Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nj, zase chytrá babička, co?
Neboj, i kdyby v tomhle věku neříkal ještě nic, tak se nic neděje, řekla bych, že tvé dítko je spíš lepší průměr, tohle začal říkat můj syn až po druhém roce a teď je mu tři a půl a mluví krásně ![]()
(nesměju se tobě)
Naše Mája (téměř 22 měsíců) neříká ani tohle a nikdo to neřeší. Ani já. Starší dcera na tom byla podobně - do dvou let neřekla skoro ani slovo, a pak začala mluvit ve větách, že nás zastavovaly babičky v MHD, jak krásně mluví.
Podle naší doktorky je podstatné jen to, jestli slova přibývají.
Ona mě dokáže vždy tak vystrašit, jak vážně mi to říká a poučuje. Děkuji, uklidnila jsi mě ![]()
V tomto věku se to ještě neřeší, i kdyby neřekl ani slovo. Řeší se to až mezi 3-4. rokem. Přečti si zdravotní knížku, tam je to popsané
Babička je nějaká náročná, ne? ![]()
Dee19 píše:
Ahoj. Mám 15 měsíčního syna. A včera mi moje babička řekla, že prý málo mluví. Jako, ať se nebojím, že mluvit začne, ale možná bychom to měli řešit. Tak se vás chci zeptat, jak má mluvit 15 měsíční mimčo ? Syn umí děda, laďa, mama, tata, baba, ham, to, šiši(vlak)…je to fakt tak málo ? Měl by už slova spojovat a tak ? Vím,ž e každé dítě je jiné, ale tak pro jistotu. Dekuji
to mluví dost, můj má 20 měsíců a tolik toho neřekne
má svou řeč
buď v klidu ![]()
Gina108 píše:
V tomto věku se to ještě neřeší, i kdyby neřekl ani slovo. Řeší se to až mezi 3-4. rokem. Přečti si zdravotní knížku, tam je to popsanéBabička je nějaká náročná, ne?
Já nevím, ona má pořád něco. V6dy mě nějak vystraší nebo tak něco…ale takové babičky asi jsou ![]()
Naše Mája umí asi 10 „slov“, tím končí. Ale jen se mnou a když má fakt hodně dobrou náladu!
Spojovat slova by měly děti kolem 1,5 roku - starší to neuměl ani ve dvou letech, kamarádky syn v roce a půl mluvil v souvětích.
Co blbne. Syn v tomto věku uměl o tedy o pár slov víc , ale nespojoval ani náhodou. A to bych řekla, že byl jeden z těch jazykově zdatnějších dětí v mém okolí. Začal spojovat cca v 19ti měsících. Dneska hubu nezavře.
Jejda, to by moje deti byly uplne zaostali, rikaji jen mnam, tata a cici a neco jako haf.. ale zase znakuji a cim dal vic, uz tak do dvaceti znaku..
Dee19 píše:Gina108 píše:Já nevím, ona má pořád něco. V6dy mě nějak vystraší nebo tak něco…ale takové babičky asi jsou
V tomto věku se to ještě neřeší, i kdyby neřekl ani slovo. Řeší se to až mezi 3-4. rokem. Přečti si zdravotní knížku, tam je to popsanéBabička je nějaká náročná, ne?
A určitě je už velký na to, aby měl ještě plíny, ne? (nebo už je bez plen?) tohle já znám, moje holky jsou pomalé skoro ve všem, takže jsem si užila - Anežka měla pleny skoro do 3 let, Mája v roce neseděla, nelezla a nestála, chodit začala v 18 měsících. A plíny samozřejmě taky ještě pořád má. Takže zcela opožděné dítě
.
hkac píše:Dee19 píše:A určitě je už velký na to, aby měl ještě plíny, ne? (nebo už je bez plen?) tohle já znám, moje holky jsou pomalé skoro ve všem, takže jsem si užila - Anežka měla pleny skoro do 3 let, Mája v roce neseděla, nelezla a nestála, chodit začala v 18 měsících. A plíny samozřejmě taky ještě pořád má. Takže zcela opožděné dítěGina108 píše:Já nevím, ona má pořád něco. V6dy mě nějak vystraší nebo tak něco…ale takové babičky asi jsou
.
No, plíny máme pořád
ale babičky to těžko nesou, že prý za nich by už uměl hcodit na nočník
tak nevím, proč jsou dnešní děti takové pomalejší ..
Tak podle toho, co píšeš, by moje starší dcera byla taky opožděná, v 15 měsících mluvila jen „čínsky“, a když se na 18 měsíční kontrole ptala doktorka, kolik umí slov, tak jsem hlásila dvě - houpy a ham. Ale čtrnáct dní nato začala přidávat a ve dvou letech už mluvila ve větách. Teď jsou jí tři a kousek a mluví už pěkně v souvětích. Takže klid, Tvůj syn je spíš nadprůměr.
Ještě k těm plínám: no nevím, mamka teda říkala, že před těmi třiceti lety rozhodně ne všichni chodili na nočník v roce, my se sestrou až kolem druhého roku a co měla kamarádky s dětmi, tak ty taky tak. To spíš naše mamky a tchyně zapomínají … A nebo možná dětičky strávily na nočníku půlku dětství … ![]()
souhlasím, mám rozumnou tchýni a ta taky říkala, že na nočník zkoušet až tak od 1,5 - 2 let. My máme teda štěstí, malej čůrá do nočníku od 1 roku, ale neřekne si, takže plíny má samozřejmě pořád, nehodlám to hrotit.
A mluví zhruba stejně jako ten tvůj. Umí zvířátka, pak máma, táta, bába, dede, nana (což je podle něho Honza - Jeňa), tak se jmenuje, pá, a to je všechno. Jo a umí volat, táto, dedo, mamuš
)). ![]()
Ahoj. Mám 15 měsíčního syna. A včera mi moje babička řekla, že prý málo mluví. Jako, ať se nebojím, že mluvit začne, ale možná bychom to měli řešit. Tak se vás chci zeptat, jak má mluvit 15 měsíční mimčo ? Syn umí děda, laďa, mama, tata, baba, ham, to, šiši(vlak)…je to fakt tak málo ? Měl by už slova spojovat a tak ? Vím,ž e každé dítě je jiné, ale tak pro jistotu. Dekuji