Mám darovat vajíčka?

Anonymní
27.11.15 17:19

Mám darovat vajíčka?

Prosím zachovejte anonym z důvodu citlivosti dotazu, chodí zde známí.
Je mi 28 roků, mám jedno dítě, doktorka se mě ptala, jestli nechci darovat vajíčka, že je mám pěkně nachystaná, další děti už neplánuji.
Vím, že bych pomohla neplodným ženám, ale zase by mi vadilo, že někde běhá kus mě, je to zvláštní pocit, sly byste do toho? Nikdy mě to ani nenapadlo, o této problematice jsem ani nic nevěděla, jen dnes jsem si něco málo početla, ale pořád by to bylo kus mě, moje dna, to je zvláštní pocit, ne?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Tunrida
27.11.15 17:24

Tak jestli máš takový pocit, tak ne. Důvod k tomu nemáš a ještě by ses tím užírala. Že nad tím vůbec uvažuješ :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Nafrněná
27.11.15 17:25

Já bych do toho nikdy nešla… a měl by se trošku poupravit ten pojem darování na „prodej“
Divím se, že se tě doktorka takhle ptala, navíc jsi mladá, možná ještě změníš názor a budeš mít svoje děti :-)

• Citovat
  • Upravit
11565
27.11.15 17:29

No já bych nešla z řady důvodů (kus mě někde venku, výroba dítěte ve zkumavce, obrovský zátěž pro tělo při odběru - riziko hyperstimulačního syndromu atd.).

Myslím, že pokud člověk fakt nemá pocit „MOC MOC MOC bych chtěla někomu pomoct“, tak by darovat neměl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
27.11.15 17:29

Nevlastní náhodou p. doktorka reprodukční kliniku??? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4535
27.11.15 17:30

Jak poznala, že máš „pěkně nachystaná vajíčka“? A co to bylo za doktorku. Nedokáži si vůbec představit, že by mi tohle řekl můj doktor, to by ho snad ani nenapadlo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.11.15 17:30
@Nafrněná píše:
Já bych do toho nikdy nešla… a měl by se trošku poupravit ten pojem darování na „prodej“
Divím se, že se tě doktorka takhle ptala, navíc jsi mladá, možná ještě změníš názor a budeš mít svoje děti :-)

A proč prodej? Není to zrovna jednoduchá procedura a nese sva rizika…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.11.15 17:33
@CokeLady píše:
@MilijonDolarBejby protozr z logiky veci za dar nemuzes dostat zaplaceno.

To ale není platba, ale kompenzace

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5730
27.11.15 17:35

@MilijonDolarBejby Ano, právě proto, že odběr vajíček nese svá rizika (a ne zrovna malá), tak mi motivování peněžitou odměnou (kompenzací, chcete-li) přijde dost neetické.

Příspěvek upraven 27.11.15 v 17:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4043
27.11.15 17:36

Spousta - a čím dál více - žen otěhotní právě jen díky jiným ženám, které svá vajíčka darují. Podle průzkumů je hlavním důvodem k dárcovství touha pomoci jiné ženě k miminku, protože tyto dárkyně vlastní dítě/děti mají a přály by ten pocit i jiným, nebo třeba mají ve svém okolí neplodný pár (kdo nemá, že) a soucítí. Peníze u většiny dárkyň nehrají velkou roli, koneckonců ta částka, kterou za svá vajíčka od centra asistované reprodukce obdrží, není nijak vysoká. Bývá to okolo 20 tisíc.

Pokud bys z darování neměla dobrý pocit, určitě to nedělej, myslím, že by byl nesmysl něco takového lámat přes koleno, to musí člověk prostě vnitřně cítit jako správnou věc. A nijak se tím nemusíš užírat, nic špatného na tom není.

Nicméně - @Nafrněná názor na další děti samozřejmě změnit může a i kdyby vajíčka do té doby darovala desetkrát, nijak jí to možnost mít v budoucnu další děti nezhatí ani nesníží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nafrněná
27.11.15 17:39
@MilijonDolarBejby píše:
A proč prodej? Není to zrovna jednoduchá procedura a nese sva rizika…

tím spíš nechápu že to těm ženským za kus žvance stojí :roll:

• Citovat
  • Upravit
4043
27.11.15 17:39

@CokeLady A ty sama už máš nějakou hormonální stimulaci za sebou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nafrněná
27.11.15 17:40

@kat kat jojo vím, jen to byla reakce na to, že už děti neplánuje :kytka:

• Citovat
  • Upravit
4043
27.11.15 17:41
@Slečna Ferka píše:
No já bych nešla z řady důvodů (kus mě někde venku, výroba dítěte ve zkumavce, obrovský zátěž pro tělo při odběru - riziko hyperstimulačního syndromu atd.).Myslím, že pokud člověk fakt nemá pocit „MOC MOC MOC bych chtěla někomu pomoct“, tak by darovat neměl.

„obrovská zátěž pro tělo při odběru“? Můžeš to nějak konkretizovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4043
27.11.15 17:41

@Nafrněná tak plánovat nemusí, změnit názor může… darování v tom nehraje absolutně žádnou roli ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.