Máme doma salmonelózu

50725
27.8.10 23:02

Máme doma salmonelózu

Brácha si přivezl z dovolené salmonelózu. Týden tu s tím pobýval, pak byl 2 dny na infekčním, protože se nevědělo, co mu je, včera ho pustili a dneska mu volali, že ji má.

Na jednu stranu mu řekli, že se to neřeší, neléčí, nakazit nikoho nemůže a přejde to, na druhou stranu švagrová, která dělá v uzeninách tam nesmí, než bude mít výsledky.

Pak tu začali všecko desinfikovat a trochu mě vyschýzovali, jestli se můžem teda (hlavně Samík) nakazit nebo ne… Říkám si, že když jsme se nenakazili do teď, tak už to nebude tak žhavé a podle toho, co čtu, by mělo stačit, když Samík nebude matlat do záchodu (máme společnou koupelnu a WC) a bratr si bude dobře mýt ruce. Ale nerada bych něco zanedbala, nevíte, jak to je?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Michaelakkk
27.8.10 23:08

Ahojky,u nás nv rodině jsme salmonelózu měli asi před pěti lety… sestra musela ležet asi tři týdny v dost hrozným stavu na infekčním, měla jakousi salmonelozu D.. no ale jinak to u nás v rodině chytil jen otec a ten ani do nemocnice nemusel, my ostatní jsme ji neměly a to máme společný záchod a koupelnu atd… myslím si, že už jste za vodou když budete dodržovat nějaký čas přísnější hygienu nemáte se čeho bát :-) :kytka:

• Citovat
  • Upravit
50725
27.8.10 23:10

Díky :kytka: No trochu jsem se vyschýzovala, jak tu začali všecko cídit, brácha nechtěl vytáhnout ani hračky z vany, aby nešířil nákazu, dali mu vlastní toaleťák a ke všemu měl večer Samík trochu řidší kakoš - to jsem myslela, že mě porazí :roll: No ale rostou mu i špičáky, snad to má spíš k tomu :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10713
27.8.10 23:11

já měla před X lety salmonelu, chytila jsem ji z jídla ve školní jídelně. Byla jsem celou dobu doma a nikdo další to nechytl, tak se domnívám, že se to přenáší jídlem.

Ta švagrová je žena toho bratra a byli na té dovolené spolu? Pokud jo, tak to chápu, navíc pracuje v potravinách…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
27.8.10 23:17

Pomeranca, dík, taky jsem to tak četla, že se přenáší jídlem.

Švagrová je jeho přítelkyně a byli spolu. I když on teda neví, z čeho to má - spolu jedli kdesi jakousi tatarku nebo co, pak jedl jídlo, co měli celý den v teple v autě a ještě si do čínské polévky rozklepl domácí vajíčko :roll: :zed: Tak jsem zvědavá, jestli to bude mít ona, jestli ne,tak budu v klidu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10713
28.8.10 01:31

no co si pamatuju, projevilo se mi to hned do druhého dne a bylo mi fakt blbě, tak myslím, že pokud je to už týden, tak bys to na synovi poznala ;-)

Pochopitelně dodržujte přísnou hygienu zvlášt ve vztahu k jídlu ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
cher
28.8.10 08:05

Přenést z člověka na druhého se to může stolicí, před lety měl ex a měli jsme mimino a v poho. Když měl syn 3 roky, na dovolené chytl on, byli jsme 5 dnů v nemocnici a pak vpoho, ale jde se pak na výtěr a pokud je pozitivní(i bez vnějších příznaků) rodinní příslušníci nesmí do práce s potravinama. Já dělala v kavárně a syn byl 3 měsíce pozitivní, tak jsem musela být doma.

• Citovat
  • Upravit
9262
28.8.10 08:23

Z člověka na člověka se to přenáší stolicí - takže na tuto hygienu určitě dbát. Nějaké antibakteriální mýdlo na ruce, častější úklid toalety, sítko na WC pokud možno nepouštět nebo dohlédnout na umytí ručiček.
A mi kdysi na hygieně paní poradila nezapomenout otřít kliky vodou ze savem - prý je to v domácnosti hodně časté místo výskytu bakterií.

Může to mít z jídla - prý může být v porci třeba jen lžička kde je to pomnožené tolik že můžou jíst dva z jednoho talíře a jeden to chytne a druhý ne.
Mohl někde po někom chytnout třeba za tu kliku a pak si dát tou rukou jídlo do úst.

asi si teď chvíli zasavujete, ale to nejhorší bych řekla že už odeznělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
28.8.10 09:21

Díky moc, holky :srdce: , ještě pohlídám ty kliky :lol: Antibakteriální mýdlo koupili, na WC se snažím Samíka nepouštět ani tak, tak budu ještě důslednější a snad to bude OK.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Yankan
23.7.12 21:43

Má někdo zkušenost se salmonelou u batolete? Mám 17ti měsíčního syna a salmonelu má už tak od sedmého měsíce. Problémy měl jen na začátku, asi 14 dní silné průjmy. Od té doby je už ale v pořádku. Jenže ve stolici to pořád má. Každý měsíc chodíme na výtěr a pořád to tam je. Doktorka s nim vůbec nic nedělá, do nemocnice ho nepošle když mu nic neni, že by tam stejně s nim nic nedělali(jako že já ho tam ani tahat nechci zbytečně) a léky mu taky žádný nedá. Pořád radí jenom jíst jogurty, tak ho cpu jogurtama. Ale vůbec to nepomáhá a taky jsem někde četla že cpát dítě pořád jogurtama taky neni úplně zdravý. Nevíte někdo jak ho toho mám zbavit? Bojim se aby se mu to nedostalo do krve, když to trvá tak dlouho, četla jsem o tim všelijaký hrůzy :,(

• Citovat
  • Upravit
Meisha
9.11.12 12:12

Ahoj, možná už bude pozdě radit, že už máte tu potvoru ze střev pryč, ale krom jogurtu bych koupila nějaké probiotika a dlouhodobě je malému dávala. Já se dnes dozvěděla, že můj 11.měs bobíšek má salmonelózu:(Snad to brzy zvládneme a budeme fit.

• Citovat
  • Upravit
30.12.15 14:01

Salmonelóza - syn 4 roky

Tak jsem se dnes dověděla, že syn má salmonelu. Jedl co my a nám je dobře. Spíš myslím, že to chytl v obchoďáku, kde v nestřeženém okamžiku olizoval madlo u nákupního vozíku. Totiž od té doby méně jedl a kakal 2-3× denně, zatímco jindy mu stačilo jen jedno kakání. Nepřiklídala jsem k tomu velkou váhu, měl rýmu, kašel, tak jsem si říkala, že na něj jen něco leze. V neděli průjem v intervalu 1,5 - 2 hod., zelená voda…později trochu hlenu. Smecta nebo Kulíšek nepozře v žádné formě. V pondělí výtěr u doktorky a dnes výsledky. v Pondělí a v úterý dostával probiotika a kakal už jen včera ráno (polotuhé) a dnes odpoledne. Stolice tuhne, teplotu měl jen v tu neděli a od té doby nic. byl na dietě: piškoty, banán, rýže, brambory, mrkev…

Je možné, že by měla salmonela tak rychlý průběh? Na kontrolu jdeme za 3 týdny, kdy budou dělat výtěr. Do té doby žádný kolektiv. Vůbec nevím, co mu mám celé ty tři týdny dávat k jídlu? Ke všemu máme doma 3měsíční miminko, které jde v pondělí na očkování.

Prý mi budou volat z hygieny…Na co se mám připravit? Co po mě budou vše chtít?

Omlouvám se za nekonstruktivní text, ale jsem z toho dost v šoku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
30.12.15 14:09

@Špuntice1986 Naše malá prodělala salmonelu na podzim… Zlepšit se to může za pár dní, ale pozitivní může být i několik měsíců. Mně volali z hygieny hned ten první výsledek, chtěli vědět, co jedla, jestli jsme měli kuřecí maso, kde pracujeme (jestli nepracujeme s potravinami), jestli máme zvířata apod. Dietu malá držela, dokud měla průjem. Doktorka nám poradila probiotika a jednou denně malou lžičku rumu, pomohlo to a za čtrnáct dní už byla negativní

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
30.12.15 14:44

@Špuntice1986 Tak z obchoďáku to opravdu mít nemůže - salmonelóza není střevní chřipka. Bakterie salmonely se vyskytují v syrových vejcích nebo v syrovém kuřecím mase. Často se lidé nakazí, pokud např. do různých krémů používají syrová vejce (např. i poleva u perníčků). Vtip je v tom, že průběh onemocnění závisí na tom, jaké množství bakterií dotyčný snědl a děti jsou citlivější - to znamená, že ze stejného jídla se může nakazit dítě, ale dospělý už nikoliv, protože na něj je tam těch bakterií málo. Malé dítě můžeš nakazit i tak, že třeba saháš na vejce (salmonela je i na skořápách) a pak mu dáš něco k jídlu a neumyješ si důkladně ruce. Nebo stačí kapka ze syrového masa na lince. Je to pěkný svinstvo - vejce a maso jsou nás doma infekční materiál. :lol:
Průběh se liší podle toho, kolik toho sníš - mohou to být dva dny průjmu, ale i tři týdny s horečkami na kapačkách. Obecně dietní je třeba suchá rýže a vařená mrkev, ale přesnou dietu by ti měl poradit lékař.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2101
30.12.15 15:11

Syn mel taky napodzim. Kdyz budete dodrzovat hygienu po wc, tak by to nikdo nemel chytit.
Salmonela je v syrovem drubezim mase, vejcich atd a deti jsou nachylnejsi. Syn mel teda salmonelosu typhi- to je od mysi. Takze me volali z hygieny, kde mohl neco snist kde jsou mysi. Hlavne jestli jsme nebyli v restauraci a tak- to musi hlidat. No, dosli jsme k tomu, ze to mel asi z ovoce a zeleniny ze zahrady, kde si to trhal a hned jedl :roll: my jsme to tak taky delali jako maly a nikdo nic :nevim: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí