Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj holky poradíte některá:
1.do kdy se kape Viganton já se zapoměla na to Dr včera zeptat
2.kojím 2 krát denně ráno a večer,malá dostává mléčnou kaši plnou dávku a každý den má bílý smetanový jogurt,Dr mi řekla že to ale prý nestačí,že jí mám bud dát UM nebo přidat jedno kojení,což nechci protože už je takhle krásně zvyklá a v listopadu bych jí už chtěla přestat kojit,v nějaké poradně radila Dr nějaké paní,že 2 kojení denně bohatě stačí pokud má kaši a baští jogurt,jak to máte vy?
3. kolikrát denně kakají vaše dětičky naše malá tak 6 krát denně,sice jí ted roste 5 zubů najednou,ale ona takle kaká už od začátku,když byla mimi tak jsem to chápala,jenže pak začali příkrmy a ona tak kadí furt,není to průjem.
4.rostou nám zuby a dost to bolí, dle Dr můžu dávat na noc Nurofen( který jí dobře zabere) i pár týdnů,že nemám číst letáky ( tam je dávat jen 3 dny),když jí rostou zuby tak se budí tak 14 dní,poradíte něco účinýho,abych jí nemusela tak dlouho dopovat Nurofenem?
tak to je asi vše děkuji předem za odpovědi
Ahoj, tak já kapu vigantol od narození. Malá nemá jogurty žádné, ale kojím na noc, v noci třikrát a pak dopoledne někdy jednou, nebo vůbec.Mléčné kaše nedostává vůbec (má ABKM). Jinak je schopná kakat i čtyřikrát denně, a nejí oc, řekla bych normálně.
Ale je fakt, že teď jsem začala dávat vápník navíc na radu doktorky.
Ten nurofen bych asi tak dlouho nedávala, ale nemám s tím žádnou zkušenost…
Jsem moc neporadila, co? ![]()
Ahoj,tak mi kdyz jsme byli na rocni prohlidce,doktorka rekla,ze Vigantol uz kapat nemusime.
Mlecna davka naseho prcka vypada takhle:ma 220ml mleka rano a 220ml mleka vecer(podle jeho potreby bud jeste vic,nebo min) rano ke svacince ma jogurt a nebo treba chleba se syrem,nebo s maslem a vecer dostava kasi.Obcas vyzaduje jeste tak 100ml mleka po obede nez jde spat.
Doktorka rikala,ze to naprosto staci.
Kaka se u nas vetsinou 2× denne.Kdyz nam rostli zuby,tak to mel vetsinou nakadeno pri kazdym prebalovani,to bylo tak 6-7× denne.
Ja nevim,ale tak dlouho bych Nurofen nedavala,pokud rostou zoubky,zkus treba potirat dasna Mundisalem a nebo jsou i jine pripravky.
Ja jsem davala Nurofen treba jen 2 dny po sobe na noc,protoze jsem vedela,ze ma malinko teplotu a byl protivnej a ubulenej.
1. kapali jsme do roka dle doporučení dr. s tím, že na zimu zase začnem. V srpnu se mi ale v noci budil s šíleným pláčem, řešila jsem to s dr. a ta měla podezření na růstové bolesti dlouhých kostí
Začli jsme zase kapat a je klid. Takže bych klidně kapala, aspoň přes tu zimu, to je nedostatek.
2. Kojím taky 2× denně, malý mi odmítá kaše, jogurt sní jeden. Dávám kravské mléko. Nedokážu posoudit, jestli je to, co dáváš dostačující nebo ne. Asi záleží, kolik té kaše sní, jestli dáváš ještě nějaké jiné ml. výrobky (lučinu apod.)
3. jednou až 3× denně. 6× denně mi přijde celkem dost, ale pokud je to pravidelné už od mala
Možná se tu objeví někdo, kdo má stejnou zkušenost, já bych se asi poradila s dr.
4.
14 dní bych tedy Nurofen nedávala.Zkoušeli jste dásničky mazat? Calgel, mundisal nebo kamistat by měl na nějakou dobu dásně zklidnit. Já to tedy střídala, navíc jsem v době největší krize dávala homeopatika (chamomillu vulgaris). Když to bylo jo špatné a mastičky neměli efekt, tak jsem Nurofen dala, ale snažila jsem se ho nedávat častěji než obden (za A- abych poznala, že je ho ještě třeba a za B- aspoň každý druhý den jsme se vyspali
)
Kakika píše:
1. kapali jsme do roka dle doporučení dr. s tím, že na zimu zase začnem. V srpnu se mi ale v noci budil s šíleným pláčem, řešila jsem to s dr. a ta měla podezření na růstové bolesti dlouhých kostíZačli jsme zase kapat a je klid. Takže bych klidně kapala, aspoň přes tu zimu, to je nedostatek.
2. Kojím taky 2× denně, malý mi odmítá kaše, jogurt sní jeden. Dávám kravské mléko. Nedokážu posoudit, jestli je to, co dáváš dostačující nebo ne. Asi záleží, kolik té kaše sní, jestli dáváš ještě nějaké jiné ml. výrobky (lučinu apod.)
3. jednou až 3× denně. 6× denně mi přijde celkem dost, ale pokud je to pravidelné už od mala
4.Možná se tu objeví někdo, kdo má stejnou zkušenost, já bych se asi poradila s dr.
![]()
14 dní bych tedy Nurofen nedávala.Zkoušeli jste dásničky mazat? Calgel, mundisal nebo kamistat by měl na nějakou dobu dásně zklidnit. Já to tedy střídala, navíc jsem v době největší krize dávala homeopatika (chamomillu vulgaris). Když to bylo jo špatné a mastičky neměli efekt, tak jsem Nurofen dala, ale snažila jsem se ho nedávat častěji než obden (za A- abych poznala, že je ho ještě třeba a za B- aspoň každý druhý den jsme se vyspali
)
já jí ten Nurofen davala tak 3 noci a poloviční dávku,jinak jsme to zvládli vždycky bez neho,jenže to nám lezli jen přední zuby a po jednom,gel zabere tak na 15 minut
fufiiina píše:já jí ten Nurofen davala tak 3 noci a poloviční dávku,jinak jsme to zvládli vždycky bez neho,jenže to nám lezli jen přední zuby a po jednom,gel zabere tak na 15 minut
To je jasné, taky jsem dala i víckrát za sebou, to jsem jen tak blbě napsala, že bych to neudělala
Chtěla jsem zdůraznit to, že 14 dní v kuse bych fakt nedala. Nám teď už měsíc lezou 4 najednou a ne a ne vykouknout. Teď je 3 dny klid, takže ani nevíš, jak tě chápu ![]()
fufiiina píše:Do roka, takže už nemusíš
1.do kdy se kape Viganton já se zapoměla na to Dr včera zeptat
2.kojím 2 krát denně ráno a večer,malá dostává mléčnou kaši plnou dávku a každý den má bílý smetanový jogurt,Dr mi řekla že to ale prý nestačí,že jí mám bud dát UM nebo přidat jedno kojení,což nechci protože už je takhle krásně zvyklá a v listopadu bych jí už chtěla přestat kojit,v nějaké poradně radila Dr nějaké paní,že 2 kojení denně bohatě stačí pokud má kaši a baští jogurt,jak to máte vy?Já jsem přestala kojit v 9 měsíci, syn mě začal odmítat i když jsem mlíko měla, nechtěl ode mě pít:-) Kojila jsem ho od 8 měsíce jen v noci přes den a večer odmítal. Dávala jsem mu jogurt k snídani, kaši k večeři a pak ovoc. přesnídávku někdy s tvarohem, a oběd zeleninu. A roste a myslím, že mu to stačilo. Po nekojení dávám UM opět jen v noci a večer před spaním. přes den jogurt někd už i oběd např květák v mléce kaši začal odmítat.. Myslím, že jí to co dáváš stačí
3. kolikrát denně kakají vaše dětičky naše malá tak 6 krát denně,sice jí ted roste 5 zubů najednou,ale ona takle kaká už od začátku,když byla mimi tak jsem to chápala,jenže pak začali příkrmy a ona tak kadí furt,není to průjem.Taky kadí pořád ráno tak dvakrát vydatně potom po obědě a večer po rohlíku
4.rostou nám zuby a dost to bolí, dle Dr můžu dávat na noc Nurofen( který jí dobře zabere) i pár týdnů,že nemám číst letáky ( tam je dávat jen 3 dny),když jí rostou zuby tak se budí tak 14 dní,poradíte něco účinýho,abych jí nemusela tak dlouho dopovat Nurofenem?
J8 na rostoucí zoubky, dávám PANADOL a doktorka mi řekla, že panadol sirup lze kombinovat s nurofenem sirupem, jelikož u obou je jiná aktivní látka v nurofenu ibuprofenum a v panadolu paracent…
nevím jak se tomu říká. A u obou lze dát maximální denní dávku, tak t zkus míchat ![]()
Potom nám také pomáhá mastička Mundisal gel, je to lehké lokální anestetikum a uleví od bolesti zoubků mažeš jednou za 4-5 h. ![]()
1.do roka
2.my mléko od 7. měsíce vůbec nemáme, malej mlíko v bdělém stavu nechce, má 2× denně jogurt (320 g celkem), mléčnou kaši 200 ml a jednou v noci dávku mléka ve spánku (jakmile se probudí, flaška letí z pusy) cca 150 ml, moje Dr. říká, že to celkově naprosto stačí.
3. Pravidelně jednou
4. Lék bych dávala max. 5 dnů a zkusila mazat - Calgel, Citrogel, Mundisan.
Ahoj, nám na zuby zabíra homeopatikum Chamomilla vulgaris CH 15, dá se koupit v lékárně. Nurofen je docela driják, ten dávám až při vysoké teplotě..Malé je 15 měsíců a už má 16 zubů..přes den můžeš zkusit studenou mrkev, Ať kouše a nebo ještě dávám kartáček a na to Calgel nebo Mundisal..a ona si s tím sama masíruje ta místa kde jí lezou zuby..
Vigantol: každá Dr. určuje jinak..my dávali do roka
kakání: my v průměru jednou denně..ale každé dítě je jiné
1. do roka
2. asi bych taky přidala UM. Starší syn byl teda kojený cca do 9 měsíců, ale cca od půl roku už byl tak nějak střídavě na UM a MM, a do dvou let na MM. Ještě dneska normálně dostává mléko (Madeta, Olma … ) jako 2. večeři. Mladší syn už je taky tak nějak napůl na flašce a pomaličku polehoučku ho odvykám. (Nechci, ale … musím. )
3. Ježiš, tak to je různý. Většinou jednou, a to po obědě,a le když si kákne třikrát a čtyřikrát a viditelně ho nebolí břicho, nemá problém (že by průjem nebo zácpa), tak to neřeším …
4. Nurofen i paralen mám doma a dávala jsem, když rostly zoubky. Ale nepřeháněla jsem to, rozhodně ne více než tři dny v kuse. To se snad ani nestalo. Spíš jsem se snažila dávat třeba jen na noc a přes den jsem pak dávala gely.
1. Nám dr. říkala,že se dává do jednoho roku
2.tak já bych přidala UM. My máme UM 3-4 denně,ale malá má 7 měsíců.
3.páááni 6× denně?
To by mě asi kleplo
malá jednou někdy dvakrát.
4.tak tak dlouho bych ten Nurofen asi nedávala skus třeba ty gely na potírání dásní.Já potřela asi jen 2× a a myslím,že to pomohlo.Teď už má dva zuby a díky bohu u toho nemá ani horečky a ani průjem doufám,že to tak bude u všech zubů ![]()
pomuzu Ti asi jen s tema zoubkama,
zadny leky jsem malymu nikdy nedavala,
kdyz nám začali rust zoubky zabehli jsme do lékarny pro nejakej Calgel a ten pomáha dostatečně ![]()
prcek spinká celou noc ![]()
se zbytkem Ti bohuzel nepomůžu protože jsem nekojila vůbec ![]()
fufiiina píše:
1.do kdy se kape Viganton já se zapoměla na to Dr včera zeptatKape se do roka. Pokud jsi ke konci zanedbávala, tak se zeptej doktora, jestli by děckám nedal tříměsíční dávku vytamínu D. Je to taková ampulka a pak už nemusíš vůbec nic.
2.kojím 2 krát denně ráno a večer,malá dostává mléčnou kaši plnou dávku a každý den má bílý smetanový jogurt,Dr mi řekla že to ale prý nestačí,že jí mám bud dát UM nebo přidat jedno kojení,což nechci protože už je takhle krásně zvyklá a v listopadu bych jí už chtěla přestat kojit,v nějaké poradně radila Dr nějaké paní,že 2 kojení denně bohatě stačí pokud má kaši a baští jogurt,jak to máte vy?
já kojení nahrazovala UM kolem desátého měsíce. Kojila jsem pak už jenom večer, ráno jsem jim začala dávat flašku. Takže dvě kojení dle mého stačí a pak nahraď jedno kojení a pak i to druhé. Jinak si myslím že to stačí. ještě bych dávala plátek tvrdého sýra. 1 plátek sýra, 1 až 2 jogurty s živýma kulturama (doporučuji hollandii) 2× mléko, sem tam vejce a to maso. Na pokrytí bílkovin a vápníku dostačující.
3. kolikrát denně kakají vaše dětičky naše malá tak 6 krát denně,sice jí ted roste 5 zubů najednou,ale ona takle kaká už od začátku,když byla mimi tak jsem to chápala,jenže pak začali příkrmy a ona tak kadí furt,není to průjem.
Poku ti prospívá, tak prostě nespotřebovává všechno a toto je cesta ven ((-: takže pokud stolice není extra kyselá a řídká, tak je to v poho. mě takhle taky dcera ta nejstarší kakala a ta nejmladší kaká tak 2× denně řidší stolici a když jsou zuby tak taky tak 6×. Prospívá, neřeším.
tak to neporadím. Já nechávám „trpět“, až když je k tomu i teplota, podávám.
tak holky všem moc děkuji, přidala jsem UM po poledním spinkání,moc jí šmakuje,zuby snad už budou lepší,dneska byla celý den vesela,tak uvidím,gely na zuby jí vůbec nepomáhají,je to jako bych jí nic nedala
ahoj tak já také nekojila
,takže ti stím nepomůžu.Ale s těmi zoubky možná ano.Gely nám nepomáhali vůbec,ale za to když jsem dala dudlík do mrazáku a byl hezky vychladlí tak ano, střídala jsem dva dudlíky které bohatě stačili.Pokud dudlík nemáte tak kousátko pro mimča.Jinak ten Nurofen bych dávala maximálně 5 dní,moc se mi nezdají ty 3týdny je to dost dlouhá doby.My Nurofen nepotřebovali fakt stačili chlazené dudlíky.Tak přeji ať vše vyjde v pohodě.