Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
eva valoi píše:
Lizbeth, tak ted´tedy opravdu nechápu, co jsi tím chtěla říct. Že o hodině, když učitelka kontrolovala úkol, běhala po třídě a dělala bububu?
Nejsem sice Lizbeth, ale jelikož jsem o pár příspěvků výš napsala podobný názor, dovolím si reagovat.
Ano, já si myslím něco podobného - ne že dcera běhala v hodině po třídě, to asi ne - ale že ta situace mohla vypadat úplně jinak. Výraz „zesměšňování“ nemusel být použit jako hodnocení obrázku, mohlo to mít úplně jinou souvislost, kterou Ty od dcery neznáš. A vlastně i to bububu by klidně připadalo v úvahu, třeba s tím obrázkem vyváděli pitomosti o přestávce, prostě cokoli…
No, ať to bylo jakkoli, stejně mi přijde dementní zadat takový úkol malým dětem ![]()
Moje kamarádka má dceru, která je dys.. - nevím co přesně, ale má problém s diktátem, nestíhá, a ještě nějaký věci. Češtinářka jí neustále dává za 5, protože to prostě nemá. Pořád jí nosí papíry, že má problém, potvrzený od nějaký psycholožky nebo co, ale učitelka na to nebere vůbec ohledy
No co s takovou.. ![]()
eva valoi píše:
Lizbeth, tak ted´tedy opravdu nechápu, co jsi tím chtěla říct. Že o hodině, když učitelka kontrolovala úkol, běhala po třídě a dělala bububu?
Né, to byl je příklad - vymyšlený samozřejmě..Nevím, prostě nedokážu si představit, že dospělá paní učitelka, jen tak , bez jakéhokoli důvodu řekne, že obrázek zesměšnuje trpící..ač na obrázku nic zesměšnujícího není..
Z toho mi vyplývá, že spíše reagovala na něco jiného..Já tam nebyla a ani ty.
Děti si mohly špitat, chechtat, šklebit..co já vím, však sama víš, co ve třídě nějaký šašek může rozpoutat.
To není o tom, že tvá dcera udělala něco špatného, spíš že situace byla jinak..
Věřím tomu ,že obrázek byl v pořádku ![]()
každopádně bych tam zašla ,bez toho se verzi paní učitelky nedozvíš.
Proboha, co ja budu delat, az pujdou moje deti do skoly. Ja mam z toho uplnou hruzu, ze jim tam budou vymyvat mozky nejakyma kravinama. Ten pristup nekterych ucitelu je sileny a system tak zastaraly!
Poslední dobou spíš děti vychováváme, protože z rodin chodí v naprosto šílenym stavu…a nemyslim si, že je systém zastaralej. Naše škola je moderní až až. A mnoho rodičů už ve 2.třídě přestává učivo zvládat. Nebo rodiče učí svoje děti nepravdy a bludy.
Pokud se ti systém školství nelbí, můžeš učit svoje dítě sama doma, pokud máš maturitu.
Izz, to by mě zajímalo, co si představit pod tím šíleným stavem
Nebo spíš kde učíš (myslím kraj). Jsem zvědavá, s čím se budeme potýkat my. Maturitu sice mám, ale stejně se do toho zase budu muset dostat, abych vůbec mohla s dítětem dělat úkoly. Co si budeme povídat, když se něco nepoužívá denně..
V jakym stavu? Tak třeba pozdravit neumí ani rodič, natož dítě. Omluva. Jídlo. Skákání do řeči. Trápení z rodiny. A další a další…
Liberecký kraj…ale to neni tim. To je všude podobný. Aspoň jsou ty děti hodný…sice nevychovaný, ale hodný
A úroveň vzdělání rodičů je bohužel pak samozřejmě znát…děti nemaj co zdědit
Nikdo si s nima nepovídá, nikdo se nesnaží je rozvíjet…ale věděj, že když schovaj počítač a televizi do skříně, dostanou dávky ![]()
Izz píše:
Liberecký kraj…ale to neni tim. To je všude podobný. Aspoň jsou ty děti hodný…sice nevychovaný, ale hodnýA úroveň vzdělání rodičů je bohužel pak samozřejmě znát…děti nemaj co zděditNikdo si s nima nepovídá, nikdo se nesnaží je rozvíjet…ale věděj, že když schovaj počítač a televizi do skříně, dostanou dávky
No proboha, ty snad učíš v nějakém ghettu
![]()
Ohl. toho zastaralého systému - já spíš zvažuju, jestli děti neposílat do Montessori školy, ale ty jsou tak narvané, že mi je asi nevezmou
A taky nemůžu říct, jestli je tenhle systém lepší nebo horší (tedy systém určitě lepší je, ale to fungování v praxi neznám tak dobře), zatím jen sbírám informace.
ghettu? Ne, je to malé město, děti ve větších městech jsou 1000× horší ![]()
Izz, já teda nevím, ale my TV do skříní neschováváme a o dávkách si můžeme nechat zdát
Taky bych řekla ghetto, nebo sociálně slabší
Je to blbý, když děti nemají příklad, co z nich pak vyroste ![]()
Chci jen přidat argumentaci, proč je to podle mě - už od začátku - zbytečný úkol.
Z hlediska didaktiky dějepisu: dítě ve 4. třídě nemá pojem o tom, co 2. světová znamenala,jaké měla dopady, ani jak je to od nás časově daleko. V úkolu bude jen poslušně papouškovat to, co mu „natelil“ rodič nebo učitel(ka) - to je prostě dáno fází psychického vývoje, nesouvisí to ani moc s tím, jestli „probírali/neprobírali“.
Z hlediska výtvarného: špatně zadané téma, protože je moc široké a vyžaduje kresbu lidských figur nebo složitých strojů… (Stejná blbost je požadavek „Nakreslete sport, nakreslete prázdniny“ apod.) U takového tématu by musela samotná motivace trvat hrozně dlouho, spojená s ukázkami, diskusí apod. - né to zadat holou větou na konci hodiny a na doma (mezitím se motivace, i kdyby proběhla, vykouří z hlavy a doma poctivý rodič motivuje znova, jak to udělala zakladatelka).
Samozřejmě je to jen můj subjektivní názor
ale myslím si že podložený odborným vzděláním i praxí: prostě takto zadaný úkol ve mě vyvolává podezření, že paní učitelka chtěla zadat úkol jen proto, aby byl nějaký úkol… Achjo
Úmyslně nerozebírám, jestli dcera zakladatelky interpretuje přesně, co říkala paní učitelka, protože dle mého to v tomhle případě nehraje roli. Chyba v matrixu nastala v momentě zadání toho úkolu. Lidově řečeno: ten úkol prostě neměl bejt. V čase, který jste nad tím strávily, se holka mohla proběhnout po venku ![]()
Lu78, naprostý souhlas.. Taky mi to přijde jalové dát takový úkol.. ![]()