Mám nárok na vdovský důchod?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Mám nárok na vdovský důchod
Dobrý den, chtěla bych se zeptat moje dcera je na VŠ a nečekaně otěhotněla, chci vědět zdali mi zůstane vdovský důchod, když bude nadále chodit do školy, a jestli jí zůstane sirotčí důchod, a má nárok na nějaký příspěk?
Děkuji za odpověď
Gepeto
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Příspěvek pro ni se nevztahuje podle toho, jestli dělá školu nebo ne, ale jaký má s otcem dítěte příjmy. A co vím, tak sirotčí končí s ukončením studia. Vdovskej nemám tucha
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Sirotčí důchod se může pobírat do 26 let. pokud se soustavně připravuje na zaměstnání. Což vejška je. Já to tak taky měla. @gepeto ale nepovím ti jak to je když otěhotní. zavolej na českou správu, tam ti poradí. Já vím že s tím vdovským, jsem musela do určité doby studovat, aby mamince zůstal a nevzali jí ho. Ale je to spoustu let zpátky
Příspěvek upraven 19.02.13 v 12:55
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vdovskej taky končí ukončením studia, alespoň mojí mámě ho ukončili, stejně jako mě sirotčí. Příspěvek jako píše Seizdra
- Citovat
- Upravit
Na sirotčí důchod nárok má, ale musí být pořád studentka. Taky to tak mám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moje mamka pobírá nadále vdovskej, ale jak jsem psala, tak tam byla tenkrát nějaká podmínka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ohýnek píše:
Vdovskej taky končí ukončením studia, alespoň mojí mámě ho ukončili, stejně jako mě sirotčí. Příspěvek jako píše Seizdra
Já myslela, že vdovskej je do smrti pozůstalé?
Ale nevěděla jsem, tak jsem mlčela. Nu což, novinka ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Seizdra píše:
Já myslela, že vdovskej je do smrti pozůstalé?Ale nevěděla jsem, tak jsem mlčela. Nu což, novinka
taky jsem si to myslela, proč teda babička bere vdovskej po dědovi??? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Seizdra píše:
Já myslela, že vdovskej je do smrti pozůstalé?Ale nevěděla jsem, tak jsem mlčela. Nu což, novinka
tak oni jí ho možná sebrali protože se znova vdala
- Citovat
- Upravit
To jo, vdovskej je do smrti vdovy, ale ono se taky bere, v kolika letech věku ovdověla, jestli ještě jako produktivní a nebo jako starobní důchodce. Jestli to dobře chápu, tak tazatelka má vdovský důchod vzhledem k vyživovanému dítěti, které ještě není samostatné ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky a k tomu vdovskýmu - když dám příklad, tak: baba 25, chlap 50, 3 děti (10, 7 a 3 roky). On umře. Svoji jsou 5 let. Má nárok na vdovskej? A do kdy??
A druhej příklad: Baba 20, chlap 30, 1 dítě (rok). On umře, svoji jsou půl roku Otázka stejná
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pozůstalý (vdova nebo vdovec) má nárok na vdovský nebo vdovecký důchod po manželovi nebo manželce, jestliže zemřelý či zemřelá pobíral/a starobní důchod, nebo invalidní důchod, nebo ke dni smrti splnil/a podmínku potřebné doby pojištění pro nárok na invalidní případně starobní důchod, nebo zemřel/a následkem pracovního úrazu.
To jsem nagooglila, ale moc moudřejší z toho nejsem ![]()
- Citovat
- Upravit
@Eugiinka píše:
taky jsem si to myslela, proč teda babička bere vdovskej po dědovi???
moje babi taky bere vdovskej po dědovi… ale mámin přítel je vdovec a když děti přestaly studovat, tak mu ho vzali. Tak já ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
O ten vdovský důchod bych se nebála, když dcera bude dál studovat, o sirotčím viz odkazy, oni to teď děsně překutali a změnily podmínky, tak snad to platí:
http://www.umirani.cz/poradna.html?…
http://www.umirani.cz/…ovolena.html
- načítám...
- Citovat
- Zmínit