Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravím maminky, prosím o radu. Malá měla 11měsíců, přes den kojíme tak 3-5×, to by bylo myslím v pohodě, ale jde mi o noc. Celou noc u prsa, stále se přetáčet a měnit prsa, no dřív mi to nevadilo, ale už se teda moc dobře nevyspíme ani jedna.Jak ji uložím do postýlky tak pláče a hned zas k prsu.Jak jste to měly vy? ![]()
Ja myslim, ze ze zdravotniho hlediska uz jsi kojila dost dlouho a prechod na UM uz nevadi, pokud teda mala bude chtit. Ja trba kojila do 10m, malej byl total prsomil, ani kdyz byl malinkej nevzal moje mliko napr odstrikany (rano jsem mela moc a vecer malo) radsi brecel hlady. A taky kvuli tomu, ze jsem mela min mlika, se budil v noci casto a chtel kojit, ja s nim vetsinou nespala, byla jsem ano uplne hotova, ale to prendavani do postylky taky des. UM vubec nechtel ani videt az jednou z nicehonic v noci proste si vzal flasku (zkousela jsem to obcas) a od ty doby prso nepotreboval, za chvili spal celou noc jako na zacatku a oddychli jsme si vsichni
ale taky zalezi na diteti. Kamaradka prestala kojit ted, kdyz je malemu pres dva a pul roku, prostese toho nechtel ani za boha vzdat a CELOU DOBU vstaval nekolikrat v noci!!
mne stacili tri mesice a byla jsem ko. ja bych byt tebou zkusila prestat kojit, kdyz uz je to pro tebe nepohodlne.
@belik Malá už má skoro 3 roky a stále kojím… ale nikdy jsem nedovolila, aby si ze mě dělala dudlík (a že se o to snažila). Ale co poradit nevím, já ji totiž učila hned od mala na postýlku, teď tedy z důvodu provizoria spíme spolu v posteli, ale i tak ji po napití nekompromisně od prsa odpojím, dám dudlík. A když už chce pít moc často, tak prostě spím pár nocí jinde.
Mám doma podobnou pijavici, v noci spíme společně, prošly jsme různýma fázema častého i méně častého nočního kojení, teď v roce si pocucne v noci většinou dvakrát. Neříkám, že jsem z toho nadšená, ale zatím nejsem pripravená to změnit a už vůbec nějakým vyřváním… sama jsem zvědavá do kdy budu v noci kojit. ![]()
Zastankyne kojeni by me asi ukamenovaly, ale ja bych 11m dite v noci uz vubec nekojila..Obe me deti jsem po sestinedeli v noci kojila jen 1× a okolo 3m se toto kojeni posunulo az do rannich hodin.Kdyz se v noci vzbudili, dala jsem dudlika, napit vody, pomazlila a spalo se dal. Prinejhorsim jsem si je vzala k sobe do postele. Vleze jsem nikdy nekojila, aby si nezvykali lezt mi v noci polospici do vystrihu
Moc ale nevim, co ti poradit, tvoje dcerka je na to zvykla a odnaucit ji to ted uz bude stat dost usili. Mozna bych zkusila na noc si zafacovat prsa s tim, ze v noci odpocivaji a misto toho nabidla vodu a pomazleni..
Já bych klidně kojila dál, ale ty noci prostě zredukovat. Asi dostanu na prdel, ale bez pláče a toho, abys ty nepovolila, to nepůjde. Jak usíná přes den a kolikrát spí? Já takhle uspávala 11 měsíční i víc jak hodinu 3× denně - 2× přes den + večer. Tak jsem nechala vyřvat. Stačilo 1× 20 minut (takže ve finále lepší, jak moje uspávání u prsa) a malá se naučila usínat líp, spát líp a noční kojení se stáhlo na 1-2.
Nebo se odstěhovat z ložnice a malou nechat chlapovi, aby tě necítila, ale ani to se bez pláče určitě neobejde.
Kojení jako takového jsem velký zastánce, ale ne za tuhle cenu.
Jo a co dudel?
@mattez právě jsem zkoušela dát i UM, ale malá nechce pít ani jiné tekutiny, před časem jsem tu na to taky zakládala dizkuzi, no od té doby je ten pokrok, že se občas aspon napije vody, ale budu asi zkoušet v tu noc třeba se to chytne, jen se ještě donutit to mléko v noci udělat
@j.a.n.i1 nad tím jsem taky přemýšlela, že bych dala malou k bráchovi do pokojíčku, ho naštěstí nevzbudí ani dělo a dudel taky nechce, zase si říkám že je škoda ji takhle pozdě na něj učit @Alušáček a ano taky si nejsem jistá jestli jsem já sama na to vůbec připravená ![]()
@Aries6 jo jo přesně, vždycky usíná u prsa i přes den, někdy jde spát dvakrát, ale většinou už jen jednou po obědě, mě to kojení jako nevadí, ale ta noc je fakt už náročná, zkusím nabídnout to mléko nebo jen vodu v noci, to stěhování z ložnice bude v plánu, říkala jsem si že bych kojila do roka a stále si říkala, že se to samo vyřeší a malá se odstaví časem sama, já právě to řvaní moc nedávám
@belik No, každé dítě se jednou odstaví… jde o to kdy
moje se k tomu zatím stále nemá.
My meli takovy barevny vetla tmavy jako lustr, jako nocni svetlo vlastne a ja dala prso pak jsem malyho zaujala ze jsem menila ty barvy a pak jsem rychle prehodila misto prsa lahev. u nas slo fakt o to, ze kdyz to konecne ochutnal, tak to slo dobre. napr Babylove ma i dobrou chut..taky to bylo v den, kdy jsem po dloooouhy dobe sla kamaradovi na vystavu a malej se vzbudil cca v jedenact (normalne se budil az tak v jednu) takze nez jsem se dopravila domu, byl uz dost hladovej
takze tahal a nevsiml si, ze misto prsa z lahve..
@j.a.n.i1 píše:
@belik No, každé dítě se jednou odstaví… jde o to kdymoje se k tomu zatím stále nemá.
Ano, to mas pravdu, jen si myslim, ze kdyz uz to pro matku zacne byt neprijemne tak by mela zkusit prestat..ja byla nekdy docela protivna i na malyho jak jsem byla nevyspala a pak jsem mela spatny svedomi atd atd..dokud to vyhovuje obema stranam, klidne kojte do ctyr let ![]()
@mattez Tak u nás třeba UM neprošlo, nešlo o lahev, odstříkané moje klidně, ale jak tam bylo UM, tak láhev letěla obloukem… prošlo až klasické kravské.
@mattez To, jo, akorát on zde popisovaný problém není až zas tak o kojení jako o hraní si na dudlík.
@j.a.n.i1 tak já taky čekám a furt nic
malá má 26m a jak lehneme do postele, už se hlásí o prso.
Naštěstí začala sama spát celou noc bez kojení někdy okolo desátého měsíce. A když se přece jenom vzbudila a dožadovala se prsa, nedala jsem, řekla jsem, že si mličko vylila večer a bude az ráno, párkrát to ořvala, vyvztekala se a bylo po všem. Žádnou jinou alternativu jsem nenabízela, pomazlila jsem a bylo.
@j.a.n.i1 píše:
@mattez To, jo, akorát on zde popisovaný problém není až zas tak o kojení jako o hraní si na dudlík.
ja myslim, ze dokud se neprestane kojit, neprestane ani hra na dudlik ![]()