Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dcera přinesla domácí úkol z vlastivědy - namalovat obrázek z období druhé světové války. Je jí 10 let a toto téma právě probírají. Vyprávěla jsem jí stručně o lágrech a lidech, kteří v nich byli zavřeni a tak nakreslila obrázek vězně. Podotýkám, že to byla kresba desetiletého dítěte a že mu nepřimalovala žádnou sukni, rohy nebo ocas. Ze školy přišla docela v klidu a povídá, že jí učitelka řekla, že to je zesměšňování (no ona ve svém věku ani moc nepobrala, co jí vlastně učitelka řekla, natož aby ji napadlo někoho zesměšňovat). Dotklo se to víc mě než dcery, protože to takto myšleno tedy nebylo a ve snu by mě nenapadlo, že by v tom učitelka na prvním stupni mohla něco takového vůbec vidět. Není to první problém a já mám chut´už do školy zajít a s učitelkou si pohovořit. Co si o tom myslíte? Já jsem docela v šoku.
Evo mě by zajímal ten obrázek. Nemáš možnost oskenovat? Nebo vyfotit a vložit? Jinak bych zkusila učitelce napsat liebesbrief
hmm tak to bych ten obrázek taky ráda viděla. Jinak jak jsem klidnej člověk tak bych si to s paní učitelkou chtěla vysvětlit z očí do očí .
Bohužel nemám tady připojený scener. V podstatě je to hubený člověk s lopatou v ruce. Nic zesměšňujícího na něm není. Karikatura vypadá opravdu jinak. A hlavně dcera přišla ze školy a říkala mi to a evidentně bylo vidět, že ani neví, co jí vlastně bylo vytýkáno.
Já bych tam zašla, žádné psaní dopisů či vzkazů nemá význam, lepší je si to vyjasnit… ![]()
Tak mně přijde vůbec divné nechat dětem malovat obrázek z 2. světové války
V těch 10 letech z toho stejně nemůžou mít ještě rozum. Nezapomenu, jak nám ve 4. třídě kdysi říkala učitelka, abychom zajeli s rodiči do Osvětimi, že tam jsou na hromadě brýle atd. Upřímně, tenkrát bych z toho asi neměla takový rozum, ale dnes by mě to asi strašilo ve snu, je to něco šíleného, co se tu kdysi stalo, vždycky mě ta tematika hrozně vezme, i ve filmech. A nechat dítěti namalovat něco takového? Co jako učitelka chtěla, aby malovali? Tanky, samopaly? Já nevím, přijde mi to postavené na hlavu od učitelky.. ![]()
No mě spíš udivuje, že to vůbec tu učitelku napadne, že by desetileté dítě mělo v úmyslu zesměšnit oběti vyhlazovacích táborů. Já sama jsem přesvědčena, že desetileté dítě takovýmto způsobem nepřemýšlí, leda že by mu to někdo poradil…
no asi bych tam zašla ,minimálně se dozvíš co je na obrázku vězně „zesměšnujícího“ stejně ti tedy řeknu ,že dát 10-letýmu dítěti takovej úkol… .To se baví ve 3.třídě o 2.světový válce -nedokážu si představit co jim říká ,jak jim to všechno vysvětluje a ještě mín co z toho ty děti chápou-když se jí pak obrázek vězně zdá zesměšnující.
Zas buhví co ta učitelka vlastně říkala. No taky bych byla zvědavá a šla se úči optat, ale ne nějak útočně. Ale jestli to takhle "zvrtala"" celá třída, tak má teda učitelka co dělat. Mně osobně se to zadání samo o sobě zdá takový debilní - něco jako my, když jsme museli kreslit VŘSR
Co má asi tak nakreslit dítě, které v té době nežilo. ![]()
Jsem učitelka ve 4.třídě a 2.světovou válku teda neprobíráme, ani to nemáme nikde v plánech. Děti to zajímá, občas na to narazíme, vysvětlíme si…né do detailu, abych jim nemusela ukazovat obrázky na netu. Na to jsou ještě malí. Ale abych po nich chtěla obrázek? Proč? My teda kreslíme z jiných důvodů…a těžko kreslit něco, co znám jen z povídání upraveného pro děti…
Zajdi do školy a vysvětlete si to.
Já bych to shrnula slovy mého muže - ženský učitelky nejsou ženský, ale zvláštní druh
a rozhodně bych v tom nehledala nějakou logiku
třeba si t
o nějak vysvětlíte ![]()
Dcera je v páté třídě. Letos jí už bude 11. Taky nevím, jestli měla kreslit tank nebo ponorku. Já tedy považuji za zesměšnění třeba to, jak tenkrát natřeli ten tank na růžovo, to jsem třeba dosud nepobrala.
Myslím, že paní učitelka čekala obrázek tanku a vojáka, případně bojiště a pušky… normálně bych šla do školy a učitelky se zeptala - co se jí nelíbí na obrázku vězně(co já vím, já kreslit vězně teď tak taky vypadá jak karikatura ač neúmyslně).
ještě mě tak napadlo ,nemůže mít učitelka nějakou rodinou zkušenost z koncentrákem ,že to tak citlivě vnímá a tématu se u těchto malých dětí věnuje?
kamarádku(už je starší)vyhodil z vyučování učitel ,protože měla koženou bundu a jemu to připomělo gestapo (byl to bývalý vězen).
jsem učitelka dějepisu a výtvarky na 2. stupni a dle mého názoru je tohleto pěkně (s prominutím) debilní úkol… nevhodný pro tento věk, naprosto zbytečný, úkol pro úkol.