Malý otesánek
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Malý otesánek
Ahoj mamky, po dvou slečnách které jsem do jídla musela nutit a byly dlouho kojené (obě přes 1,5 roku) máme malého klučíka (9 měs.), který se rozhodl že už kojený být nechce a dožaduje se jídla. Ráno začínáme jogurtem, za hodinu přesnídávkou, k obědu masozeleninová polévka odpoledne ovoce se sušenkou na večeři kaši, někdy potřebuje nášup.
Má pořád dokola to stejné jídlo tak mi poraďtě co všechno svým drobečkům dáváte aby to měl trochu pestřejší. A druhý dotaz jak ho mám donutit pít mléko. Zkoušela jsem všechny možné lahvne, hrnečky, skleničky… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Tak synovi je 10m a taky je jedlík. Zatím je kojený, ale pomalu se odstavuje, sice mu prso pořád nabízím, ale jen si dudá a nic moc nevypije. Mám stejný problém jako ty, odmítá mi UM. Zkoušela jsem všechny flaštičky, savičky, hrníčky, také různé druhy UM a nic. Jsou děti, které UM odmítají a u těch je třeba mléčné dávky nahrazovat vhodnými mléčnými produkty - jogurty, zakysané výrobky, žervé (bez tvarohu) atd. Jdu za chvíli k doktorce na 10m prohlídku, tak se jí zeptám, co a kolik mu místo UM mám dávat, pak napíšu.
S tím jídlem, u nás je to stejné. Ráno jogurt, někdy s ovocem, pak přesnídávka (někdy vynechá, podle toho, jak pozdě vstává), pak masozeleninka, pak ovoce, sem tam křupka, rohlík a pak večer kaše. V devíti měsísích nic jiného nevymyslíš, spíš jde o variabilitu chutí, hlavně v té masozelenince. Teď je ideální doba nabízet vše možné. Já mu dělám různé mixy, případně se inspiruju na netu. Snažím se dělat „dospělácká jídla“, samozřejmě s ohledem na jeho věk. Třeba falešná svíčková. Uvařím knedlík (brambory, žloutek, trocha mouky), k tomu omáčku z dýně zjemněnou trochou jogurtu a k tomu vařené kuře (hovězí zatím nedávám). Moc mu to chutná.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A zkoušela jsi různé typy UM? Třeba Sunar dělá ochucené ![]()
Jinak si myslím, že to je pestré dost. Určitě střídáš různé druhy zeleniny/ovoce.
Pak můžeš začít s pečivem, kamarádka ho 10 měsičnímu synkovi už dává. Dostane na svačinu třeba chleba s máslem.
Malému je 7 měsíců a 2 měsíce přikrmujeme. Náš jídelníček je takový:
Ráno MM
Dopoledne ovoce
Poledne masozelenina
Odpoledne jogurt
Večer MM+UM
1× v noci UM
- Citovat
- Upravit
Ahojky, jak to tak čtu, chybí mu tam dlouhé cukry - přílohy. Zařadila bych mu je do snídaně (třeba vločky či kuskus do jogurtu) a do poledního jídla (nudle do polévky, br. knedlík, brambory, rýži, těstoviny, čočku, kuskus, vločky…)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám taky takovýho jedlíka a mlíko mi přestal pít v 5m s prvníma příkrmama, snídá ovocnou kaši Sunarku, pak nějaký křupky, oběd masozeleninový s těstovinama, kuskusem, bramborama, rýži, pak jogurt, jí jen ovocný zase nějaký křupky a sušenky a trochu přesnídávky a večer kaše, zkoušela jsem mlíka a jediný co pije je banánový Sunar od 6m a pije ho jen ráno okolo 6h jen občas se stane, že si ho dá jako druhou svačinku před večeří, ale to tak 1× za měsíc
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak jsem se ptala doktorky, jak postupovat v případě, že do něj nedostanu UM. Jednak mi poradila, abych do UM zkusila dát trochu rozmixovaného ovoce a pokud ani to nezabere, tak je třeba, aby mělo dítě tři mléčné dávky denně - ideálně jogurt, kaše a nějaké to žervé na chleba. Dokonce mi doporučila dát mu i pudink. Dost mě to překvapilo, kravské mléko bych mu nedala, ale prý v těchto případech je lepší, aby dítě mělo aspoň nějaké mléko (i když kravské), než žádné mléko. Mléko musí každopádně přejít varem, „syrové“ na pití se jim samozřejmě nemá dávat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Manticora píše:
Tak jsem se ptala doktorky, jak postupovat v případě, že do něj nedostanu UM. Jednak mi poradila, abych do UM zkusila dát trochu rozmixovaného ovoce a pokud ani to nezabere, tak je třeba, aby mělo dítě tři mléčné dávky denně - ideálně jogurt, kaše a nějaké to žervé na chleba. Dokonce mi doporučila dát mu i pudink. Dost mě to překvapilo, kravské mléko bych mu nedala, ale prý v těchto případech je lepší, aby dítě mělo aspoň nějaké mléko (i když kravské), než žádné mléko. Mléko musí každopádně přejít varem, „syrové“ na pití se jim samozřejmě nemá dávat.
jogurty a tvarohy jsou taky z kravského mléka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sibi Samozřejmě, ale tam jde o to, že projdou úpravou při procesu kvašení a zrání jogurtu. Jogurtové kultury dělají kravské mléko stravitelnější.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@KRML Jj, to jsem zkusila hned, jak odmítl UM ve flašce - dala jsem ho do bramborové kaše, do ovesné kaše, do omáček. Nic z toho nežere
Přitom jindy stejná jídla jí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit