Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Izz, mě taky přišlo divný to schovávání PC a televize kvůli dávkám, proto jsem tipovala to ghetto. Taky si o dávkách můžem nechat zdát, asi budu muset zapátrat po okolí, jestli je to jako běžné, jestli náááhodou o nějaký dávky takhle nepřicházím ![]()
Lu78 nejsem pedagog, ale moc se mi líbí ten tvůj názor, taky se mi to od začátku nezdálo jako vhodný úkol, ale jen podle citu, takže dík za rozbor a vysvětlení. JEN VÍC TAKOVÝCH UČITELEK
![]()
Tak jsem s paní učitelkou mluvila. Skutečně řekla to, co řekla. Mně to vysvětlila tak, že si představovala, že děti nakreslí tank nebo tak něco, že kreslit vězně jí přišlo nevhodné. Probírala to s nimi asi celkem hezky, protože si stěžovala, že se množí případy hajlování atd. Ještě říkala, že kdyby to nakreslila třeba líp… ![]()
Jinak úkol to měl být snad dobrovolný a dcera se hrnula ke stolečku v nadšení, že má něco navíc a že bude pochválena. No tak třeba příště.
Pro Izz: Ano, někteří rodiče jsou na tom se znalostmi opravdu nevalně. Jedna sousedka mi posílala chlapce ve třetí třídě, protože si nevěděla rady s určením slovesných kategorií, pádů pod. jmen apod. Já zas ale řeším občas problém opačný, že ve škole dětem ne vždy podávají zcela přesné informace, ale já jsem protivnej hnidopich, takže tak. Nicméně si nestěžuji a dceru vedu k tomu, aby se ve škole chovala slušně a dávala pozor. Vzhledem k tomu, že je extrémně divoká, je to někdy problém. Třikrát týdně podepisuji poznámky - neukázněná, opět neukázněná, velmi neukázněná. Já vím, že je neukázněná, ale má i dobré vlastnosti a já vím, že potřebuje spíš pochválit, pozitivně motivovat, že po zlém se s ní nic nesvede. Ano, dala by se pravděpodobně zařadit mezi žáky, se kterými jsou problémy. Ale jsou to problémy ve smyslu, že dělala o přestávce hvězdu atd.
Ahoj zakladatelko, chápu, že dcera špatnými známkami trpí, ale neboj, ono se to zlepší. Z toho co popisuješ, jako bych viděla bratra. Byl dost akční děcko, takže na jazykové základce si na něj téměř všichni stěžovali, nešli mu bohužel jazyky, tak málem propadl. Naštěstí díky mamce šel na průmyslovku, absolvoval maturitu se samými jedničkami, teď končí vysokou a vypadá to, že bude mít červený diplom. Mamka si fakt taky užila své, ale vždy se snažila sehnat doučování, hledala různá řešení, tkaže tEď jí dělá vážně radost.
Ohledně toho úkolu - já jediné, co se mi při slově druhá světová válka vybaví ježidovská hvězda - ani já bych neuměla nakreslit bitvu a to jsem dospělá, natož nějaké děcko. Zajímá mě, co ti na to řekne paní učitelka, i když bychjí rozhodně neřekla, co to dává za praštěné úkoly.
Tak to je docela smutný, že vězen z druhé světové války učitelce přijde jako zesměšnování..
Nějak to nechápu..
No, tak jasně, p. učitelka měla nějakou představu a dcera ji nesplnila - to je fakt výborný, tak jim má říct, ať namalují tank…já bych taky kreslila nějakého vězně…
Lizbeth píše:
Tak to je docela smutný, že vězen z druhé světové války učitelce přijde jako zesměšnování..Nějak to nechápu..
Já tomu také právě nerozumím. Prý stačí vidět fotky a není třeba ještě kreslit obrázky. Prostě asi se jí to nějak dotklo, zřejmě to nemyslela ve zlém ani ona, ale ani má dcera. Ta vyloženě se tady dělala s úkolem a těšila se, že dostane taky jednou pochvalu, že má něco navíc, že má úkol, který byl dobrovolný.
Nevhodní vězni, ach bože ![]()
Přiznávám, že jsem doufala v nějaké rozumnější vysvětlení.
Jestli na učitelky podobného typu za 6 let narazím, tak budeme s malou velmi oblíbené, protože tenhle svůj myšlenkový pochod by mi musela asi pí uč vysvětlit hodně zevrubně ![]()
Knihomyš píše:
Nevhodní vězni, ach bože
Přiznávám, že jsem doufala v nějaké rozumnější vysvětlení.
Jestli na učitelky podobného typu za 6 let narazím, tak budeme s malou velmi oblíbené, protože tenhle svůj myšlenkový pochod by mi musela asi pí uč vysvětlit hodně zevrubně
Hehe, to budem dvě ![]()
ALe zas uhle věc už bych nedramatizovala, jen bych si myslela cosi o pošahaný učitelce a dávala pozor, co dětem navykládá.
Mmch k tomu učení se s rodiči. Naši např. neuměli anglicky ani jeden a já se přesto AJ naučila tak, že mne to nějakou dobu živilo. Jen díky skvělé učitelce na ZŠ a pár měsícům v UK. Je teda ostuda, když ženská neumí určit slovesný rod nebo spočítat trojčlenku, ale tak stane se. Od čeho kua to dítě chodí do školy
no od toho, aby ho to tam naučily učitelky. Jako jestli nebudou odvádět svou práci, tak se na celou školu fakt můžu vys… a můžu rovnou učit děti doma, páč jestli mi pak někdo poradí, že se s nima musím přece učit doma já, tak jaký má smysl, aby navštěvovaly školu?
Gino, to máš pravdu. Já se maličko, tedy opravdu maličko o tu domácí školu zajímala. psala jsem kdysi práci na alternativní školství a tohle jsem tam právě měla jako jednu z alternativ. No a s kýmkoliv se mluvila, kdo tedy tu domácí školu provozuje, tak si to pochvaloval. Prý třeba se jim stačí učit dvě hodiny denně, protože se vlastně ta mamka věnuje dítěti individuálně. Jedou svým tempem. Já bych to ale nezvládla se čtyřmi dětmi provozovat ještě domácí školu. Kromě toho dcera chodí do školy ráda. Má tam kamarádky atd.
Izz píše:
Poslední dobou spíš děti vychováváme, protože z rodin chodí v naprosto šílenym stavu…a nemyslim si, že je systém zastaralej. Naše škola je moderní až až. A mnoho rodičů už ve 2.třídě přestává učivo zvládat. Nebo rodiče učí svoje děti nepravdy a bludy.Pokud se ti systém školství nelbí, můžeš učit svoje dítě sama doma, pokud máš maturitu.
Ja se te jako ucitelky samozrejme nechtela dotknout a urcite nechci vsechny skoly hazet do jednoho pytle. Jen reaguji primo na tuto diskuzi a na me vlastni zkusenosti. Kdyz si vzpomenu, jak a co me ucili na zakladni skole a ze od te doby zde pusobi stale stejni ucitele, kteri si jedou porad to same, tak je mi trochu ouzko. Ja sama se napr. zajimam o vedu, o historii a vzdy zalovim v pameti, ze na zakladni skole nam to podavali naprosto zkreslene. Taky me mrzi, ze ucitele nejsou ochotni pristupovat k detem alespon trochu individualne. Viz jak tu psaly nektere maminky o dislektickych detecha podobne. Ja se u nas bojim opacneho problemu. Muj syn ve ctyrech letech umi pocitat, zna zaklady psani, celou abecedu malych i velkych pismen, rad si se mnou prohlizi knihy o vesmiru a je velmi chytry a zvidavy. Musim podotknout, ze i diky Montessori skolce a ja mam proste strach, jak to bude vypadat na zakladni skole, a ze mu nejaka postarsi neochotna ucitelka v duchodovem veku znechuti tu jeho touhu a nadseni po vzdelavani. Taky muzeme mit stesti na super mladou ucitelku, ktera je otevrena vsemu novemu a na detech ji uprimne zalezi. Ale to nikdy nevime…
Mozna se v nasem malomestecku bude otvirat Montessori skola a ja se za to modlim ![]()
Jinak do uceni doma bych nikdy nesla. Doma si kamarady nenajde a nenauci se zaclenovat do kolektivu…
Omlouvam se zakladatelce za osobni vsuvku ![]()
Jinak nazor pani ucitelky, ze namalovat vezne je zesmesnovani, by me teda dost urazil ![]()
Pajuleno, co se té domácí školy týče, tak většinou to není tak, že by děti byly odříznuté od veškerého světa. Mají třeba kroužky, chodí mezi lidi.
Většina na školu vzpomíná ale nakonec ráda, já tedy moc ne, a to jsem se neučila špatně, ale asi jsem spíš výjimka.
eva valoi píše:
Tak jsem s paní učitelkou mluvila. Skutečně řekla to, co řekla. Mně to vysvětlila tak, že si představovala, že děti nakreslí tank nebo tak něco, že kreslit vězně jí přišlo nevhodné.
Opravdu skvělý a pohotový přístup. Typický příklad učitelky, co tuhle profesi dělá jen proto, že musí nějak vydělávat na živobytí.....?
Smutné, moc smutné. Paní učitelka si zřejmě myslí, že když se zavřou oči, tak ti týraní vězni z té doby asi zmizí nebo co…
Já vím, že i učitel je jenom člověk, k tomu mizerně placený státní zaměstnanec, ..
Ale vyžaduje-li učitel soustředěnost u svých žáků, pak by měl i on být soustředěný plně na to, co říká.
Včera jsme byli s dcerou na dni otevřených dveří ve škole. Učitelka (velmi milá, mladá, s fajn přístupem) předvedla s několika prvňáčky ukázky z hodin - jak probíhá výuka. Sestavovali na tabuli ze slabik slova. (do-ma, ze-lí,ká-va,ko-za,…). Slabiky rozházené, děti je měly spojovat do slov. Jednomu chlapečkovi vyšlo slovo ká-lí. Slabiky měly být sice spojeny jinak, ale p. učitelka řekla, že takové slovo není. ?
Myslím, že mohla kapičku zaimprovizovat.
To je jen takový můj postřeh, nikoliv kritika. Já nechci kritizovat učitele, ani náhodou. I když teď vypadá můj příspěvek tak, jako bych jen číhala na jakoukoliv chybu učitelů, abych je mohla sepsout.
.
Pani učitelka měla tedy jasně říct co si představuje. Tohle mě fakt vytáčí.
U nás je učitelka, která dětem vyhazuje obyčejné tužky, protože ona chce, aby měly děti trojhranné. Ovšem nikdo rodičům neřekl kupte dětem trojhranný. V seznamu bylo napsaný akorát jaký druhy tužek mají mít.