Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj ženy,
mám takové dilema ohledně spacího a denního režimu miminka a zajímal by mě názor zkušenějších
Jde mi asi především o to večerní ukládání/noční spaní.
Mám dvouměsíční dceru a zatím u nás víceméně panuje chaos. Nejsem úplně pro násilné buzení dětí a tak se to dost odvíjí podle toho jak dcerka spí. Krmím jí pětkrát až šestkrát denně a budí se v intervalech 3-5 hod. Často čtu, že někdo ukládá miminko už od narození třeba v 19 do postýlky každý den. To si pokládám otázku a to chodí spát s ním nebo nechávají miminko samotné? Máme postýlku v ložnici ale spát chodím okolo 24:00 takže si neumím představit ji tam nechat několik hodin samotnou. Většinou mi večer spí s námi v obýváku buď v košíku a nebo v hnízdě na gauči a když se vzbudí na jídlo cca okolo 23:00-24:00 tak ji nakrmím a potom ukládám do postýlky a už jdu spát s ní. To pak spí cca do 4 až 5. No ale jak říkám nerada budím a někdy se na to “poslední půlnoční” krmení nevzbudí tak to jí přesunu spící do postýlky a krmím až se sama vzbudí. Plánuji ji nechávat spát samotnou v postýlce v pokojíčku s chůvou nejdřív od 6. měsíce, teď si to vůbec neumím představit nechat ji v postýlce a odejít takže se obávám, že do té doby nemůže být řeč o nějakém režimu. Myslela jsem si tedy, že je to tak akorát zařazovat režim až třeba od půl roku ale když čtu, že někdo má pevný režim od příchodu z porodnice tak mě to docela znervózňuje. Co si o tom myslíte a jak to děláte vy?
Já tedy neporadím přímo s režimem, ale určitý řád tedy asi máte (kromě toho, že nechceš nechávat dceru samotnou), ale užívej si, že ti teď tak hezky spí, protože se to může hodně snadno změnit. Mluvím z vlastní zkušenosti ![]()
Počkám než usne, občas podám dudlík a pohladím, a pak odejdu. Mám monitor dechu.
Nenechat samotnou v místnosti až do šestého měsíce mi přijde na hranici nějakého mentálního problému u tebe.
Neměla jsi v okolí nějaký problém, že jsi tak úzkostná?
@Sany80s píše: Více
Asi tak, nechápu
Syn spal přes den taky v kolébce v obýváku, někdy u nás v posteli, kde měl mantinel, kdyby náhodou a převážně byl přes den v kočárku VENKU a několik hodin během dne. Tohle mi taky značí nějakou úzkost
Rozhodně bych spící dítě nepřenášela, když je doma. Samozřejmě je něco jiného, když třeba venku začne pršet, tak ho vezmu domu, když třeba není kam dát pod střechu ![]()
U obou deti - kolem seste/sedme se koupalo, pak jsem deti nakojila a dala spinkat do loznice do postylky. Dej pozor, pokud ji naucis ze po koupani a napapani je v obyvaku s vami (svetlo a hluk), udela si z toho zlozvyk na usinani a tezko to budes odbouravat.
Mela jsem chuvicku a monitor dechu. Od prichodu z porodnice, jsem delala vse cca ve stejnou dobu. V pul sedme az sedm v postylce. Ja chodila spat cca v 22h. Vetsinou to vyslo, ze se vzbudila na jidlo a ja pak sla s ni rovnou spat. Pres den jsem ji nebudila, ale kdyz natahla posledni spanek pred koupanim atd… tak jsem ji budila. Ne zhurta, ale pomaloucku.. Ale to bylo jen parkrat, rychle si navykla na to, ze se spi hlavne v noci.
Ted ji je pet, spat chodi nejdyl v 8. Malokdy se stane, ze jde dele.. A jsem za to rada. Vecer mame cas i s manzelem na sebe, nebo proste si jen uzivame chvili klidu, ticho, cteme si.. Casto slycham, ze deti chodi spat kolem 21-22h. To by me asi svihlo.
Kazdemu vyhovuje neco jineho.
A to jsem zapomnela jeste na to, ze jsem malou davala od podzimu do jara spat na balkon (je zarijova)..Krom velkych mrazu. Jen jsem na ni pres sklo obcas mrkla jestli spi. A ja mohla v klidu vysavat, atd. Nemusela jsem se bat, ze ji vzbudim, ona byla na čerstvém vzduchu a vsichni jsme byli spokojeny. ![]()
Ono to tak asi může znít, ale myslím si, že nejsem až zas tak přehnaně úzkostná.
Když malá usne v obýváku v koši klidně ji tam nechám spát a jdu uklízet nahoru nebo vyvenčit psa na chvíli, nechávám ji také spát v kočárku na zahradě. Ale pravda je, že když jsem říkala mamce že chci od začátku učit na pokojíček a postýlku tak mi pořád kladla na srdce, že takové malé miminko musí být semnou, musí cítit mámu a nemůže být sama, tak se mi to asi nějak vrylo a s tím večerní. ukládáním ji samotné do postýlky mám problém no. Navíc je hodně blinkací takže po jídle to u nás je akce na hodinu a půl. Nakrmit miminko a položit znovu spát to u nás vůbec neexistuje. Po jídle následuje dlouhé odříhávání, pobyt ve vzpřímené poloze alespoň 20 min., škytavka, dlouho usíná. Tak je pro mě asi i z praktického hlediska pohodlnější mít ji u sebe v obýváku dole.
Chodila spát večer cca 19:30-21, nešlo to přesně ale aspon takto přibližně. Ale šla spát večer prostě do ložnice. Byl tam monitor dechu, byla tam chůvička. Já neuspávala. Dcera v tomto byla fakt super miminko, stačilo dát lehnout, pohladit a usínala sama. Ale rozhodně si ji neuč na to usínat v obýváku u tv, světla, ruchu… prostě večer spání v ložnici! Je to i o návyku do budoucna. A proč bys ji tam nemohla nechat pár hodin samotnou když zapneš chuvičku, monitor??? Jako spát vedle do místnosti bych nenechala ani od půl roku, to s námi spala v ložnici do roku a pul, ale jinak prostě já nechodila spát s ní tak brzo… Nemusíš přenášet spící miminko.
@Hanic.Jana píše: Více
do budoucna je opravdu lepší aby usínala tak kde se prostě už má spát. tak uspi, a ty se pak vratť do obývaku. Nebo do ložnice jděte až po procesu říhání, prostě až na to spaní. Ale zase jít venčit psa a nechat miminko samotné… noo tak to chce taky odvahu. Mi dcera asi v 6-7m začala ze spaní zvracet…ležela na zádech a zvracela.. já ji musela v mžiiku popadnout, otočit aby se neudusila.
U nás se děti časem začaly budit při zvuku/světlu a tak putovaly do místnosti určené ke spaní tak nějak přirozeně věkem. 6 ti měsíční mimina u nás lezla pomalu, v obýváku by s námi v klidu už dávno nespaly.
Jinak tedy mimino v košíku v místnosti nepovažuji za „být neustále s mámou a cítit ji“ to je pro mě o kontaktu. Mimino které spí bych dala do místnosti, pokud není někde v patře, buď na chůvičku nebo my měli aplikaci na mobilu a kameru u nejmladšího. (nechtěla se nám kupovat chůvička a kamery máme na psy). Pod kamerou večer (ale je to v patře) nám spí i 4 leté dítě aktuálně. Navíc jak jsem psala, tak naše děti po tom x měsíci se začaly při zvuku, světlu, atd… budit.
Příspěvek upraven 25.04.25 v 08:50
Hele upřímně, tvoje máma je asi nějaký ezoalternativní terorista.
Ano, jsou děti, které vyžadují přítomnost mámy a to dokonce do té míry, že kdykoli nění v dosahu tak pláčou nebo jsou i děti, které usnou jen přilepené na matce.
Můžu ti říct, že moje dítě momentálně spí v posteli-mojí. Ale ne proto, že by mě vyžadovala, ale proto, že když se mi vzbudí v šest ráno a je trošku více nastavená na to, že se bude vstávat, tak je potřeba, aby na usnutí měla dudlíka a ten jí lépe udržím, když je se mnou v posteli. Moji přítomnost a na lepení se na mě nevyžaduje.
Je fakt, že když mi spí v posteli, tak jsem poblíž, protože tam nemám monitor dechu a ona je schopna se ototčit na břicho a je fakt malinká, takže to není úplně vhodné.
Jinak vyžaduje spíš klid a tu její přítomnost si v posteli užívám/neužívám spíš já.
Užívám si tu její blízkost a neužívám si to, že si dost zavazíme
.
Pokud to dítě nevyžaduje, tak u ní fakt nemusíš být když spí.