Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, byli jsme se synem v PPP, učitelka měla podezření na dysgrafii a potvrdili nám to.
Syn chodí do první třídy, učení mu jde perfektně, hlavně matematika, ale psaní je opravdu boj.
Chci se zeptat vás, co máte taky děti dysgrafiky, jak to zvládají? Jaké mají úlevy ve škole? Vůbec netuším co to bude obnášet…Máme schůzku s učitelkou až v příštím týdnu tak vůbec nevím co a jak
Děkuju
@SarkaNovo ja mam dysfrafii z cestiny jsem jednicky nemivala, ale nijak jsem to neresila a odmaturovala jenom jsem se trochu vic musela snazit
@annaei píše:
@SarkaNovo ja mam dysfrafii z cestiny jsem jednicky nemivala, ale nijak jsem to neresila a odmaturovala jenom jsem se trochu vic musela snazit
A měla jsi úlevu třeba z diktátu?
@SarkaNovo Nase ucitelka to neresila a ja taky nechtela byt jina. Z siktatu jsem mela v nejlepsim pripade za 4,ale nastesti jsme meli hodne doplnovani a tam jsem mela za 1 a na 2 to na prvnim stupni stacilo. Je lepsi misto diktatu to doplnovani
@SarkaNovo Synovi dysgrafikovi od první třídy neklasifikovali vůbec krasopis, i v písance se hodnotila jen chybovost. Někdy v druhém pololetí druhé třídy začal mít i úlevy v diktátech, protože psal pomalu - psal (a doteď píše) každé druhé slovo nebo každou druhou větu.
Já mám dysgrafii a dyslexii diagnostikovou od první třídy (je to teda už let, teď jsem v 5. ročníku na vysoké škole). Ale na základní škole jsem měla úlevy v diktátech (kratší), na střední (technický lyceum) pak už vůbec nic (diktát 3-4 rok, který jsem nestíhala, ale tak ta koule se snesla
) Jinak z jazyků jsem vždycky byla ráda za 3, ale asi tak od 6 třídy jsem stejně věděla, že směřuji technickým směrem, tak to tolik nevadilo. Myslím, že i tu angličtinu a němčinu jsem se naučila tak, jak v běžné technické praxi bohatě stačí. Ve studiu na FSI VUT už mi tyto diagnózy vůbec nevadily a snad to letos úspěšně dotáhnu na Ing.
@Ivusska777 píše:
Já mám dysgrafii a dyslexii diagnostikovou od první třídy (je to teda už let, teď jsem v 5. ročníku na vysoké škole). Ale na základní škole jsem měla úlevy v diktátech (kratší), na střední (technický lyceum) pak už vůbec nic (diktát 3-4 rok, který jsem nestíhala, ale tak ta koule se snesla) Jinak z jazyků jsem vždycky byla ráda za 3, ale asi tak od 6 třídy jsem stejně věděla, že směřuji technickým směrem, tak to tolik nevadilo. Myslím, že i tu angličtinu a němčinu jsem se naučila tak, jak v běžné technické praxi bohatě stačí. Ve studiu na FSI VUT už mi tyto diagnózy vůbec nevadily a snad to letos úspěšně dotáhnu na Ing.
@Ivusska777
Držím palce
Syn bude taky technicky zaměřený, v matematice je nejlepší ze třídy, už od mala pořád počítá a hrozně ho to baví, tak aspoň že tak ![]()
@SarkaNovo Byla jsem asi úplně ten samý typ jako tvůj syn
. Taky držím palce ![]()
Máme dysgrafika ve třetí třídě a jsem už unavená z toho, jak probíhá příprava, respektive z toho, jak to nikde není vidět. Vyjmenovaná slova jsou boj. Když už nějak zmakneme vyjmenovaná slova, tak zapomene to ostatní. Jde takovým dětem pomoct? Jak? Teď mu vychází trojka z češtiny, dvojka z angličtiny a jinak samé jedničky. V matematice vyhrává soutěže, v prvouce má znalosti dobré. Ale aktualne se ani správně nepodepíše, protože si nepamatuje psací písmena.
Dneska psali diktát po domácí přípravě. Zkoušeli jsme 7× a stejně mu tam teď blikla pětka.
Máte tip na cvičebnice pro dysgrafiky? Podle posledního vyšetření má i znaky dysortografie, ale zatím prý ne dost, aby to potvrdili.
@Anonymní píše: Více
Trénovat a nehroutit se ze špatných známek. Ono se to časem poddá. Já jsem sama dyslektik. Dodnes si musím hodně hlídat pravopis, odůvodňovat, ale nyní už to dávám. Na základce jsem to nedávala, naskočilo to až na střední a to ještě přede mnou byla spousta práce. Hlavně ho chval za to co se mu daří. Upozorňuj na úspěchy v matematice. Ty neúspěchy v jazycích dokážou toto dost převážit a pak si o sobě může myslet, že je k ničemu. Trénujte pravopis třeba pomocí PC, aby nemusel myslet na tvary písmenek, ale přitom trénoval co je třeba. Totéž pak může občas udělat učitelka ve škole, aby ukázal, že něco už zvládl.
Je to marný, je to marný, je to marný. Nejvíc mi pomohlo asi smíření, že prostě z diktátů budou 5 nebo 4, když se zadaří. Syn je naštěstí už v 9.třídě, takže nejhorší máme snad za sebou. S vyšším věkem a klesající chutí věnovat čas něčemu, co stejně nedá (jeho slova), jde nějaká urputná příprava do kopru. Nejdůležitější na tom všem vidím podporu dítěte, že není hloupej a deb..a všechno, co si dovede do té hlavy nasadit. Holt každý má něco. Syn je nadprůměrně inteligentní, matika, fyzika, chemie, logika, vše super. Ale prostě pravopis, čárky y, i, to je za trest. On to i odůvodní správně, ale napíše to pak v tom shonu stejně blbě. Nenaděláš nic, zdědil to po otci. Ten má vysokou školu, slušnou kariéru a s pravopisem holt pomáhá oprava pravopisu ![]()
Pokud má syn diagnostikovanou dysgrafii, pak tato porucha ale s jeho schopností zapamatovat si vyjmenovaná slova nesouvisí.
@hanka.br. píše: Více
On je vyjmenuje, ale nepoužije, nebo řekne, že napíše tvrdé a napíše měkké. Případně má všechny i/y ve vyjmenovaných slovech dobře, ale nemá jediný háček a čárku.