Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Taky jsem článek četla a jednu super matku mám vedle v bytě.. klukovi jsou 4 umí číst po písmenech i psát, přitom neumí plno písmen vyslovit.. když mě potká tak ani nezabučí..
zrovna dneska jsme je s malim potkali před barákem a čuměl jak tele.. malej mu říká Ahoj Martínku.. nic ani pumpička… jo je hezký, když před dospělíma říká Dobrý den, jak se máte, jak se jmenujete? Těší mě, že vás poznávám (nekecám)
když pak ani neumí otevřít ústa na obyčejný pozdrav ![]()
@lilia81 píše:
@klenice - tak ve 2,5 letech říct tohle slovo, tak mě klepne, to neřeknu ani teďto tedy smekám… a teda takové dítě bych nechtěla, ještě že my jsme zatím u těch jednoslabičných a dvojslabičných slov
Ale ja tomu verim… tretie slovo co moja starsia povedala bolo ‚pocitac‘… druha zase nehovorila do nejakych 22 mesiacov, ale ked mala 18 ukazala v chodbe a hovori ze ‚tatovo sekera‘… jedno slovo nic neznamena… proste to nejak decku v hlave zopne. Ale potom sa mas cim chvalit
Pamatam ked som v jaslickach vravela ze tretie slovo mojej malej bolo pocitac… ona tou dobou tiez odmietala komunikovat, asi 20 mesiacov mala. Ucitelka na mna kukala ze hej, jasne, prvomatka. A moja cvrcka dvihla ocicka a nadsene na ucitelku ‚tatuv picitac‘
Ale inak len vyznamne vypliestala oci ze matko, vsak citaj myslienky ![]()
@Liz píše:
@NaimaCloudy ale je to svatá pravda. Všichni jsme dřív byli do roka a půl bez plen, škoda, že nejsme tak geniální i ostatních oblastech
Tie plienky ale nie su o genialite dietata, ale trpezlivosti matky. A case. Na starsiu som mala cas, a ked mala 22 mesiacov, chodila curat na nocnik. Ja bola v 8-mom mesiaci a strasne ma to stvalo, ze co 10 minut musim umyt z nocnika jednu kapocku, tak si to pamatam
Na mladsiu cas nemam, a tak ma teraz 26 a na zachod chodi curat asi tak dva tyzdne ![]()
@xsaleen
To fakt těm dospělým říká?
to mi připomíná toho Kvída z Báječných let pod psa. ![]()
@Camael jo říká.. ona z něj dělá děsně chytrýho.. ale je to přesně ta cvičená opice pro okolí
pak mám nejradši, když na mě začne, že muj malej neumí to či ono (jsou přibližně stejně staří)… jo, neumí kde co nakreslit, učí se počítat do 5 (sám chce, ukazuje si to na prstech) ale za to umí pozdravit, poprosit a poděkovat
Příspěvek upraven 29.10.14 v 15:34
@NaimaCloudy píše:
@Liz
netuším, kdy přesně jsem já osobně byla bez plen, rodiče mě šoupli v půl roce do jeslí a už si nepamatují, nicméně si myslím, že děti se vyvíjí pořád stejnou rychlostí a nemá smysl nějaké srovnávání, že Janička už mluví, ale Pepíček ne, takže na vině je zaručeně MATKA…každý má svoje tempo a nesouvisí to s pozdější inteligencí, tudíž je stupidní chvástat se tím, že to, či ono dítě už sedí - nikdy jsem to nechápala, nechápu a chápat nehodlám
A je to naozaj chvalenie, alebo stazovanie? Moja mladsia sa postavila na dve ked mala 9 mesiacov - a aj som plakala ze nie je tak ‚leniva‘ ako starsia, co chodit zacala az po roku. 9-mesacny rozum na dvoch nohach, spolu s povahou samovraha nas s manzelom priviedlo milimeter od infarktu aspon raz za dva tyzdne ![]()
Já si říkala, že admini v názvu diskuze „dítě debila“ moc dlouho nenechají
Asi by to někdo mohl chápat tak, že si ženská udělala dítě s nějakým deb.lem
Jsem jediná, kdo má z článku pocit, že autorka trpí díky vlastnímu dítěti pocitem méněcenosti a proto ten článek vzniknul? Že její dítě ve 2,5 letech neumí skoro nic říct, tak je špatně, že jiné děti zpívají na písku a jsou cvičené opice?
Jako já s článkem souhlasím ve smyslu, že se české matky hlídají a předhánějí, kdo co umí lépe či hůře, je tu jedna strana těch, co rády ukážou co dítě umí, druhá strana těch, co jsou frustrované, že je jejich dítě pozadu. Ale.
Já třeba z pohledu matky nadaného dítěte zase nesnáším, jak na mě každý kouká jako - „ty jsi ta, co má to dokonalé dítě“, jak kdybych do dětí hustila každý večer texty z encyklopedií
My si s dětma zpíváme, říkáme básničky na procházkách, na hřištích, ale není to přece z důvodu, abych ukázala, jak jsou mé děti geniální, ale protože tak vyplňujeme volné chvíle
když vidím, že děti se začínají nudit a vymýšlet lotroviny, tak je raději zabavím hezkou písničkou, než aby mi utíkaly do cesty nebo abych seděla nezúčastněně na lavičce u písku a koukala, jak mi sype z nudy písek jinému děcku na hlavu. a co se týče poděkování, když to dítě umí mluvit, tak proč ho to nenaučit? jasně, že hustit do dítěte děkuju, když sotva umí „mama“, je blbost, ale když to zvládne? Mně přijde normální, že mé děti v raném věku umí pozdravit, poprosit a poděkovat, když na to slovně stačí. Když řekne dítě špatně slovo, tak ho opravím, protože vím, že to zvládne, ne z důvodu, že ho chci drilovat, ale z důvodu, že samo dítě je nešťastné, když se kolikrát chce vyslovit a nerozumíme mu. A ke zdravému chlebu si taky nemyslím, že to je tak horké, jak bylo napsáno, jako maminka dětí, co začaly brzy a RÁDY mluvit, chci napsat, že milují právě různé názvy a těší je, když umí něco správně označit, takže mi ve 2 letech v obchodě klidně popisují „krájený lámankový chleba“ apod.
Mě článek docela rozhořčil, vyznívá mi z něj, že když nemáme doma „debila“, máme doma „opici“ a mě tohle fakt vadí, protože to slyším pořád, že dítě nemůže být šikovné jen tak, ale že ho doma pomalu mučíme ![]()
prosím o zachování anonymity, chodí tu rodina a ti mají nejvíc problém s mými „geniálními“ dětmi
![]()
Anonymni - ten clanek je spis o tolik potřebném nadhledu a ten ti bohuzel chybi. Proste nejlepsi je se nesrovnavat a neresit.
@Busy Bee no jasně, má být o nadhledu, ale je psán jen z pozice matky, co má dítě, které třeba nemá tak dobré komunikační vlastnosti, ale zároveň autorka označí mluvící dítě za opici. To mi vadí, kde je ten nadhled?
Co se týče výchovy dětí, já nadhled mám. Neporovnávám, neřeším, a proto si klidně budu na písku s dítětem zpívat, protože nám to dělá radost, nebudu mlčet jen proto, že jiné matky a děti mlčí taky, to je celé a to je to, co mi v tom článku chybí.
Anonymni, to mas marne. Matky deti, ktore su lenivejsie nevedia pochopit, ze niektore decka proste lenivejsie nie su. Ja som poprosila babicku, aby mi na dieta nesislala, aby s nou hovorila sice o detskych veciach, ale ‚dospelym‘ jazykom. A tak som sa dozvedela, ze ju oberam o detstvo
Prijatelne je proste mat ‚tabulkove‘ decko, alebo radsej o nieco pozadu. Inak to decko doma zbytocne tyras. ![]()
Mne teraz hovorila kamaratka, ze sa jej pacilo ako starsej na prechadzach ukazujem a pomenuvavam vsetko zaujimave co sme stretli, ze to zacala robit takisto so svojou a zrazu vsetci cucia ake ma genialne dieta ![]()
Anonymní - to mas marný, dite které rika básničky a zpívá je proste opice:) oni by to i ti „debilove“ vetsinou uměli, kdyby jim matky proste zpívaly
A ze tento chlapeček slovo opice uměl. No jakpak na to asi prisel ![]()
Moje dite zas treba neumi skladat puzzle. No říkám o nejakem které to umi ze je opice?? Ne, obdivuju ho.
Musím přiznat, že já na nevidím na článku nic divného a souhlasím s ním.. Myslím, že tím spíš bylo myšleno, že některé maminky se s dítětem jakoby ukazují.. moje umí toto, moje dělá tamto..
Znám děti, které umí kde co, ale maminky jsou ty, co ho opravdu ukazují- jak tu opici
, a pak maminky, co prostě nemají potřebu ukazovat světu.. moje umí už toto, jak to, že to vaše ne..
A píšu z pohledu obou stran…
No mne to tak nevyznelo. V článku byly „napadnuty“deti, které normalne neco rikaly na hristi. ![]()
Moc hezky napsáno