Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojki všem, doktor mi řekl, že mám málo plodové vody. Nemáte s tím některá zkušenost? Dá se s tím něco dělat. Našla jsem jen, že je to jeden z možných příznaků preeklampsie víc nic. Díky Jarka
Ahoj Jarko,
sice s tím zkušenost nemám, ale slyšela jsem, že pomáhá hodně pít. A k příznakům preeklampsie patří taky vysoký tlak a bílkovina v moči a pokud je tohle v pořádku tak se snad nemusíš obávat. Kdyby tobě nebo miminku něco hrozilo, určitě by tě doktor jen tak nepustil domů. Hodně štěstí a zdravé miminko!
Katka
Ahoj Jaruško,
nepíšeš v kolikátem jsi týdnu, já měla u obou dětí na konci těhu málo vody
a nic to neznamenalo. S tím pitím nevím, myslím že se tím ovlivnit nedá. Četla jsem, že se to někde už řeší tím, že se dodá fyziolog. roztok injekční stříkačkou…nejdřív se ale musí asi vyloučit vývojové vady. Pokud už máš ultrazvuk za sebou a mimi je v pořádku, tak to asi vůbec nic neznamená. Možná tě budou více sledovat, ale to jen hádám…
Přeji ti zdravé miminečko a krásný porod! ![]()
Iriss+2svišti
V cca 30TT jsem měla také málo plodové vody, začala jsem pít 4 litry tekutin denně (léto 2003, tehdy byly třicítky horka už od začátku května) a za dva týdny na kontrolním UZV jsem už vody měla dost.
Zdravíčko, já mám podobnou zkušenost,jsem ve 34tt a od začátku těhu mám málo plodové vody, ale ne nějak kriticky, prostě míň. Jenom mi dělali častěji UZ a měřili, jestli miminko roste dobře a funguje placenta. Doktorka mi řekla, že pití sice důležité je, ale nijak zvláště to neovlivní množství plodové vody. Miminko prospívá, ale je trochu menší a poprvé na UZ ve 33 tt jsem měla vody normálně. Ale já neměla moc plodové vody při žádném těhotenství /teď jsem těhotná počtvrté/. Takže klid, to bude dobré, myslím, že důležitý je i klidivý režim a rozhodně pití dostatečného množství tekutin nezaškodí.
Držím palce a přeji zdárný průběh těhotenství a hodně zdravíčka.
Metelka.
Ahoj. Taky mi na kontrolním UTZ ve 30 tt řekli, že mám málo plodové vody+ ještě špatný průtok krve placentou. Taky jsem se strašně bála o miminko, ale chodila jsem týden co týden na monitor a jednou tak za 14 dní na UTZ. Dcera se narodila ve 37 tt , zcela zdravá a porod byl bez jakýhokoliv problému. Takže se neboj a těš se na miminko. Doktoři si to pohlídaj.
Alusha
jaruska75 píše:
Ahojki všem, doktor mi řekl, že mám málo plodové vody. Nemáte s tím některá zkušenost? Dá se s tím něco dělat. Našla jsem jen, že je to jeden z možných příznaků preeklampsie víc nic. Díky Jarka
Ahojky, měla jsem také málo plodové vody, dokonce jsem k tomu měla vysoký tlak. Chodila jsem na pravidelné kontroly a nakonec se prcek narodil zdravý (řijen 2003). Samo o sobě to enmusí opravdu znamenat nic. Hlavně bu´d v klidu a chod na kontroly
já jí měla málo od cca 30 týdne, chodila jsem častěji na kontroly (ultrazvuk, průtoky pupečníkem, později i monitor). Taky doktor ultrazvukem kontroloval dítěti močové cesty. Ale vše bylo v pořádku, až na to, že tý plodovky bylo málo. Porodila jsem v 40+3 a dítko bylo v naprostým pořádku.
Jedna porodní asistentka mi taky poradila hodně pít, nevím, jestli to pomohlo, ale po prvním zjištění, že je plodovky málo, se to pak už nezhoršovalo.
LaPepa
Dobrá zpráva!!! Děkuji všem za odpověď. Dneska jsme byli na kontrole a hurá všechno je úplně OK. Hugo se nám pěkně točí, jak na kolotoči a vůbec nic mu nechybí. Bílkoviny v moči se v laboratoři nepotvrdily a množství plodové vody je také OK. Ještě jednou všem moc díky. Jinak je to naše první těhu a jsme po IVF, takže tak trochu obavy jsou Jarka 17+5. Ani nevíte jak se mi ulevilo.
Ahoj,
holky a měla jste některá opačný problém?
Dneska mi řekli,že mám moc plodové vody.Jsem v 36 tt.,dneska CS 2.Mimi má cca 2600g,takže pohoda,ale dr.se nelíbí to množství vody.Dělali s vámi něco?