máte možnost zabojovat. Nešla bych do toho polovičatě, ale opřít se do toho, přikládat, odsávat (hlavně kvůli stimulaci, ne kvůli tomu, abys něco odstříkala), hodně moc pít (mě se osvědčil fenyklový čaj, nalévaly se mi po něm prsa jak divý), pořádně se najíst… Pokud by prsa nereagovaly do týdne, tak bych si řekla, že jsem udělala vše, nechala převážit a pokud by to bylo blbé, tak dát dokrm a počítat s tím, že časem přejdete na UM úplně.
Já jsem občas UM dokrmila (když byly zmasakrovaný bradavky, plus při hodně velkém stresu se mi přestává dělat mlíko), ale věděla jsem, že jakmile bych toho mlíka dala víc jak 1×denně, tak jde kojení do kopru.