Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
jooo klidek…nase dvouleta mluvi minimalne…a rozumim ji vesmes jen ja ![]()
Ahoj,
hlavně v klidu, ono se vždy něco najde. Moje tchýně neustále taky řeší, co dělám špatně a co by měli umět. Od roka na nočník, od roka bez dudlíků, proč se pořád budí v noci, proč pořád pijí UM atd. Ve vašem věku toho myslím říká dost, moji zvládali to stejné a k tomu ještě pár zvířátek. Většinou to přijde ze dne na den. Teď teda spojují slova, ale věty ještě netvoří, budou mít dva roky.
A když jsme byli malí my, tak ony ty naše mámy museli chvátat, protože se chodilo do školky ve dvou letech a s plenou a nesamostatné nikdo nevzal, takže to bylo o drilu. A stejně půlku věcí, co ti tvrdí si vymýšlí a nepamatují. Viz. moje tchýně a dudlík u dětí. Manžel měl dudel ještě ve 2,5letech, ale to ona jaksi opomenula zmínit. A nespal celou noc taky pěkně dlouho atd. Ta paměť je dost zrádná ![]()
prosím tě nestresuj se. mluví krásně! viktor je o měsíc mladší, říká: mama, baba, tata, ham, dej, tytyty, karka (Klárka). zamává papa, ukáže jak je veliký s komentářem „Tááák“ a ještě nově umí tleskat na paci paci.
Našemu klukovi je 21 měsíců a říká asi 10 slov a nespojuje vůbec. Ještě furt mluví svojí hatmatilkou. Jinak když po něm něco chci tak mi dobře rozumí a většinou to i udělá ![]()
Vůbec bych to neřešila ![]()
Syn má 19 měsíců a nemluví skoro vůbec, jenom pár slov a jak dělají zvířátka.
u nas je to podavano jinak…driv mely matky moc prace a nemohly se detem tolik venovat jako my v dnesni dobe kdy nemame co na praci
…takze nemuzeme srovnavat ze driv deti mluvily, curali…atd pozdeji
takze tchyne si taky stezuje ze ma mala dudlik a spatne mluvi…ale klidne potom doda ze jeji tata mluvil ve trech letech a dudlik si tajne nosil jeste do prvni tridy .. ale to je v poradku
to se proste musi brat s rezervou tyhle moudra ![]()
no jo, tak asi se babičce nelíbí, že jí malej říká Baba ![]()
Moje 14 měsíční neteřinka umí Tata a Mimi a pár dalších zvuků, o kterých její matka tvrdí, že něco znamenají, takže tvůj klučík mluví krásně ![]()
Neboj on se ti rozmluví.Dcera mluvila ve dvou a půl letech perfektně a i všemu rozuměla a malý je pravý opak.Říká toho tolik co ten váš plus ještě dvě slova a to mu jsou tři.Jsme s ním objednáni do psychlog. poradny.
hkac píše:Dee19 píše:A určitě je už velký na to, aby měl ještě plíny, ne? (nebo už je bez plen?) tohle já znám, moje holky jsou pomalé skoro ve všem, takže jsem si užila - Anežka měla pleny skoro do 3 let, Mája v roce neseděla, nelezla a nestála, chodit začala v 18 měsících. A plíny samozřejmě taky ještě pořád má. Takže zcela opožděné dítěGina108 píše:Já nevím, ona má pořád něco. V6dy mě nějak vystraší nebo tak něco…ale takové babičky asi jsou
V tomto věku se to ještě neřeší, i kdyby neřekl ani slovo. Řeší se to až mezi 3-4. rokem. Přečti si zdravotní knížku, tam je to popsanéBabička je nějaká náročná, ne?
.
A to ještě nevíš, že ty plíny jsou jenom lenost matky
A to mluvení prej taky, to se mi snažil naznačit můj vlastní otec, že kdybych na synka víc mluvila, tak ve dvou letech už mluvil sám
No nemám problém otce odkázat do patřičných míst
, ale zamrzí to. ![]()
jé, to já se o víkendu dověděla, že když se na dítě mluví, tak je chytré
byla to narážka na manželku mého bratránka. mají lehce postiženého chlapečka a moje babička jí to vyčítá, že prý se mu málo věnovala a udělala z něj schválně mrzáka
už na tohle nereaguju a myslím si svoje…
Bud v klidu rozmluví se od sestry malá ma přes 2 roky a taky jeětě neříká celé věty jen říká pití, mami,tati,konik,dík,ahoj atd ale celé věty neříká žvatlá si svoji řečí
a můj syn 1 rok taky říká jen tata,kají(nevim co to je)haf haf a nekdy tady je a co to je jinak zatim nic ![]()
ale zato dobre opakuje reknu mu at udela opicku tak se zacne placat na hlave a dela huhu
pacipaci, prosím,taktak všelijak,pápá to mu jde líp než nějaké mluvení
Myslím že máš šikovné dítko. ![]()
Ahoj,
všechny matky , které mají pocit, že když jejich potomek v 1,5 nechodí na nočník a nemluví bych chtěla uklidnit. Můj muž začal s jednoduchými slabikami až ve 2 letech. Všichni okolo měli pocit, že bude zaostalý, protože byl velký a vypadal jako když neumí do 5 napočítat. Dnes studuje dálkově vysokou a úspěšně.
Mám tři děti a ze proto už se netrápím s tím, že mému dítěti je 21 měsíců a nechodí na nočník a nechce ho ani vidět. S mluvením na tom nejsme o nic líp. Jak brzo začne mluvit není otázka inteligence. Nemusíme svoje děti vystavovat jako cvičené opice a ukazovat co všechno umí. Tak prostě začnou dýl a všechny chytré babičky a sousedky dávali většinou děti už v roce do jeslí. Takže všechno jim šlo dřív.
Nenervuj se , nech to být, já myslím, že jednou Ti budou brnět uši z jeho neustálých otázek a nakonec budeš ráda, že je chvilku ticho. ![]()
Zakladatelko:to jste na tom líp než mi, malej 15měs. umí táta, máma , táák a tím končíme, mele si strašně svým jazykem, snažím se hodně mluvit, ukazovat v knížkách ale nějak to nejde a začínám se děsit jestli je to ok.. většina říká že se rozmluví, ale kdy ? ![]()
taky tak .....syn(15m) umí: tam, ne-ne, není, brmbrm. KDyby uměl ještě mama, tata, baba - tak skáču radostí ![]()