Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Změň Dr, tvoje Dr mi nepřijde, že by měla zájem problémy řešit ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý den, dotaz vkládám anonymně, protože se týká mého zdravotního stavu a nechci, aby okolí o mém problému vědělo, snažíme se to „neřešit“, aby nás nikdo neměl potřebu litovat. Tak prosím respektujte mé přání zůstat v anonymitě.
Teď k problému. Již více než rok se s manželem snažíme o dítě. První těhotenství dopadlo špatně, porodila jsem mrtvého chlapečka, ale porod musel kvůli komplikacím proběhnout císařským řezem. Proto mi bylo doporučeno, jak jistě chápete, nějakou dobu počkat, než se začneme znovu snažit. Prý aspoň rok, ale když nás to bude hodně trápit, tak stačí půl roku, pokud bude jizva dobrá, vše uvnitř v pořádku a tak. Jizva dobrá byla už v podstatě hned za 3 měsíce od porodu, takže jsme se s manželem rozhodli začít snažit 8. měsíc od porodu. Doktorce jsme ale nic neřekli, báli jsme se reakce, spíš jsme tomu chtěli nechat volný průběh, nikam jsme se nehonili, ale zároveň jsme se přestali úplně chránit. Rok uplynul jako voda a já stále nebyla těhotná, tak jsem začala zkoušet experimentovat s kontryhelem, měřením BT, snažilky jistě ví a chápouHned první měsíc se zadařilo, avšak za 3 měsíce to skončilo potratem. HCG mi klesalo hodně rychle, takže za 14 dní už jsem byla na nule a od dr. jsem měla dovoleno se začít snažit hned po šestinedělí, jelikož neproběhla revize, vyčistila jsem se sama. Od té doby se snažíme opět o dítě, ale mám rozhozenou menstruaci, cykly 34dní, 24 dní, 35 dní atd. Vždy začnu lehce špinit, to trvá tak 3 dny, pak 3 dny nic a pak začnu teprve doopravdy menstruovat. Také od té doby pozoruji, že mi z prsou vytéká mlezivo, jako když jsem byla poprvé těhotná se synem. Myslím, že mám zvýšenou hladinu prolaktinu, alespoň podle informací z internetu, ale moje dr. mi nechce udělat žádné testy, že jsou ty hormony prý ještě rozházené po potratu a že mám prostě počkat zase další rok. Prý, když se mi podařilo otěhotnět, tak neplodná nejsem a nemám tudíž nárok na nějaké vyšetření na zjištění příčin neplodnosti. Podle ní prostě neplodná nejsem a basta. Co byste dělaly vy? Mimoto mi nevěří, že jsme se snažili už od ledna, tudíž, že na první těhotenství jsem taky čekala skoro rok. Já bych prostě chtěla řešit něco už teď, abych věděla na čem jsem, jestli moje tělo funguje tak, jak fungovat má, jestli něco někde nechybí nebo něco někde nepřebývá, ale nevím, jak se dá postupovat v tomto případě. Pro všechny CARy se asi budu jevit jako snažící se pouze 3 měsíce (vlastně od toho potratu), a tak si myslím, že by se se mnou asi nebavili. Můžu si třeba nechat nabrat aspoň ten prolaktin mimo vědomí dr. a pak s tím přímo zajít za ní, kdyby se to potvrdilo, že chci léky? Nelíbí se mi, jak každý říká „počkejte, jste mladá, vydržte“ apod. Jedno dítě jsem ztratila, už je to dva roky, o druhé dítě jsem přišla, nechci čekat další rok a nevědět, jestli přijde nebo nepřijde další…
a co v první řadě změnit doktorku?
Ahoj, je mi lito cim sis musela projit a muzu te ujistit ze car te po tomhle neodmitne. Ja se snazim „teprve“ 9 mesicu a uz tam ted taky mirim, protoze vim ze problem mam a muj dr. to chape a dokonce mi to doporucil. takze se neboj, ajdi si car a zavolej si tam. Oni ti poradi. Delaji tam i vicemene prijemni dr. Tak te povzbudi a doporuci co dal. V nejhorsim ti reknou ze mas jeste pockat, vic se ti stat nemuze. Drzim ti palce at se brzo dockas
Je to citlivé téma, proto taky anonymně. Já bych nečekala, myslím, že jsi se natrápila už dost. Já taky nečekala, byť „jen“ po prvním zamlklém těhotenství, moje doktorka se chovala podobně jako ta tvoje, ale nedala jsem na ni, šla jsem sem:
http://www.arleta.cz/
Bylo to jedno z mých nejlepších rozhodnutí v životě, brali mě tam vážně, udělali potřebná vyšetření, nakonec léčba nebyla vůbec dlouhá ani složitá a brzo se nám narodilo zdravé miminko.
Tato klinika určitě není jediná, myslím, že bys našla pochopení i v jiném CARu.
Nemusíš být neplodná, ale může to být nějaký problém, který lze řešit. Hodně štěstí!
Přeju ti, ať se co nejdříve zadaří a vše dopadne do třetice dobře ![]()
Testy si člověk může většinou udělat i jako samoplátce. Nevím, zda to platí i u prolaktinu… tam kde jsme byla na zjištění těhotenské cukrovky, tak tam právě dělají i jiné testy… drogy, protilátky, HCG v krvi, atd…takže prolaktin by tam taky mohli zvládnout.
Změnit doktorku jsem už zkusila, byla jsem tam v lednu tohoto roku, byl to vlastně už rok, co jsme se snažili a ta moje to řešit nechtěla… to jsem ještě ale netušila, že jsem už v té době byla těhotná. Tahle dr. se mi ale taky vysmála, že jsem mladá a že neplodnost se nepočítá po roce, ale až po dvou letech, takže prý mám přijít za rok. Když jsem na ni udělala psí oči, tak mi teda slíbila, že mi udělá hormonální profil a folikulometrii nebo jak se tomu říká, ale já už jsem tam pak stejně nešla - za a) jsem byla těhotná, což jsem za 14 dní zjistila a za b) mi přišla chováním ještě horší, než ta moje dosavadní, takže jsem zůstala u téhle. Sháněla jsem gynekology dlouho, někteří, ti dobří, už neberou a jiní jsou prý na stejný brdo, jako tyhle dvě. Takže si asi ani nepomůžu…
Neplodnost se počítá po roce, není-li dřív zjištěn nějaký problém. Např. pokud nemá ženská oba vaječníky, těžko bude na lékařskou pomoc čekat rok, aby jim spadla do tabulek a směli ji léčit
Jinak je sterilita primární (pokud se nedaří počít a žena nikdy těhotná nebyla) a sekundární (pokud už těhotná byla, ať to dopadlo jakkoliv), což je i tvůj případ. Minimálně tvé podezření na zvýšený prolaktin a hodně nepravidelné cykly by stály za bližší dovyšetření a není nejmenší problém i bez lékařského doporučení dojít do libovolného CARu ![]()
Zkus si zavolat do CARu, jestli te v takove situaci vezmou bez zadanky od gynekologa, za zeptani nic nedas
jinak je mi moc lito, zes mela uz tolik trapeni a preji ti, at to priste a co nejdrive dopadne dobre ![]()
Zakladatelko, rozhodně změnit doktora!!! Tohle je alarmující. Jak si může dovolit polemizovat s tebou ohledně toho, jak dlouho se snažíte? A co teprv to rozházení po potratu… Potřebuješ pořádné vyštření! Mutace, imunologie, hormonální profil. Zjišťoval někdo, proč vlastně miminko umřelo? Tohle všechno je moc důležité a pokud to doktorka vidí jinak, tak asi zvolila špatné zaměstnání a měla by jít dělat něco jiného. Předpokládám, že budeš asi poměrně mladá, protože jinak by vás to neustále nenutila odsouvat o tak dlouho, ale i do toho jí nic není.
Změn gynDr, máš nárok na jakékoli vyšetření, i kdyby sis to měla platit, ale lékař je služba a Ty jsi zákazník. Držím palce, abyste se dočkali děťátka ![]()
@Amys
jak píšu výše, snaha o změnu doktorky už proběhla, obvolala jsem tady všechny, kteří připadali v úvahu - buď mají plno a neberou nebo to byli stejní idioti, jako ta moje, takže se se mnou na téma neplodnost nehodlali bavit.
Chlapeček umřel na zástavu srdce z neznámé příčiny, všechny testy byly v pořádku, prostě jenom „blbá“ náhoda. Vlastně tam bylo málo plodové vody, co si vzpomínám, ale jestli to mělo nějakou souvislost, nevím. U druhého těhotenství se taky zjistilo málo plodovky, bylo podezření na těžké poškození plodu, proto to nedopadlo, ale genetiku mi nikdo nedělal, protože jsem potratila doma (zničehonic, prostě jsem najednou začala „rodit“ a na další kontrolu, která byla následující den, už jsem přišla s prázdnou dělohou)…
Tak možná zkusit jít za doktorkou přímo s požadavkem. Většinou se odebírá krev, ze které se zjišťují choroby a případné mutace, plus ještě krev na Leidenovu mutaci (nechce se mi teď hledat, jak se to píše). To bych přímo vyžadovala. Evidentně máš nějaký problém, může v tom hrát roli genetická mutace, nějaká krevní mutace (píšu to co nejjednodušeji), ale prostě je to něco, co se samo nesrovná, pokud s tím máš nějaký problém
Každopádně podle toho, co píšeš, můžeš mít i vysokou dávku prolaktinu. Normálně bych jí řekla, že chci odebrat krev i na zjištění hormonů. Měří se i hormonální profil, ale myslím, že tohle by pro začátek mělo stačit a nenech se odbýt. Ksakru, jde to ze zdravotního pojištění, tak o co jí jde?
Jinak zkoušela jsem najít něco ohledně toho sníženého množství plodové vody a říká se tomu oligohydramnion. Prý to může být způsobeno nedostatečně vyvinutou dělohou, postižením plodu, srůstama, lékama (losartan (Cozaar, Hyzaar), valsartan (Diovan), candesartan (Atacand), irbesartan (Approvel), eprosartan (Teveten), telmisartan (Micardis, Pritor)) a prostě dalšíma okolnostma, ať už souvisejícíma s matkou nebo plodem. Ono to množství plodové vody je u každé ženy individuální, ale pokud je to tak hodně, že to ohrožuje plod, tak by se to přece mělo taky prošetřit.
@Anonymní píše:
@Amys
jak píšu výše, snaha o změnu doktorky už proběhla, obvolala jsem tady všechny, kteří připadali v úvahu - buď mají plno a neberou nebo to byli stejní idioti, jako ta moje, takže se se mnou na téma neplodnost nehodlali bavit.
Chlapeček umřel na zástavu srdce z neznámé příčiny, všechny testy byly v pořádku, prostě jenom „blbá“ náhoda. Vlastně tam bylo málo plodové vody, co si vzpomínám, ale jestli to mělo nějakou souvislost, nevím. U druhého těhotenství se taky zjistilo málo plodovky, bylo podezření na těžké poškození plodu, proto to nedopadlo, ale genetiku mi nikdo nedělal, protože jsem potratila doma (zničehonic, prostě jsem najednou začala „rodit“ a na další kontrolu, která byla následující den, už jsem přišla s prázdnou dělohou)…
Zkuz si zavolat do nějakého CARu. Nevím, jestli se něco změnilo od té doby, co jsem tam chodila já, ale za mě jsi vůbec žádné doporučení od gyndaře nepotřebovala. Poptej se tam, určitě ti řeknou. Tahle dr. do toho kecá, ale pomoct ti nehodlá. V CAR jsou chopní ti udělat různé vyšetření. Třeba infekci, nebo srážlivost krve atd. Mají prostě úplně jiné možnosti, než obyčejný gyndař.
Dobrý den, dotaz vkládám anonymně, protože se týká mého zdravotního stavu a nechci, aby okolí o mém problému vědělo, snažíme se to „neřešit“, aby nás nikdo neměl potřebu litovat. Tak prosím respektujte mé přání zůstat v anonymitě.
Hned první měsíc se zadařilo, avšak za 3 měsíce to skončilo potratem. HCG mi klesalo hodně rychle, takže za 14 dní už jsem byla na nule a od dr. jsem měla dovoleno se začít snažit hned po šestinedělí, jelikož neproběhla revize, vyčistila jsem se sama. Od té doby se snažíme opět o dítě, ale mám rozhozenou menstruaci, cykly 34dní, 24 dní, 35 dní atd. Vždy začnu lehce špinit, to trvá tak 3 dny, pak 3 dny nic a pak začnu teprve doopravdy menstruovat. Také od té doby pozoruji, že mi z prsou vytéká mlezivo, jako když jsem byla poprvé těhotná se synem. Myslím, že mám zvýšenou hladinu prolaktinu, alespoň podle informací z internetu, ale moje dr. mi nechce udělat žádné testy, že jsou ty hormony prý ještě rozházené po potratu a že mám prostě počkat zase další rok. Prý, když se mi podařilo otěhotnět, tak neplodná nejsem a nemám tudíž nárok na nějaké vyšetření na zjištění příčin neplodnosti. Podle ní prostě neplodná nejsem a basta. Co byste dělaly vy? Mimoto mi nevěří, že jsme se snažili už od ledna, tudíž, že na první těhotenství jsem taky čekala skoro rok. Já bych prostě chtěla řešit něco už teď, abych věděla na čem jsem, jestli moje tělo funguje tak, jak fungovat má, jestli něco někde nechybí nebo něco někde nepřebývá, ale nevím, jak se dá postupovat v tomto případě. Pro všechny CARy se asi budu jevit jako snažící se pouze 3 měsíce (vlastně od toho potratu), a tak si myslím, že by se se mnou asi nebavili. Můžu si třeba nechat nabrat aspoň ten prolaktin mimo vědomí dr. a pak s tím přímo zajít za ní, kdyby se to potvrdilo, že chci léky? Nelíbí se mi, jak každý říká „počkejte, jste mladá, vydržte“ apod. Jedno dítě jsem ztratila, už je to dva roky, o druhé dítě jsem přišla, nechci čekat další rok a nevědět, jestli přijde nebo nepřijde další…
Teď k problému. Již více než rok se s manželem snažíme o dítě. První těhotenství dopadlo špatně, porodila jsem mrtvého chlapečka, ale porod musel kvůli komplikacím proběhnout císařským řezem. Proto mi bylo doporučeno, jak jistě chápete, nějakou dobu počkat, než se začneme znovu snažit. Prý aspoň rok, ale když nás to bude hodně trápit, tak stačí půl roku, pokud bude jizva dobrá, vše uvnitř v pořádku a tak. Jizva dobrá byla už v podstatě hned za 3 měsíce od porodu, takže jsme se s manželem rozhodli začít snažit 8. měsíc od porodu. Doktorce jsme ale nic neřekli, báli jsme se reakce, spíš jsme tomu chtěli nechat volný průběh, nikam jsme se nehonili, ale zároveň jsme se přestali úplně chránit. Rok uplynul jako voda a já stále nebyla těhotná, tak jsem začala zkoušet experimentovat s kontryhelem, měřením BT, snažilky jistě ví a chápou