Mám nárok na vdovský důchod?

1
19.2.13 12:40

Mám nárok na vdovský důchod

Dobrý den, chtěla bych se zeptat moje dcera je na VŠ a nečekaně otěhotněla, chci vědět zdali mi zůstane vdovský důchod, když bude nadále chodit do školy, a jestli jí zůstane sirotčí důchod, a má nárok na nějaký příspěk?

Děkuji za odpověď
Gepeto

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21848
19.2.13 12:45

Příspěvek pro ni se nevztahuje podle toho, jestli dělá školu nebo ne, ale jaký má s otcem dítěte příjmy. A co vím, tak sirotčí končí s ukončením studia. Vdovskej nemám tucha

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3119
19.2.13 12:51

Sirotčí důchod se může pobírat do 26 let. pokud se soustavně připravuje na zaměstnání. Což vejška je. Já to tak taky měla. @gepeto ale nepovím ti jak to je když otěhotní. zavolej na českou správu, tam ti poradí. Já vím že s tím vdovským, jsem musela do určité doby studovat, aby mamince zůstal a nevzali jí ho. Ale je to spoustu let zpátky

Příspěvek upraven 19.02.13 v 12:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ohýnek
19.2.13 12:52

Vdovskej taky končí ukončením studia, alespoň mojí mámě ho ukončili, stejně jako mě sirotčí. Příspěvek jako píše Seizdra

• Citovat
  • Upravit
12
19.2.13 12:55

Na sirotčí důchod nárok má, ale musí být pořád studentka. Taky to tak mám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3119
19.2.13 12:59

Moje mamka pobírá nadále vdovskej, ale jak jsem psala, tak tam byla tenkrát nějaká podmínka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
19.2.13 13:06
@ohýnek píše:
Vdovskej taky končí ukončením studia, alespoň mojí mámě ho ukončili, stejně jako mě sirotčí. Příspěvek jako píše Seizdra

Já myslela, že vdovskej je do smrti pozůstalé? :oops: Ale nevěděla jsem, tak jsem mlčela. Nu což, novinka 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3282
19.2.13 13:09
@Seizdra píše:
Já myslela, že vdovskej je do smrti pozůstalé? :oops: Ale nevěděla jsem, tak jsem mlčela. Nu což, novinka 8o

taky jsem si to myslela, proč teda babička bere vdovskej po dědovi??? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ohýnek
@Seizdra píše:
Já myslela, že vdovskej je do smrti pozůstalé? :oops: Ale nevěděla jsem, tak jsem mlčela. Nu což, novinka 8o

tak oni jí ho možná sebrali protože se znova vdala

• Citovat
  • Upravit
9049

To jo, vdovskej je do smrti vdovy, ale ono se taky bere, v kolika letech věku ovdověla, jestli ještě jako produktivní a nebo jako starobní důchodce. Jestli to dobře chápu, tak tazatelka má vdovský důchod vzhledem k vyživovanému dítěti, které ještě není samostatné :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
19.2.13 13:16

Holky a k tomu vdovskýmu - když dám příklad, tak: baba 25, chlap 50, 3 děti (10, 7 a 3 roky). On umře. Svoji jsou 5 let. Má nárok na vdovskej? A do kdy??

A druhej příklad: Baba 20, chlap 30, 1 dítě (rok). On umře, svoji jsou půl roku Otázka stejná

:think:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ohýnek
19.2.13 13:19

Pozůstalý (vdova nebo vdovec) má nárok na vdovský nebo vdovecký důchod po manželovi nebo manželce, jestliže zemřelý či zemřelá pobíral/a starobní důchod, nebo invalidní důchod, nebo ke dni smrti splnil/a podmínku potřebné doby pojištění pro nárok na invalidní případně starobní důchod, nebo zemřel/a následkem pracovního úrazu.
To jsem nagooglila, ale moc moudřejší z toho nejsem :-D

• Citovat
  • Upravit
11370
19.2.13 13:23
@Eugiinka píše:
taky jsem si to myslela, proč teda babička bere vdovskej po dědovi??? :think:

moje babi taky bere vdovskej po dědovi… ale mámin přítel je vdovec a když děti přestaly studovat, tak mu ho vzali. Tak já :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
232

O ten vdovský důchod bych se nebála, když dcera bude dál studovat, o sirotčím viz odkazy, oni to teď děsně překutali a změnily podmínky, tak snad to platí:
http://www.umirani.cz/poradna.html?…
 http://www.umirani.cz/…ovolena.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3119
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...