Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hazi s hrackama? Rekla bych mu to jednou, po druhy a po treti uz by dostal par facek! A ukamenujte me…
Mám doma podobný exemplář. Jsou mu 3 roky. Nemluví - vydává různé zvuky a skřeky, používá několik slov, ale na úrovni batolátka - máma, táta, dědě, bába. Taky hodně pláče. Často to je při problémech s komunikací. Nepochopíme se a je problém. No a pak má problém s tím, když neví, co má čekat. Máme doma určitý režim a nevychylujeme se. Jednu dobu měl i problém s novým oblečením, povlečením, jídlem… To postupně přechází. Do školky nechodí, ale když někde jsme, tak děti žďuchá - dělá to, protože na sebe upozorňuje.
Hračkama taky hází, zabavuju a třeba 1-2 týdny nevrátím.
Pohádky v televizi vydrží jak kdy. Někdy 5 minut, někdy 30, ale to u toho jí - praktikuju, když je nemocný, abychom nějak překlepali den.
Syn zatím nemá diagnózu, ale už jezdíme. Zatím má opožděný vývoj řeči a čeká se, jestli z toho bude něco víc. Na tvém místě bych se pobavila s doktorkou a nechala se někam poslat.
Pexeso a další hry bych neřešila. Starší je vzal na milost kolem 4 let a to je jinak velice chytrý a šikovný kluk, ale do 4 let nekreslil a nehrál hry. Všechno dohnal. Sdílný taky není. To může být klidně v povaze. Dodnes nevím, s kým si hraje ve školce a co se tam děje. Ale pak mi bude hodinu zaujatě líčit pohyby litosférických desek, to jak se stane, že vybuchne sopka, případně bude popisovat planety. Ale když chci vědět, co dělali ve školce, musím se ptát u sousedů, jejich holčička mi to velice ráda poví ![]()
@Imamother píše:
Proč by nemohl házet hračkou? Jediný důvod mě napadá, že se hračka zničí (pokud je křehká, ale co třeba plyšáci?) a nebo aby nerozbil něco jiného. Ale jinak, proč by tím nehodil. Omlouvat se věci je u 3,5 letého kluka podle mě trochu úlet.
Pokud nechám našeho syna házet hračkama, tak nepochopí, že plyšáka může hodit, ale třeba auto hodit nemůže a nakonec to zkusil i s hrnkem a talířem… Takže u nás se nesmí házet naprosto ničím. Občas vytáhnu míč a zkouším, jestli to projde.
Inko2
@Nymphetamine píše:
Hazi s hrackama? Rekla bych mu to jednou, po druhy a po treti uz by dostal par facek! A ukamenujte me…
na prdel, viď ![]()
@Nymphetamine píše:
U dětí, které mají nějaký problém, ti to nepomůže. Našeho syna můžeš mlátit hlava nehlava a udělá to znovu a znovu. Jediné řešení je nežádoucímu chování zabránit - chytit dítě, uklidit hračky, opustit místnost.
Věř mi, že když máš normální dítě a dítě s problémem, tak to je rozdíl a to máme dítě, co nemá žádnou závažnou diagnózu, ale i psycholožka i logopedka se shodly, že to ním bude hodně složité. Špatně spolupracuje, špatně rozumí… Psycholožka nám tělesné tresty nedoporučuje.
Inko2
@Nymphetamine píše:
Za uprimny nazor nekamenuju a chapu, ze rodici ujet ruka muze kdyz ma nervy…
Na deti s ADHD to nema zadny ucinek. Oni se totiz ovladnout nedokazou, takze ani fyzicke ani jine tresty nezabiraji. Mohu dosvedcit, sama jsem mela ADHD jako bic!
Tyjo, já jsem někdy nervák a při takovém chování by byl asi furt modrej
Taky to vidím na hlubší problém. Určitě bych si vydupala pohovor s psycholožkou. Já se nechala ukolébat, že dcera je v normě, jen trochu živější. No a nová škola a po měsíci pohovor s psycholožkou. A samo, že dcera „normální není“. Kdybych šla hned jak jsem měla tušení, tak už jsme s ní mohli několik let pracovat ![]()
@Netopirek Přesně tak, čím dřív se zjistí diagnóza, tak tím dříve se může začít s dítětem správně pracovat, tak aby mu to něco dalo.
Mlácení na děti s poruchou opravdu nezabírá, a bohužel se rodiče snaží řezat čím dál tím víc, čím je to dítě starší, přitom to z něj opravdu nevytlučete.
Druhá anonymní, tam bych taky viděla autíka. Bohužel jich je poslední dobou jako máku.
Mám stejně starého syna se stejným chováním a to úplně stejným akorát agrese na ostatní se nám podařila odbourat… Upřímně nechápu, že vás doktorka už dávno neposlala někam na vyšetření, normální to není! Syn má ADHD a PMR, autismus vyloučili. Objednej se k psychologoj, ale lépe k psychiatrovi a řeš to, my máme pro syna do školky asistenta, mám zažádáno o příspěvek na péči… Nemusí to být nic, ale taky může a čím dřív se synem začneš prcaovat tím líp. ![]()
Zakladatelko, jsi doma nebo chodis do prace? Kolik mas na nej casu? Od jakeho veku chodi do skolky, chodi dopo nebo celodenne?
Jinak ze bije deti, mluvi sproste… divis se, odkud to ma a vzapeti dodas, ze chodi do skolky, to sis i trosku odpovedela sama ![]()
Nejspis je za tim i touha po pozornosti a tim myslim ne „vychovavat a ucit, jak se chovat slusnr“, ale proste jen obejmout, potulit, nehodnotit a mit rada. Nepis o nem, ze je to strasne dite, mne by to zamrzelo, psat to o me moje maminka ![]()
@Barbucha3 u našeho to na autismus nevypadá. Psycholožka říkala, že autista určitě není. Míval autistické rysy a nebylo jich málo, ale postupně se ztrácí a zůstalo jen lpění na různých rituálech a i těch je stále méně a méně, plus má problémy s mluvenou řečí a občas nepochopí některé věci a situace.
@Zástavanda naše doktorka by to taky nechala. Dokonce i neuroložka mi říkala, že to je normální, že to je jenom kluk, tak co po něm chci za zázraky. To bylo kolem 2 let, kdy jsme byli v nemocnici a tamní doktorka nám říkala, ať s tím něco děláme, že se projevuje jako autista.
Inko2