Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky, dnes jsem byla s malou u doktorky a vazi 5,40 prý je to málo a mám přejít na UM. Snažila jsem se ji tam nakojim aby zjistila kolik toho sni ale sotva jedla pět minut a už nechtěla a hned ji zvazili což je uplna blbost. Přitom me přijde že je to akorát.
Jestli se ti zdá akorát, tak prostě koj koj a koj, nic jiného
s UM můžeš začít kdykoliv, kdy se ti „něco“ nebude zdát… ale jen podle váhy je to asi divný…
záleží kolik byla porodní váha??? tzn. kolik přibrala od porodu?
koukla jsem do svých sešitků
kluk při porodu 3100g, ve 3,5měsících měl 5,4kg
holka při porodu 2800g, ve 3,5měsících 5,2kg
u obou jsem přesně v této době vážila každý týden, byly problémy s kojením, u každého úplně jiné. oba nakonec kojení plně až do příkrmů, UM nikdy neměli
u obou doktorka doporučovala jediné - kojit a kojit
kontroluj váhu (nemá smysl vážit častěji než 1×-2× týdně, už vůbec nemá smysl vážit po kojení - to je dobré akorát tak na vystresování matky) a nabízej prsa ![]()
a všecko je stejně už milionkrát vyřešeno např. na www.kojeni.net … nebo i tady
Muj malej se narodil mel 2900g a ve 3m mel 7kg
ale teda nekojila jsem od zacatku mel um ![]()
@Tereschka píše:
Ahoj maminky, dnes jsem byla s malou u doktorky a vazi 5,40 prý je to málo a mám přejít na UM. Snažila jsem se ji tam nakojim aby zjistila kolik toho sni ale sotva jedla pět minut a už nechtěla a hned ji zvazili což je uplna blbost. Přitom me přijde že je to akorát.
Kolik pribira týdne? Mas pocit, ze má hlad? Mala ma v 5. Měsících 5,8kg (pv 2,37 kg). Podle dr. příbivá krásne, kontinualne.
První dvě deti kojene pouze měsíc. Porodní váha 3,2 kg a 3,6 kg.Ve třech a pul měsících měli 6,9 kg a 7,08 kg. Nejmladší syn plne kojeny, porodní váha 2,5 kg a ve 3,5 měsících 5,84 kg. Nikdy mi doktor na váhu nic neřekl ![]()
@Tereschka Nevím kolik mala vrazila při narození, ale rika se, že by melo ditě vazit v pul roce dvojnásobek a v roce trojnásobek porodu vahy. Ale zase jsou to pouze tabulky, každe ditě je jiné a pokud je mala spokojena a přibývá určite bych kojila dal. ![]()
Ahoj, malej měl v 4 měsících 5,7,takže nějak podobně, kojila sem plně. Doktorka nic neříkala. Vždycky byl drobnější, i teď a to už přikrmuju a chutná mu. Některé děti prostě nejsou cvalíci. Rozhodně bych na UM nenajížděla, byla by to škoda, koj ![]()
Deti mely pri porodu od 3,7 do 4 kg a ve 3 mesicich od 5,2 do 5,6 kg. A ta nejtezsi mela pak nejmene.
Pokud přibývá na váze a nemá žádné úbytky, tak bych to neřešila a nechala tak jak je, dejte na sebe! Můj syn byl půl na půl MM a UM a ve 3 měsících vážil 5,6 kilo (porodní váha 3,5). Mě přišel akorát, doktorka nic neříkala, přibýval, takže nebylo co řešit, sice byl oproti vrstevníkům a plně kojených miminek drobnější bez faldíků, ale v normě. Všimla jsem si, že některé dětské doktorky maminky nutí do UM a netuším proč ![]()
Zalezi kolik byla porodni vaha, kazde dite je jine, ale pokud neubyva na vaze tak bych to neresila,max.bych od 4 mesice zacala uz z prikrmy, kazde dite holt nemusi vypadat jako burtik, kamaradka ma to same holcicka je proste drobna, a jejich dr je porad prudila at ji davaji jist co nejvic vyzivne veci a podobne.. ![]()
Ahoj, moje mala mela ve 3 mesicich 5,56. Kdyz se narodila tak mela 3,73 ale sla hodne dolu a porodni vahu dosahla v mesici. me se to zdalo, ze pribira pomalu, ale doktorka me podporovala v kojeni a rikala, ze je to dobre. samozrejme mala hlady neumrela a kojili jsme pak do 27 mesicu
.Myslim si, ze zakladatelky dite je v pohode. Kojte dal a nenechte se natlacit zbytecne do prikrmu.
Je drobnější, ale pořád normální, vůbec bych to neřešila, a kojila normálně dál. pokud je dítě spokojený,, není důvod to řešit. každý dítě přibírá jinak. nejmladší syn je o 2 kila lehčí, enž byli jeho sourozenci ve stejném věku, porodní měl o 600-800g nižší, takže od narozená přibral cca o kilo a čtvrt míň než oni, a to se kojí možná častějc než tehdy oni.
@Tereschka Jestli chceš mít jistotu, můžeš si stáhnout graf posuzování růstu dětí, je to oficiální graf používaný pediatry v ČR http://www.szu.cz/…z-ke-stazeni . Pokud ti z něj dítě nevypadne, jakože při vaší váze jsem si jistá, že ne, tak můžeš být v klidu, na příkrm se vykašlat a klidně plně kojit dál. I kdyby se dítě blížilo spodní hranici, tak je to pořád normální, zdaleka ne všichni jsou průměr.
Můj starší syn měl porodní váhu 3,7kg, ve třech měsících 5,4kg a nikdy jsem nepřikrmovala, je normální, zdravý a mezi vrstevníky dneska ani nijak drobný, takový průměr. Když byl plně kojený, tak přibíral hodně skokově, třeba za tři týdny přibral malinko a pak za další dva týdny hodně.
@Tereschka píše:
blbost. naše měla ve 14ti měsících 5,30 (60,5cm) byla drobnější, ale naprosto ukázková. Do UM bych v žádném případě nešla jen kvůli nějakým tabulkám. Pokud se ti malá zdá ok, pokračuj dle své intuice ![]()