Mám nárok na vdovský důchod?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Billi
19.2.13 13:26

Vdovský se bere pokud je příjemkyni více než 55 let (pokud nemá v péči nezaopatřené dítě zemřelého). Pokud je mladší, tak má minimální částku. Tak to bylo cca před 10 lety, kdy jsme se informovali.

• Citovat
  • Upravit
7217

Já mám dítě ale studuji, mamka má vdovský a já sirotčí.
Jakmile bude mamce 45 let a stále na něj bude mít nárok tak se automaticky pak dává až do smrti ;) :mavam:

(musí důchod pobírat delší dobu - ona už 12 let, takže až jí bude 45 tak můžu přestat studovat, mně zmizí sirotčí a jí vdovský zůstane ;) )

Příspěvek upraven 19.02.13 v 13:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6555
@Seizdra píše:
Já myslela, že vdovskej je do smrti pozůstalé? :oops: Ale nevěděla jsem, tak jsem mlčela. Nu což, novinka 8o

Za určitých podmínek…Moje máma ovdověla před 4mi měsíci, táta zemřel při autonehodě a nárok má na vdovský důchod na rok. Bude to asi tím, že je zaměstnaná, je jí 45 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7217
19.2.13 13:29

@xangel87
pokud nemá v péči nezaopatřené děti tak je důchod automaticky na jeden rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7217
19.2.13 13:34
@Seizdra píše:
Holky a k tomu vdovskýmu - když dám příklad, tak: baba 25, chlap 50, 3 děti (10, 7 a 3 roky). On umře. Svoji jsou 5 let. Má nárok na vdovskej? A do kdy??

A druhej příklad: Baba 20, chlap 30, 1 dítě (rok). On umře, svoji jsou půl roku Otázka stejná

:think:

je úplně jedno jak dlouho jsou svoji. U obou to bude dokud bude jedno z dětí studovat nebo do jejich 18 let.

výše důchodu se odvíjí od příjmu zemřelého partnera ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3894
19.2.13 13:34

Ahoj,

posílám odkaz na stránky sociálky.

A tady je výtah, týkající se délky vdovského důchodu:

Vdovský důchod náleží po dobu jednoho roku od smrti manžela.

Nárok na vdovský důchod i po jednom roce od smrti manžela má vdova tehdy, pokud:

1. pečuje o nezaopatřené dítě,
  2. pečuje o dítě, které je závislé na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost),
  3. pečuje o svého rodiče nebo rodiče zemřelého manžela, který s ní žije v domácnosti a je závislý na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost)

4)je invalidní ve třetím stupni, nebo

5)dosáhla alespoň věku o 4 roky nižšího, než činí důchodový věk pro muže stejného data narození nebo důchodového věku, je-li důchodový věk nižší.

Takže pokud je vdova mladá (a nesplňuje podmínky 1-4), tzn. vydělává, nebo se může znovu vdát, tak má nárok na důchod jen jeden rok. Pokud ovdoví těsně před důchodem (nebo jde do důchodu do 5 let po ovdovění) nebo už je v důchodu, tak pobírá vdovský důchod i dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3832
19.2.13 13:41

Máte na něj nárok obě. Jsem ve stejné situaci. Dokud bude studentkou prezenčního studia, tak budete peníze obě dostávat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
19.2.13 13:44

Jen dotaz trochu jiný-pokud kamarádka ovdověla, tak měla 6-ti měsíční holčičku. Má vdovský a sirotčí důchod. Po letech si našla partnera, s ním mají po cca 10-ti letech druhou holku. Stále pobírá vdovský i sirotčí důchod na první dceru, protože se s partnerem nevzali.Do kdy ona bude pobírat vdovský důchod-do doby než ukončí první dcera studia? Nebo může ještě než dokončí studia druhá dcera, která už ovšem není zemřelého manžela?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
19.2.13 13:47

@gepeto Kdo bude pečovat o dítě? Myslím fyzicky, aby dcera mohla dále studovat denní formu studia? A když by studium přerušila-porod, kojení-tak zda by to nebyla komplikace s vyplácením důchodů. Zda tu není podmínka soustavně se připravovat na povolání.
Určitě se dá najít způsob, jak to zařídit, aby dcera nebyla bez peněz a mohla miminko uživit. A otec dítěte se o ně dokáže postarat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3832
19.2.13 15:38
@lasička1 píše:
Jen dotaz trochu jiný-pokud kamarádka ovdověla, tak měla 6-ti měsíční holčičku. Má vdovský a sirotčí důchod. Po letech si našla partnera, s ním mají po cca 10-ti letech druhou holku. Stále pobírá vdovský i sirotčí důchod na první dceru, protože se s partnerem nevzali.Do kdy ona bude pobírat vdovský důchod-do doby než ukončí první dcera studia? Nebo může ještě než dokončí studia druhá dcera, která už ovšem není zemřelého manžela?

Dokud bude první dcera studovat, nejdéle však do 26ti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11370
19.2.13 15:44
@RencaVlkova píše:
Dokud bude první dcera studovat, nejdéle však do 26ti

nebo pokud se s nynějším přítelem nevezmou.

K dotazu, je jasné že bude dostávat sirotčí a vdovský důchod jen na první dceru, když druhá není zemřelého. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76
2.5.13 20:17

Ahoj holky. Poradíte Nám…Mamka si chce znovu zažádat o vdovský důchod. Před lety jí ho vzaly ale neměly jí ho brát, má postiženou dceru. Když si o něj zažádá, dostane ho? Letos jí bude 55let. A mohla by ho dostat i zpětně???Děkuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jan Cidrych
5.5.13 17:50

Vdovský důchod

Žena, které zemřel manžel neměla ještě 50 let a tak prý nemá nárok na vdovský důchod.(je to již delší dobu ale men zaráží proč nemá nárok, když je vdova jako každá jiná) děkuji

• Citovat
  • Upravit
58
10.10.15 10:58

Měla bych doraz. Jsem studentkou prezenčního studia, duchod pobíráme cca 12 let. Máme stejnou adresu, kdybych si jako sirotek (21 let) změnila adresu, na které moje matka nebude prihlášená bude stále poírat duchod, i když já u ní nebydlím, tudíž mě nezaopatřuje?

Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.7.18 19:19

Nárok na vdovský duchod

Dobrý den chtěla bych se zeptat zda ma bratr nárok na vdovský důchod.Manzelka zemřela už před půl rokem a teď jsme se dozvedeli o nároku.V důsledku i toho má i exekuce…takže asi nejspíš mu to sebere exekutor,že?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat