Mám problém s příjímáním peněz od rodičů

Anonymní
9.1.12 19:46

Mám problém v příjímání peněz od rodičů

Ahoj, předem se omlouvám za anonym, ale je to pro mě osobní věc. Mám obrovský problém si od našich vzít nějaké peníze. Mám manžela, hypotéku, plánujem mimčo..klasika :lol: A také mám supr rodiče. Naše situace s manželem je taková, že stíháme vše platit, posíláme si 3.000,– na spoření a i tak něco ušetříme na účtě, nikde žádné dluhy, krom hypo, což já jako dluh neberu, je to pro mě jako placení nájmu. Takže i když si vyskakovat nemůžem, nejsme na tom nějak zle. Naši mi nemusí dávat nic. Běžně ani nedávají, ale já mám problém od nich vzít peníze i jako dar. Ted mi poslali 7.000,– na účet, prý na Vánoce, at si něco koupíme, já mámě povídala, že to prostě nechci a do telefonu jsme se kvůli tomu začaly i hádat :roll: Nebo situace, mám narozky, chtějí mi dát 1.500,– a mě je blbé to vzít.. :nevim: A to asi proto, že táta i mamka mají velice těžkou práci, dělnickou a mě příjde šílené, že dělají takovou dřinu za pár korun a pak mi dají dárek peníze. Několikrát jsem jim říkala, že od nich peníze nechci, ale moje máma má výčitky, jelikož brácha studuje vysokou a musejí ho dost dotovat..já mám střední, na výšku tehdy nebylo. A máma pořád říka : Já ti to jednou vrátím..asi jí příjde,že mě o něco připravila, nebo bráchovi dala víc, ale já to tak vůbec necítím..Několikrát jsem jí to říkala a také to, že pokud dárek, nějakej malej, ale ne peníze. Vysvětlit to nejde :roll: Pokud by naši měli prachů, že by nevěděli, co s nima, chápu, ale takto to nechci. Jak to mámě vysvětlit? Mně je vážně trapné si něco brát, i když to není běžná věc, ale jako dárek ..Vánoce, narozky, manželovy narozky..příjde mi, že když vydělávám, nemají mi dávat nic..Nevím, jestli je to pochopitelné?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5173
9.1.12 19:50

mám to podobně,ale mě víc vadí,že naši nám dají raději peníze a vůbec se nenamáhají něco koupit - vymyslet :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
685
9.1.12 19:54

Dostali jsme od našich taky peníze a pro mě dost 10 000,–. Jsem ráda, že nekupují blbosti. Peníze si užij s rodinou :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9556
9.1.12 19:56

a co ty penize od nich davat stranou a pak jim treba za to neco koupit? treba novou televizi, lednici, proste co by bylo potreba?

my dostavame penize od moji babicky k vanocum a narozeninam, ale je to tak odjakziva, tak mi to blby neni :oops: :oops: ale treba moje mamka je v invalidnim duchodu a ma furt tendence neco nam kupovat, tak to ji rikam, ze teda ne, at si ty penize necha pro sebe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jankajanka
9.1.12 19:57

Když se nedohodnete jinak, tak si ty peníze prostě vezmi a odkládej stranou/ na spec. účet pro rodiče. Jednou se jim budou hodit, když by přišla nějaká krizovka. No a když ne, tak se pak časem společně dohodnete, co s nimi.

• Citovat
  • Upravit
2377
9.1.12 19:59

myslim ze pochopitelny to je u vas obou, ja zase z te prakticke stranky chvalim ze ti mamka da radsi penize nez aby kupovala blbiny co clovek neuzije - to zese nesnasim ja, koupit darek a pak zjistit ze je xy let ulozeny nevyuzity ve skrini…
takze to resim tak z ebud nam da mamka penize, nebo na neco prida kolik uzna za vhodny, nebo se dohodnem - ze treba prckovi koupila, periny k narozkam, nebo sanky k vanocum, proste aby to melo uzitek…
moje babicka mu kazdy rok dava penize k Vanocum - uz nikam nechodi je ji 83let a my mu to davame pul jako prispevek na dovolenou - jezdime kvuli exemu k mori a pul na stavebko…

penize si dej stranou, pak za ne kup neco prckovi - postylku neo tak a ukaz mamce, bude rada ze to je „od ni“ ;) hadat se nema cenu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.1.12 20:00

Děda mi dal 3.000,– na novej PC stolek a to mi blbý nebylo :oops: :oops: Vím, že má dost našetřeno a nechybí mu to, ale stejně je supr :) Ale od našich mám fakt problém. To znám případy, kdy rodiče dotují známou každý měsíc, já bych zešílela, mě by to bylo tak blbý - mám pak pocit , že jim něco dlužím :nevim:

• Citovat
  • Upravit
1993
9.1.12 20:06

Já bych si to asi šetřila na miminko ;) a řekla bych rodičům,třeba,že i k narozeninám mi stačí pětistovka a nebo bych jim koupila nějaký pobyt v lázních,když se tak dřou a snaží se,tak jako překvápko :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
9.1.12 20:08

anonymní, já bych to nebrala jako žejim něco dlužíš, jsou to tvoje rodiče a ty jejich dcera, chtějí tipořád pomáhat a tohle je pro ně asi nejlepší cesta, navíc když dotujou bratra nastudiích.

jednou nastane doba, kdy jim to ty budeš moc vrátit a naopak třeba ty sponzorovat je.

Pokud je tohle dávání peněz vyvážený, tím myslím, že rodiče za dospělého potomka neplatí všechno třeba do 40 a on nehne prstem a ještě je na ně hnusnej (i takový případ znám). Tak je to v pořádku a tak to má mezi rodiči a dětmi být.

Mě zase táta nedal nikdy nic moc…ani na škole, kdy jsem žila jen z brigád. Moc mě to mrzelo.

Rodiče manžela nás zase možná podporovali až moc, ale byly doby, kdy se nám to fakt šiklo…
takže já bych za takové rodiče byla ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.1.12 20:10

Jen jsem naznačila mámě, že bych brzy ráda otěhotněla, tak hned prohlásila, že to je ona, kdo bude kupovat kočárek :) Vážně nemá cenu našim něco rozmlouvat..doufám, že jednou to budu moci já vrátit jim :)

• Citovat
  • Upravit
29577
9.1.12 20:12

Važ si toho,pokud víš,že tvým rodičům peníze chybět nebudou,ukládej je,až bude na cestě mimi. Klidně se jim revanšuj , kup jim ,co víš,že by je potěšilo. Možná jednou sami budou potřebovat pomoc a spoléhají,že je v tom nenecháš. Je to od nich hezké.
My žijem v opačném případě - byt´přítelovo rodiče rozhodně nestrádají,nedali mu do života ani pětník,v životě s ničím nepomohli a na prvorozené vnučce doslova obrací každou korunu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14598
9.1.12 20:13

Zakladatelko, ono nevzít to od nich, mohla bys je urazit…

Co tak do prostě ukládat na spoření třeba pro to miminko až jednou bude nebo si to prostě šetřit na horší časy… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
9.1.12 20:35

No tak si ty peníze neber nebo je dávej na spořící účet, ze kterýho zpátky koupíš rodičům něco, co by si sami nekoupili. My takhle koupili máti fakt drahou TV s vestavěným satelitem a jakou měla radost. Peníze bych si od rodičů nebrala, to se mi nelíbí. Spíš naopak, dávám dárky nebo kupuju nebo zařizuju, co je potřeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
9.1.12 20:37

Udělej to tak, aby se „vlk nažral a koza zůstala celá“. Tedy aby to co nejméně ranilo rodiče, kteří to myslí dobře a přitom ty jsi neměla pocit, že děláš něco špatně.

Pokud máš pocit, že opravdu peníze od rodičů nechceš a to za žádnou cenu, tak jim je nějakým způsobem vrať. Je jedno, jestli jim za to koupíš super dar, který by si sami nikdy nekoupili, ale moc by je potěšil (např. let balonem), a nebo jim je budeš spořit (založ účet, posílej to tam, nebo to posílej na jejich již existující penzijko atd.)

Můj názor je ten, že pokud jsou děti dospělé, soběstačné, tak by se neměli nechat vyživovat rodiči, naopak, pokud si to situace žádá, měli by jim vracet a přilepšovat za to, jak se o ně po celou dobu v dětství starali. Ale my jsme v pozici, že bereme s manželem víc, než rodiče, takže je podporuje výše zmíněným způsobem (moje máma už nechce nic jiného jako let balonem, je ochotna tím zamáznout svoje Vánoce, narozenin i svátek za 2 roky :lol: ). Pokud by byli rodiče zazobaní boháči a vy měli hluboko do kapsy, tak bych se sponzoringu asi nebránila. Ale to není váš případ…

P.S. Nad 1.500 k narozeninám bych mávla rukou a nechala si je raději, než se s mámou hádala. 7.000 Kč už bych odložila pro ně… V důchodu jako když to najdou! ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
9.1.12 20:42

Kdyby fakt nemeli, davat nebudou, kdyztak si je ukladej stranou a pak je pouzijes az je budou potrebovat oni ;) A nebo pokud myslis ze si „utrhavaj od huby“ jen aby tobe mohli dat penezni darek, kup jim pak neco co by si sami nedovolili, treba naky vylet, pobyt, wellnes, proste neco at si uzijou, odpocnou, ale sami si to nekoupi (a nedej na klasicky, my nic nepotrebujes, sak my vsecko mame atd) :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová