Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky,
mám 3 měsíční holčičku.
Posledních 14 dní je děs.
Přes den kojim s obou prsou, jelikož když jí dám z jednoho, tak pak brečí a neustále hledá. Tak jí dávám i druhé prso. Jenže je to to samé.
Nakojim s obou a ona neustále hledá prso. Když jí dám dudlík, tak po něm zuřivě skočí a cumlá ho jak splašená. Po chvilce ho vyplivne a zase brečí. Tak jí ho zase dám a opakuje se to znova.
Přes den je hodně neklidná, ubrečená a furt si cumlá ruce a když jí vezmu na ruce a dám na rameno, tak furt hledá, až mám oslintané celé rameno.
Strašně málo přes den spí. Dnes třeba naspala 30 minut, potom 10 a nakonec 20 minut. Vždy se vzbudí s pláčem a hned hledá prso. Přikládám jí přes den pomalu co půl hodiny.
Mám pocit že se nenají a že se budí po chvilce hlady.
Trpěla hodně na prdíky, tak nám doktorka doporučila čaj z feniklu. Dávám jí ho i teď.
Dneska jsem jí na kojila, uspala a odjela pryč. Po 10 minutách spánku se vzbudila a strašně plakala, tak jí dal manžel napít čaje a ona ho vypila 80 ml.
To je u ní normální. Po kojení z obou prsou je schopná ještě vypít 60,80 ml čaje.
Pak je teprve klidná.
Je to tedy hlad? Mám přikrmovat?
Mlíko mi teče bych řekla dobře. Že začátku to bylo až moc, malá se až dávila. Nestačila po porodu tu dávku pobrat.
Na čaji mám savičku pro novorozence, takže musí hodně tahat. Tak si myslím, že z flašky se jí líp nepije.
Už jsem z toho zoufalá.
@Dolby vypadá to, že asi jo, zkus dát stříkačkou dávku UM a uvidíš…
@AnastazieB
Taky mi to tak připadá. Když jí nakojim, tak je neklidná, ubrečená, furt ruce v puse. Dudlíka by po vložení do pusinky snědla, ale pak zjistí, že z toho nic neteče, tak ho vyplivne a zase brečí.
Když si zaplácne bříško čajem, tak třeba vydrží hodinu v klidu.
Jenže o čaji být nemůže a hlavně už se pěkně proprdí a horko už taky není, tak si myslím, že tolik čaje nepotřebuje.
@Dolby ten čaj je slazený? i kdyby nebyl, zrušila bych ten čaj a začala dávat kapky Babycalm… pocucává čaj, pak vypije méně mm a ve finále má hlad… a kojit pořád z obou prsou dle potřeb dítěte. na intervaly nehleď. před kojením vypij hrnek horkého čaje, uvolní se více mm a dítě více vypije, i tvorba mm se tím zlepší.
tvorbu mm můžeš podpořit - pití kojočaje s jestřabinou - laktační čaj Grešík, nebo Leros s jestřabinou, homeopatika Ricinus communis ch5 - užívat 3×denně pět kuliček - cucat, potom půl hod. nic nejíst, nepít… využívej dvě lahvičky po sobě a pak si dej pár dní pauzu.
Po kojení odsávej obě prsa - tím se podpoří další tvorba mm. i když nic nepoteče, ale je to stimulace a tu prsa potřebují.
Ja si myslim, ze ma urcite hlad. Soude dle nasi. Nase pila vice jen pres ty horka v lete aj jinak se hodne napije jen kdyz ma hlad. Kdyz hlad nema vypije par kapek caje. Samozrejme kazde mimco je jine, ale po plnohodnotnem kojeni by nemela mit takovou zizen.
Taky jsme to tak měli
V noci se malý budil třeba i po půlhodině, nakonec to skončilo tak, že jsem onemocněla, musela jet na pohotovost, dát UM, a malý vydržel o hodně déle. Od té doby přikrmujeme
Růstový spurt. Má neustále hlad, ale nebude to trvat věčně, za pár dní, maximálně dva až tři týdny, se to zase upraví a intervaly kojení se sníží a zpravidelní.
Pokud Ti záleží na udržení plného kojení, tak musíš kojit co nejčastěji a „na požádání“.Čaj bych zrušila. Prostě v tomto období nikam neodjíždět, pokud to bude nevyhnutelné, mimino s sebou.
@3HE
Slazený není. Je to ten luhovaný.
Na prdíky už myslím nemusím dávat nic. Už pěkně prdí a bříško jí nebolí.
Přikládám jí každou chvilku, ona tahá, po chvilce se vzteká a od prsa se otrhává. Tak jí dám druhé že kterého taky chvilku tahá, pak se začne vztekat, odtrhávat, brečet a pak už se nepřisaje. Tak jí třeba po 10 minutách dám k prsu znova a je to to samé.
Dám jí dudlík a ten by v tu chvíli snad snědla.
@Šarlota4
Taky si myslím, že když jí dám z obou prsou, tak by mi po 10 minutách nemohla vypít třeba 60 ml čaje ![]()
Možná je to růstový spurt. Taky jsme to měli, malá měla 4 měsíce a furt na prsu přes den a začala se víc budit i v noci. Za pár dní se mi tím častým přikládáním udělalo tolik mléka, že už je zase v pohodě a v noci spí jen s jedním probuzením na kojení. Takže - zalézt do postele a kojit a kojit
Nebo zkusit dát na večer UM, záleží co preferuješ.
Měli jsme to samé po nakojeni z obou prsou vypil 80ml UM a to jsem měla mléka hodně od té doby jsme prikrmovali a byl klid
@Jana206
Já odjela na půl hodiny.
Ona chudinka snaží tahat o 106,je u toho úplně spocená, ale pak začne plakat a rve si ručičky do pusy a nebo mi žužlá rameno, až mi to teče po ruce. Brečí u toho. Když jí dám dudlík, tak by ho snědla, ale po chvilce zuřivého tahání zjistí že nic neteče, tak ho vyplivne a pláče. Když jí třeba za 10 minut znova přiložím, tak se vše opakuje.
Když jí dám pak čaj, tak ho vypije třeba 80 ml a je spokojená, nepláče, nic nežužlá.
Nejsem ta maminka, která prosazuje kojení za každou cenu.
U syna jsem měla mléko první měsíc, pak začal hubnout a byl plně na UM.
Pro mě na prvním místě je to, aby dítě nemělo hlad.
Odsát se mi povede tak 20 ml a to někdy ani ne. V úterý jsem potřebovala pryč, tak jsem odsála mléko před kojením, jelikož malá spala a povedlo se mi z obou odsát jen 40 ml.
Zajedu asi dneska k doktorce, aby jí zvážila. Byla jsem tam před 14 dny, tak uvidíme kolik přibrala. A zkusim to s ní probrat. Strašně mě stresuje, že má chudinka asi hlad a kvůli tomu pak celý den pláče.
@Dolby Zkusila bych nejdřív ještě plné kojení..Na prdíky jsem dávala Espumisan, jsou to kapky i pro kojence…Stačí jednou deně 5kapek. Nedávala bych ji čaj. Kdyžtak si uvař čaj pro kojící maminky a pak nakoj.Zkus různé polohy..Taky se dívej jestli opravdu saje…A nebo pak odstříkat a dát lahvičku. Třeba to bude lepší. Pak bych přemýšlela o umělem mléku. Jestli chceš dávat čaj určitě po kojení. Já sem malou kojila jednu dobu každou hodinu..