Dotaz maminkám nejedlíků
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
maminkám nejedlíků
Ahojky maminky nejedlíků, vím,že je toto téma probrané snad milion krát, ale potřebovala bych poradit, nebo spíše porovnat jídelníček. moje holčička (téměř 14 měs) je vytrvalý a zarytý odmítač jídla, kdyby nemusela,tak nejí celý den-jó, mlíčko z prsíčka by si dala, ale já už to odbourala- pouze v noci. Spíš jsem vám chtěla napsat náš jídelníček a zeptat se-co vy na to? máte to podobně? najde se tady vůbec někdo, komu dítko v tomto věku jí takhle zoufale málo?
snídaně- jogurt nebo pribináček cca 70-80 g (někdy jíme i na víckrát, děláme přestávky a pod takže konzumace trvá minimálně 45 min
kolem 11 hod jablíčko s banánem nebo ovoc. přesnídavka max. 100 g
oběd- nejdřív kolem 14 hod, ale spíše později: maxim. 100 g masovo zelenin. příkrmu, někdy vařím, ale více jí chutná kupované, zejm. HIPP
pak kolem 16-17 hod trošku chleba se sýrem (cca 1/2 krajíčku), nebo ovoce, nebo tvaroh nebo mléčná rýže a pod.
kolem 19 -20 hod kaše (jí jen hotovou kaši HIPP ve skleničce, příchuˇt jablko-hruška, nebo občas uvařeenou krupičnou kaši)
pak při usínání kojím a v noci tak průměrně 2-3 x
Já fakt víc do ní nenaperu, i toto množství mái příjde jako maximum, je to pokaždé boj, musím jí pokaždé odvádět pozornost jak se jen dá, a toho jídla co se u nás vyhazuje…co by za to dětičky v Africe daly! no vždyť to znáte…
dík za odpovědi
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Jani, buď v pohodě, moje dítko zatim papá, že mám někdy strach, že spapá i mě, ale kamarádky kluk od roku a půl do teď (teď mu jsou 2 roky), pije výhradně Sunar 24 a kakao. Jídlo do něj nacpe jen vzácně a v malém, opravdu malém množství. Už to vzdala, je zatim živ z toho mlíka. Ale prej je to normální, že maj děti určité období, kdy nejí. Ale proti kámošky klukovi je tvoje holčička jedlík. Buď v klidu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Teď mě ještě tak napadlo, spíš než kupované, tak bych jí jídlo dělala domácí a zkusila jí navnadit potravinářským barvivem, aby to bylo pěkně barevný a hned to ty děti naláká. To jsem teda někde slyšela, zkušenost s tím nemám. Myslím, že ty kupovaný jídla nejsou tak chutný jako domácí strava. Třeba taková bramborová kašička, masíčko a mrkvička, to je super, to snad musí chutnat všem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jo, já jí to střídám, dávám jí samozřejmě i domácí jídla, jednu dobu mi připadalo, že ji to chutná, teď má období, že preferuje kupované.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já taky ze začátku kupovala příkrmy, ale pak mě trklo, že domácí strava je domácí strava a malá (9 měsíců) mi sní úplně, ale úplně všechno (i kytku
). Nikdy nic neodmítla, zatim no,bojim se, aby se pak taky nezbláznila. Jasný, jogurty a přesnídávky taky kupuju,ale kaše, ty ne, to dělám obyč krupicovou a do toho jí dám třeba banán, broskve, jahůdky, co je doma a jak si pochutnává. Ale je to i tim, že některý jsou jedlíci, některý ne. Já a manžel jsme taky všežravci, takže se není čemu divit, po kom to dítě je ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jani, klid. Me osobne pripada, ze ji pekne. Nase mala byla (a vlastne porad je) nejedlik, ale doslova a do pismene. Ona by za cely den nemusela FAKT NIC. V roce vazila 7.1 kg, ted je ji 6 let a vazi 14 kg. Ji hodne malo, ale uz se nestresuju jako driv. Fakt to nema cenu. Pevne nervy. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,je to trápení,když dítě nejí,můj vnuk Honzík,tak do roka spapal všechno a bez problémů,pomalu jsme mu nestačili dávat di pusinky,pak se zatnul a je to taky boj.Dcera má nějakou knížku o nemocech dětí a tam píšou,že přez den nedávat mlíko,bo dítě zasytí a šlus,nic nepotřebuje jíst. Řekla bych,odbourej ranní pribiňáky a dej jí kousek pečiva,zruš svačinky a dávej jí vařená jídla.Je nutné aby jedla tuhou stravu,kvůli kousání.Ovoce,ač je tdravé tak taky vynech,popřípadě jako lehkou odpolední svačinku,ale jen kousek.A přestaň jí dávat v noci.Za prve se vyspíš a za druhé se jí vyprázdní žaludek.Mě se kdysi osvědčilo podávat v noci vodu,nechutnala,tak se přestalo v noci pít.
Přeju pevné nervy.
- Citovat
- Upravit
AHoj ja ktu píše výše moje mamča mámeobr problémy s nejedlíkem. Přečetla jsem už dost rad ale je pravda že se nám osvědčily-nejdůležitější je prý vynechat svačinky aby dítě mezi hlavními jídly „vyhládlo“což trvá prý cca 4 hodiny. Mléko je jako náhražka jídla-takže se jím azsytí a nechce jíst-takže ho dávám jen trochu ráno po snídani a večer před spaním.
Docela se ná mto lepší ale je to boj.
No a noční kojení bych taky odbourala-cca od 6 měsíců se nejedná o hlad ale jen o zvyk.
Honzík má sice pití na noc dodnes ale jen vodu aby se napil jen když má žízeň. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jani, myslím, že můžeš být v pohodě. Podle mě malá jí hezky. Vlastně asi jí než ta naše 3 a půl letá potvůrka. Podle mě je důležité, jak mimčo vypadá. U nás by nikdo neřekl, že máme doma nejedlíka. Vypadá fakt pěkně, pěkný tvářičky, stehýnka, bříško… Vlastně mám pocit, že kdyby jedla jako votšina dětí v jejím věku, tak z ní bude pěkný buřtík. Prostě toho tolik nepotřebuje a to kadí třeba i 4× denně (počítám, že to je asi ze vzdchu, jinak nevím, kde se to kakání bere
)
Každopádně, pokud ti prospívá a přibírá, tak bych to moc neřešila.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nas jidelnicek byl rano na snidani pecivo s necim,potom na svacu jogurt,obed klasika,dalsi svaca ovoce a vecere kase,pozdeji ruzne.
- Citovat
- Upravit
Ještě, že tyto diskuze existují
Já se taky stresuju tím, že malá nejí tak, jak by měla. Teď jí byl rok a sní dopoledne cca kolem desáté tak 80g přesnídávky, pak tak cca ve 13-14 hodin 100g masozeleninového příkrmu, pak kolem 16-17 hodin jogurt 120g (sladká activie, jiný odmítá) a večer ve 20-21 zase jogurt nebo masozeleninový příkrm 100g. Dřív jedla kaše (jen ty z mateřského mléka), ale teď je odmítá. Občas místo jogurtu nebo přesnídávky sní kousky banánu a občas dávám kukuřičné křupky, aby trochu kousala. Jinak kousat odmítá. Našetří si to do tváře a další do ní nedostanu ![]()
Jinak příkrmy taky kupuju. Domácí nejí. Jen když to smíchám s kupovanými. A i z kupovaných mi jí jen dva druhy od Hami. Už bych jí měla navykat na všechno, což zkouším. Vždycky když jím, tak se jí snažím dát ochutnat, ale nechce, takže musím stejně vždycky zase otevřít skleničku
Asi bych potřebovala najít nějaké recepty, které by byly chuťově pestré, ale zatím nic neuspělo.
Navíc abych do ní vůbec dostala to, co píšu, tak musím rozptylovat. Třeba jí dát do židličky hračku. Pak si nechá lžičku do pusy strkat. Vím, že se to nemá, ale jinak bych do ní takové množství nedostala. Teď jí rostou zuby, tak nezabere ani to a sní jen malinko oběda.
Chce se mi brečet, když čtu ty manuály, jak mám jídlo krásně upravit a ty jídelníčky, co má sníst. Připadám si pak provinile, že někde dělám chybu, když to moje dítě nejí. A nevím, co je dobře. Manžel mi vždycky dodá nadhled a má ten názor, že ji prostě budeme trochu rozptylovat, abychom do ní dostali alespoň o něco víc a že se to časem poddá. Vůbec mi ale nepřidá tchyně, která je momentálně i naše dětská doktorka. Za dva měsíce dcera přibrala 700g a prý to mělo být 800g, tak hned šílela, že nejí a co jí mám všechno dávat, aby nestrádala. Ale jak to asi mám udělat? Jak to do ní narvat, když nechce? Téma jídelníček je taky na pořadu dne kdykoli, kdy přijedou na návštěvu nebo my k nim. Přitom měla v roce 9300g, což mi připadá úplně vpohodě.
My máme ale problém i s pitím. Od pěti měsíců jí zkouším dávat pít z flašky, lžičkou, z hrnečků… Nic. Vezme si jen mléko z prsu. Takže průmyslově vyráběná mléka nemám šanci do ní dostat taky. V noci kojím co hodinu a přes den když má žízeň. Mám strach jí mléko odmítnout, protože kdyby pak stále jedla jako teď, tak by asi prospívala mnohem hůř. A navíc máme teď i velký problém s ekzémem a se zoubky, takže už tak se jí v noci špatně spinká natož kdybych ji ještě nechala brečet a nenakojila ji ![]()
No prostě starosti. Ale jsem ráda, že v tom nejsem sama. Holt, asi děti nejsou nikdy jako přes kopírák ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jééé,to jsem ráda že takové dítko nemám jen já,Matěj(2roky)taky žije jen z kakaa a ze sunaru,hodně,opavdu hodně pije…nejí pečivo,přesnídávky,ovoce,zeleninu,sladkosti..prostě nic.Jsme z toho na nervy,zrovna to řešíme s doktorkou ale nemyslím že to bude mít nějaký úspěch.Němu to prostě takhle vyhovuje a přes to nejede vlak.Pokud má někdo s tímhle nějakou zkušenost jak na to,ráda si to poslechnu,díky a držte se
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No tak mít to takhle, to už bych se asi musela odstřelit
Nejhorší je tchýně. Je dětská doktorka a občas nahlíží i do dokumentace naší dcery. Samozřejmě, že když dcera nejí (a je to čím dál horší), tak něco dělám špatně já. A zkusila jsi tohle? A těstoviny by jí mohly sklouznout. A hlavně by měla rýži. A nejlepší je králičí maso. Já jsem ráda, že do ní dostanu něco! Každá návštěva mi připadá jako výslech. A broučku cos dnes měla k obědu? Samozřejmě, že malá ještě neodpoví, takže je otázka na mě. Odpovím, že trochu brambor s masem a mrkví a následuje: Ona pořád ještě nepapá? A nedávej jí pořád tu mrkev, je z ní oranžová (bez ní mi nesní ani kousek). A to bude šťoura po tobě… Zkus jí nastrouhat jablíčko nebo trochu banánku… U nás je tedy problém i s pitím, takže pořád kojím. Ale už občas vezme na milost i lžičku nebo se malinko napije z hrnečku. Žádná sláva, ale lepší než vůbec. Jen když jsme byli na alergologii, tak zjistili nedostatek železa. Jak sní menší porce, tak do sebe asi nedostane dost masa. Nikde jsem nemohla najít, kolik masa má dítě sníst, ale pak mi nějaká paní doktorka poradila, že polévkovou lžíci, tak tu teď do ní musím prostě dostat. Malá porce, ale hodně masa nebo vaječný žloutek. Horší je, že už ani bavení u jídla moc nezabírá. Jak vidí lžičku, tak následují výpady…
A to opravdu Matěj nejí vůbec nic než kakao a sunar? Já mám někdy taky pocit, že by pevnou stravu nemusela skoro vůbec. Většinou tedy když s manželem něco jíme, tak si vyžebrá jedno sousto na ochutnání (ne, že by nás musela přemlouvat
), ale pak se zaksichtí a další už do ní nedostaneme. Holt asi mlíčko od mamči je mlíčko od mamči…
paní B píše:
Jééé,to jsem ráda že takové dítko nemám jen já,Matěj(2roky)taky žije jen z kakaa a ze sunaru,hodně,opavdu hodně pije…nejí pečivo,přesnídávky,ovoce,zeleninu,sladkosti..prostě nic.Jsme z toho na nervy,zrovna to řešíme s doktorkou ale nemyslím že to bude mít nějaký úspěch.Němu to prostě takhle vyhovuje a přes to nejede vlak.Pokud má někdo s tímhle nějakou zkušenost jak na to,ráda si to poslechnu,díky a držte se
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,tak to tě můžu uklidnit.Mojí cácorce budou 3 roky a její denní jídelníček je následující:snídaně-200 ml mléka,svačina-tak v 10.30 polévka,oběd-většinou v 12.30 nejčastěji pouze suché brabory,těstoviny,rýži,maso do ní nedostanu ani nátlakem, jo když je omáčka tu teda sní,svačina-jogurt,no a večeře-jak kdy někdy nic,někdy půl rohlíku s máslem.Nemyslím si,že strádá, je tak akorát, žádný hubeňour.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Úplně chápu vaše pocity,moje dcerka má 16měsíců a s tou její stravou bojujeme jak se dá.Také mám pocit,že nepotřebuje vůbec jíst.Ráno jak se vzbudí,tak jí dám sunar tak160,pak se snažím dát jogurt,něco mléčného a to už taky nechce jíst,takže pak další varianta ,aby alespoň něco snědla,chleba se sýrem a to ji stačí čtyři kousky a je po jídle.O obědě před spaním ani nemluvím,to je zbytečné a když se vyspí,tak ji musím všelijak zabavit,aby se vůbec naobědvala.Svačinka u nás neexistuje,to už by vůbec nejedla,takže ji stačí okousat piškotek nebo něco zobnout a to je i její večeře.Kašičky mě přestala jíst už před prvním rokem a i domácí krupicovou nechce,takže aby nešla hladová,tak ji dávám před spaním sunar.Radila jsem se i s doktorkou,jestli je to normální.Prý ji hlavně nemám nutit do jídla,ať v ní nevyvolám nechutenství,což se mi málem podařila,protože jak vyděla lžičku,tak už spustila.Tak teď už to neřeším.Ráno si z obchodu po cestě domů vydlabe vnitřek (půlky )rohlíku a je po snidani.Když nechce před obědem jíst,tak jde spát hladová a vydrží mezi jídlem asi tak 4-5hodin nejíst. Strašně jsem si s tím lámala hlavu,ale už vím,že nejsem sama,kdo má doma nejedlíka.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit