Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mám doma malého 3,5letého mutistu, selektivního mutistu, doma se mnou a rodinou je to upovídané veselé dítě, ve školce sedí na lavičce u okna a čeká až si pro něj přijdu, s nikým se nabaví s dětma si nehraje, s cizíma lidma se vůbec nebaví, s logopedkou 2-3slova, máte prosím někdo zkušenost s takovými dětmi? školka ano, ne? případně jak ho zapojit? prostě máte doma někdo takové dítko…a můžete poradit jak s ním…, v okolí žádné takové dítě nemáme, a těžko se to vysvětluje někomu kdo vůbec neví o čem mluvím…
@matmara moje mala 3roky a 3mesice temer to stejne.doma pusu nezavre ale ve skolce a skym koli jinym temer nemluvi. ![]()
A co na to učitelky? a baví se s lidmi nebo dětmi mimo školku? protože ten náš ne… na hřišti si radši hraje sám… ![]()
Tyjo na tohle je diagnoza jo? já takový dítě nemám, ale jako malá jsem byla to samý, ve školce jsem seděla v koutě, s cizíma jsem se nebavila, a doma jsem taky pusu nezavřela. školku jsem brala jako nutný zlo. postupem času jsem z toho vyrostla.
Dcera má kamarádku takovou kamarádku ( proto anonym, že se nejedná o moje dítě). Ještě od školky. První rok školky se s dětma moc nebavila, pak se to zlepšovalo. Školka určitě ano, ale zajít za ředitelkou, informovat ji o problému a poprosit, aby byly informovány i učitelky ve třídě.
Je to hodně zvláštní, holky se mezi sebou baví normálně nahlas, když jsou samy. Když je tam nějaký cizí dospělý, tak šeptá. Na mně si už zvykla, tak si se mnou někdy i povídá, ale zase jenom když u toho nejsou její rodiče. Před mým mužem nemluví vůbec.
Jinak je moc šikovná, uměla psát a číst ještě ve školce, hraje na klavír, chodí do běžné školy, s učitelkou mluví, našla si tam kamarádky. Za tu dobu co ji znám, myslím, že se to zlepšuje. Je to porucha autistického spektra, ale myslím, že věkem do dokáže člověk nějak lépe zvládat.
Ano, bohužel to je diagnoza… a bohužel některé děti si to nesou i do školy…-(
@matmara tak to je mi ho líto, já sice tuhle diagnozu nemám, ale taky jsem ve školce s dětmi nemluvila a nehrála si ![]()
@ka2ka píše:
@matmara tak to je mi ho líto, já sice tuhle diagnozu nemám, ale taky jsem ve školce s dětmi nemluvila a nehrála si
já do jistý míry taky, jako ani teď nepřijdu k jiný mamince, a nezačnu se s ní sama bavit..ale jak něko osloví mě, tak už mluvím, a docela hodně. ale prostě sama hovor s cizím nezačnu. jako přátelský hovor. zeptat se na cestu třeba, na to se chvíli odhodlávám, ale zvládnu to..ale jinak ne. a když někdo osloví mě, tka než ho pořádně poznám, tak jen odpovídám, na co jsem tázána, až po čase jsme rovnocenný partner v komunikaci. i vw škole jsem byla vždycky stranou kamarádku jsme si našla až ve 3. třídě, nebo 4., kdy nás učitelka posadila do lavice spolu, tak jsme se spřátelily. a pak na gymplu, kam jsem šla z 5. třídy, taky až po 3 nebo 4 letech jsem se zapojila do jedný partičky. kdy ty holky pochopily, že nejsem nafoukaná, ale jen se neumím zapojit..ale ve skutečnosti o ně stojím.
Já právě teď řeším, jestli když ve školce sedí s nikým si nehraje nekomunikuje a čeká až pro něj přijdu, jestli má cenu aby tam byl.. jestli spíš nemám ještě rok počkat a teď si ho nechat doma, i když mi furt všichni říkají že si zvykne… ano zvyknul si nepláče, jde tam dobrovolně, ale jaký to má význam když tam sedí a čeká… ![]()
Máme doma, dva roky ve školce nemluvila. Učitelkám jsem o tom řekla, i se jim ulevilo, nevěděli, kde je chyba. Trochu se to lepší, už netrvá tak dlouho, aby se rozmluvila s babičkou, s příbuznými. Ale pokud jsem s ní, na děti stále moc nereaguje.
@matmara píše:
Já právě teď řeším, jestli když ve školce sedí s nikým si nehraje nekomunikuje a čeká až pro něj přijdu, jestli má cenu aby tam byl.. jestli spíš nemám ještě rok počkat a teď si ho nechat doma, i když mi furt všichni říkají že si zvykne… ano zvyknul si nepláče, jde tam dobrovolně, ale jaký to má význam když tam sedí a čeká…
pokud tam nemusí, nedávala bych ho am. já taky nebrečela, ale trápila jsem se tam dost. ale já musela, máma na mě byla sama.
@matmara a můžeš si dítko nechat doma? Třeba je přínosem i to, když vidí, jak ostatní děti mezi sebou a s paní učitelkou komunikují.
@Livlin no, tak šlo by zařídit že bych s ním ještě mohla být doma, ale přesně to je to co řeším jestli pro něj není i přínosem to že ty děti sleduje, třeba se osmělí a začne se začleňovat, a když se mnou bude doma tak třeba pořád bude ten za máminou sukní… to je prostě to co neuvím posoudit…, starší prostě šel do školky, sice plakal asi týden ale plakat jen dokud viděl maminku pak si normálně hrál.. takže tam bylo jasný že to na mě jen zkouší…
@slavuska1 tak to jsme na tom dost podobně u mě se to zlepšilo tím, že jsem šla prodávat a mluvit jsem musela ![]()