Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
@GabinkaCh píše:
Včera potvrzen covid u mamky a manžela, jsme ve společné domácnosti. Deti jsem už odhlásila z obědu na příští týden. Ja na testu ještě nebyla, no ale jak tam mám jet? Autobus vyloučen, jsme v karanténě. No jsem zvědavá co bude dál
Nemůžou ti zakázat jet na test autobusem. Stejně tak si můžeš i nakoupit, když nemáš nikoho, kdo by to za tebe udělal.
Jistě, není to ideální, ale nikdo ti nemůže říct, že máš umřít hlady, když máš covid.
@dicentra ja taky malymu zrušila tenkrát školku a víkendové plány. Me to prijde zodpovedne dat vědět a pokud někdo z nich začne byt nemocný tak ví jak se chovat a ne spoléhat na rymicku a všude lézt. Me to kamarádky taky hlasily.
@Galitea píše:
Zatím asi ne, ale pokud vyjde případný test pozitivně, tak raději ano. Jako pokud chceš, tak to té osobě/těm osobám řekni, ale mně by to přišlo zatím jako zbytečné plašení.
Nějak ale nechápu, proč je zajímali jenom kontakty 48 hodin před vypuknutím příznaků, když přesně ví, od koho a kdy se nakazil ![]()
@dicentra píše:
Nějak ale nechápu, proč je zajímali jenom kontakty 48 hodin před vypuknutím příznaků, když přesně ví, od koho a kdy se nakazil
Mě taky, po mně chtěli všechny rizikové kontakty od doby nákazy. Nepochopil je špatně?
@dicentra píše:
Nějak ale nechápu, proč je zajímali jenom kontakty 48 hodin před vypuknutím příznaků, když přesně ví, od koho a kdy se nakazil
protoze se obecne bere, ze 48 hodin pred propuknutim rpiznaku je clovek nejvic infekcni. Za me v karantene byt nemusis, je to fakt dlouho pred vypuknutim priznaku, navic ses s nim potkala hned den pote, co potkal on nakazeneho, pravdepobnost, ze by se v nem tou dobou uz virus namnozil tak moc, aby byl infekcni, se dost blizi nule.
@dicentra píše:
Prosím o radu, protože praktikovi se nemůžu dovolat, když je svátek, na hygieně a infolince mi to nikdo nebere, tak to zkouším tady, třeba někdo bude vědětSetkala jsem se 27.12. s člověkem, který má dnes (1.1.) pozitivní test, dotyčný měl kontakt 26.12. (pozitivní 31.12.), což bylo o den dřív, než jsme se potkali my. Jemu řekli, že chtějí kontakty 48 hodin před vypuknutím příznaků, probíhá od 31.12. ztráta čichu, takže já do toho nespadám. Opravdu nemusím na 10 dní od 27.12. do karantény, když jsem se s ním potkala až další den po setkání s nakaženým, nikde to nemůžu dohledat, všude se píše něco, nevíte někdo? Moc děkuji
Nemusíš, ofiko opravdu do rizikových kontaktů nespadáš.
Je i minimální pravděpodobnost, že by se za ten jediný den od setkání X. s Y. v nakaženém namnožil virus natolik, aby o den později nakazil Tebe. ![]()
Pokud bys mezi rizikovými kontakty byla (nejseš), z trasovacího centra by Tě poslali na testy s příznaky ideálně 1 - 5 den od kontaktu s covid pozitivním, bez příznaků
5-7 den, aby měl virus šanci se testovatelně pomnožit.
Na Tvém místě bych byla opatrnější - což zřejmě stejně jsi, jinak byl sem nepsala, a pro jistotu se objednej na antigenní testy, ty myslím jedou až do 15.1. zadarmo.
V případě pozitivity Tě na PCR test pošlou oni. ![]()
@sakota píše:
protoze se obecne bere, ze 48 hodin pred propuknutim rpiznaku je clovek nejvic infekcni. Za me v karantene byt nemusis, je to fakt dlouho pred vypuknutim priznaku, navic ses s nim potkala hned den pote, co potkal on nakazeneho, pravdepobnost, ze by se v nem tou dobou uz virus namnozil tak moc, aby byl infekcni, se dost blizi nule.
Přesně tak.
@Galitea píše:
Mě taky, po mně chtěli všechny rizikové kontakty od doby nákazy. Nepochopil je špatně?
Nepochopil, ptali se ho, od kdy trpí ztrátou čichu, řekl od včera 31.12. a rizikový kontakt měl 26.12., že dotyčný je pozitivní, tak ať kontaktuje všechny, se kterými se setkal od 29.12., že je to nejjednodušší a nejrychlejší, ale pro jistotu volal i nám.
@sakota píše:
Něco takového jsem si myslela, ze všech stran se na nás valí pokaždé jiná informace, tak se v tom už ztrácím
Moc děkuji ![]()
@Galitea píše:
To prepravovani je obecne nedomysleneja jela na test do mesta, musela jsem mhd. Bylo mi jasne ze to mam, jela jsem tak zakuklena jak jsem mohla a s vydesinfikovanyma rukamavicema na rukou a sedla si co nejdal aniz bych na neco sahla. I tak je to naprd no
Z trasovacího centra zapřísaháme, aby lidi dopravou (ani taxíkem) nejezdili.
Jasně, že to nikdo nezkontroluje a nedohledá, spíš se modlíme k zodpovědnosti lidí.
Ideální je vlastním autem, nebo alespoň s příbuzným, hodným sousedem, který si následně vystříká auto dezinfekcí, pěšky…(jasný, 10 kiláků pěšky těžko
)
Jde o tu dohledatelnost kontaktů - protože případně nakažený brácha/bratranec/soused se vytrasuje snáz, než úplně cizí lidi v autobuse nebo no-name taxíkář.
Takhle je to myšleno a líp to asi vymyslet nejde, jak taky? ![]()
Jasně, jezdí odběrové sanitky, ale při tomhle (i mnohem nižším) počtu nakažených to prostě nemají šanci objezdit, dojíždějí opravdu jenom k imobilním, přestárlým, nebo třeba maminám malých dětí bez hlídání, které si fakt nemají možnost zařídit odběr jinak.
@sirikit píše:
Nemusíš, ofiko opravdu do rizikových kontaktů nespadáš.
Je i minimální pravděpodobnost, že by se za ten jediný den od setkání X. s Y. v nakaženém namnožil virus natolik, aby o den později nakazil Tebe.
Pokud bys mezi rizikovými kontakty byla (nejseš), z trasovacího centra by Tě poslali na testy s příznaky ideálně 1 - 5 den od kontaktu s covid pozitivním, bez příznaků
5-7 den, aby měl virus šanci se testovatelně pomnožit.
Na Tvém místě bych byla opatrnější - což zřejmě stejně jsi, jinak byl sem nepsala, a pro jistotu se objednej na antigenní testy, ty myslím jedou až do 15.1. zadarmo.
V případě pozitivity Tě na PCR test pošlou oni.
Děkuji za jednoduché a srozumitelné vysvětlení
Na antigenní test jsem se nakonec objednala na pondělí 4.1., takže pak budu mít jistotu, že třeba nejsem bezpříznakový přenašeč ![]()
Příspěvek upraven 01.01.21 v 13:39
@sirikit píše:
Z trasovacího centra zapřísaháme, aby lidi dopravou (ani taxíkem) nejezdili.
Jasně, že to nikdo nezkontroluje a nedohledá, spíš se modlíme k zodpovědnosti lidí.
Ideální je vlastním autem, nebo alespoň s příbuzným, hodným sousedem, který si následně vystříká auto dezinfekcí, pěšky…(jasný, 10 kiláků pěšky těžko)Jde o tu dohledatelnost kontaktů - protože případně nakažený brácha/bratranec/soused se vytrasuje snáz, než úplně cizí lidi v autobuse nebo no-name taxíkář.
Takhle je to myšleno a líp to asi vymyslet nejde, jak taky?
Jasně, jezdí odběrové sanitky, ale při tomhle (i mnohem nižším) počtu nakažených to prostě nemají šanci objezdit, dojíždějí opravdu jenom k imobilním, přestárlým, nebo třeba maminám malých dětí bez hlídání, které si fakt nemají možnost zařídit odběr jinak.
Ja vim, ale covid mame cela rodina a auto nemam
Asi nebudu jedina, komu se neco takoveho prihodi.
A je pravda, ze ani nechci ohrozit kamarada v uzavrenem aute, mhd je preci jen vetsi, je tam mozny solidni rozestup a v nasem meste byva touto dobou poloprazdna. Do plne bych ani nenasedala. Chtelo by to treba kazdou hodku covid spoje (
s nadsazkou, samozrejme).
@Galitea píše:
Ja vim, ale covid mame cela rodina a auto nemamAsi nebudu jedina, komu se neco takoveho prihodi.
A je pravda, ze ani nechci ohrozit kamarada v uzavrenem aute, mhd je preci jen vetsi, je tam mozny solidni rozestup a v nasem meste byva touto dobou poloprazdna. Do plne bych ani nenasedala. Chtelo by to treba kazdou hodku covid spoje (s nadsazkou, samozrejme).
Musíš kamaráda s kabroušem!
![]()
Je to fakt těžký, chápu úplně. ![]()
@sirikit píše:
Musíš kamaráda s kabroušem!![]()
Je to fakt těžký, chápu úplně.
To by chtelo no! ![]()
Fajn, radši jim dám vědět, zatím mi nic není, ale zítra to může být jinak, samozřejmě už ode dneška nikam nepůjdu, zruším hlídání, něco takového jsem potřebovala číst