Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Jsem sama doma a našla si klíště
Mám ho v podkolení jamce. Chci ho vyndat, jen nevím jestli na sucho, či s olejem. Ten se teda už nedeporučuje, ale podle mě to s ním jde líp ![]()
Písněte prosím, jak vám ho jde nejlíp vyndavat, díky ![]()
To vyndavátko na klíšťata nemám a pinzetou ho vyndávat nechci, mám strach, že by tam zůstala hlavička ![]()
My kápneme olej a kroutím a kejklám až se pustí. Jednou doporučují jedno pak druhý, kdoví kde je pravda, takže za mě, vyndat jakkoli, hlavně ne násilím aby se neutrhlo.
Olej v žádném případě, klíště se totiž dusí a pouští sjrajty do rány. Má se chytit, nejlépe do kleštiček a vykroutit, je venku na jedno otočení. My už letos měli dvě.
Holky vyndáno
![]()
Zkusila jsem kroutit na sucho, bylo maličký, stačilo pár koleček a pustilo se ![]()
Vydesinfikovala jsem Betadinem a klíště zabalila do toaleťáku a spláchla do WC ![]()
To by mě zajímalo kde jsem k němu přišla ![]()
Bylo fakt malý a já včera nikde po trávě nechodila, jen ve městě jsem byla a párkrát se psem. No, prostě klasika, ale na zahradě jsme nebyli, tak nevím.
ale bohužel to člověk asi může chytit kde koliv ![]()
Kroutím nejdřív na sucho a když to nejde tak namydleným ručníkem..
@Kallkapa píše:
Kroutím nejdřív na sucho a když to nejde tak namydleným ručníkem..
Jo, jo, na sucho šlo dobře
Bylo prťátý.
zarucene ho odstranis tak, ze na vatovy odlicovaci tampon das trosku akehokolvek tekuteho samponu ci mysla, prilozis na kliesta a budes mazat v jednom smere. kliest sa zachyti vo vate a vdaka samponu to pojde lahucko. overene, vyskusane.
Zrovna nedávno jsem četla opět a zase článek jestli viklat nebo točit nebo co…
A byl tam zmíněný i přípravek Ixoderm, který se namatlá na klíště a úplně ho znehybní, takže nemůže do rány vypouštět sajrajt a pak se vytáhne. Tak uvažuju, že si ho koupím, protože na mě vleze každé klíště které potkám
Nemáte s tím některá zkušenost?
tady je nedávný článek o vyndání klíštěte-žádné viklání,žádný olej ![]()
@momi33 píše:
tady je nedávný článek o vyndání klíštěte-žádné viklání,žádný olejhttp://www.novinky.cz/…netocit.html?…
nooo jasný a příští rok to bude zas něco jiného
nevěřím tomu, že nejde zase jen o to, jak si namastit kapsy ![]()
Na klíště je nejlepší pinzeta ![]()
Ixoderm máme doma, naštěstí nebyl ještě důvod ho použit. Myslím ze to je ale nejlepší řešení, takže hurá do lékárny a pořídit, velmi pry snižuje riziko přenosu nemoci.
nás teda profesor na biologii učil, že co nejrychleji ven, co nejméně kroutit a nepodlívat ničím, klíště pak akorát vypouští sajrajty, prostě co nejrychleji vytrhnout, říkal, že je menší zlo utrhnout nožičku, ta už se pak vyplaví, průšvih je právě to vypouštění jeho tekutin.. ![]()
(Jo a nechci strašit
ale splachování do záchoda není ideální likvidace, ono se klidně může někde přichytit a vylézt zpět- vlastní zkušenost
)
@sterezie píše:
nás teda profesor na biologii učil, že co nejrychleji ven, co nejméně kroutit a nepodlívat ničím, klíště pak akorát vypouští sajrajty, prostě co nejrychleji vytrhnout, říkal, že je menší zlo utrhnout nožičku, ta už se pak vyplaví, průšvih je právě to vypouštění jeho tekutin..(Jo a nechci strašit
ale splachování do záchoda není ideální likvidace, ono se klidně může někde přichytit a vylézt zpět- vlastní zkušenost
)
U nás klíšťata pálíme ![]()