Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky prosim vas co mam delat?Malej nespi od mala, mel hodne tezky porod, pak nechtel papat, dostal umelou vyzivu a byl konec ,prdiky, zachvaty, tatinek od nas odesel v 5 ti mesicich tak jsem na to sama, hlidaci babicky a dedove pracuji no ja uz jsem na palici, mesic a pul mi spi a jinak vstavam tak 6× za noc.Nechapu dostal i lek Prothazin a nic.S tatinkem je to dost tezke vyjit, Adamek asi sptane snasi to pujcovani na vikendy.Uf je to fakt slozite nemate neco?Vyzkoušela jsem snad všechno,chodime k psycholožce ale je malej budou mu za mesic 2 roky…pomooooooooooooooooooooooooooooc bude se a chce furt bumbabi,ale kdyz mi spal mesic a pul a nechtel nic jen snad 2× v noci probudil a usnul tak to byly lázne jsem uplne vyrizena a jeste sama.l…
a co dělá, když se vzbudí? Pláče nebo si chce hrát? Jíst, pít?
Je mi moc líto, že jsi v takhle složité situaci, musí to být těžké… ![]()
Jenže já mám nejasný pocit, že právě tady je zakopaný pes - jednou ze základních podmínek, aby dítě dobře spalo, je to, že se cítí klidné, jisté a v bezpečí… Nevím, nakolik je tohle u Vás momentálně splněno… půjčování ani ne dvouletého dítěte na víkendy, problémový tatínek, nervózní a unavená maminka… ![]()
Osobně bych asi začala pracovat spíš na celkovém zklidnění situace u Vás (i Tebe samotné) - špatný spánek dítěte je možná jenom důsledek a upravil by se tím sám…
Moc Ti držím palce!!!
No právě docela jsem si s ním užila byl nemocný,operace same nervy, tatínek se o něj pere, tahal me po soudech, takze malej chodi kazdou sobotu od mala na cely den k nemu a jednou za mesic vikend ale to bylo v pohode, ted vysiluje a chce mi ho vysoudit na Vanoce abych ho nemela , kdyz ho chci pujcovat jednou za 14 dni aby byl Adamek taky trochu doma.Ale jak rikam, mesic a pul v lete spal jako ze se probudil na piticko 2× to byl pro zazrak a proste prestal spat a pritom to predavani je furt stejne..akorat asi ted horsi, ze se spolu dohadujeme no.Ja jsem ale hrozne unavena porad…naši nehlidaj sami delaj smeny no vam povim, ale jinak je Adamek moc sikovny,uz umi poznat barvy, mluvi jak 3 lete dite, budou se mu delat nejake testy tak uvidime,ale nevim ted mi zase nespi a ma zachvaty vzteku co prisel z vikendu.....minule to bylo lepsi, tak nevim…
No jo, podle mne to je přesně ono… právě proto, že je šikovný, chytrý, vnímavý… tím víc to vnímá a někde se to musí projevit. Dítě cítí každou nervozitu, je radar - a i když zdánlivě všechno snáší dobře, někde se to v něm střádá a pak se to projeví… třeba touhle formou.
Ono jenom to půjčování na víkendy je pro děti zápřah, i pro ty starší, natož pro takového prcka. A jestli ty vztahy ještě k tomu nejsou zrovna přátelské… ![]()
Ahojky.já tohle nikdy nezažila ale taky se přikláním k tomu že největší podíl na nespavosti je psychika maminky.malej odjaživa spal celou noc.na štědrý den se nám stala strašná nehoda a pár dní po tom jsem nemohla spát,pořád jsem se budila a nebo brečela.Malej dělal uplně to samé.Z ničeho nic plakal,nemohl spát ,mlátil sebou,brečel ze spaní a spravilo se to až když jsem se já dala zase do pohody.
mimča i starší děti tohle moc vnímají.Držim palce
Mrzí mě, že máš takovej zápřah.. tím spíš, že jsi na to sama a musíš řešit ještě dohadování s exmanželem.
Známá mojí mamky měla od narození miminko strašně nespavé.. prostě už od prvních týdnů ten chlapeček skoro vůbec nespal, dávali mu na to i nějaké léky, ale moc to nepomáhalo. Postupem času se zjistilo, že má nějaký hodně vysoký IQ a že to tyhle děti prostě tak mají. Teď už chodí do školy, ale pořád spí dost neklidně.
Tak třeba je to u vás něco podobného. Ta střídavá péče mu asi taky moc nepřidá.. ale neboj se.. určitě se to časem zlepší. Držím palce, ať to vydržíš… musí to být velkej zápřah. ![]()
Moc děkuji!!!!!no teda to je pravda Adamek bude delat nejake testy na IQ jednou mu to ukazu a rozumi uplne vsemu, v roce uz kecal proste daval vety dokupy v pul roce prvni slova, noja nevim čtu s nim knižky, pekne už maluje kresli a počita do desiti.Ale jeste mu to uplne nejde ale myslim, ze je to prehnany na to, ze je predcasne narozeny o mesic a pul a jeste mu nejsou dva roky, hm nekde jsem slysela,ze maj sklony k nespavosti,protoze jim porad jedou myslenky, hm maminky to se asi zblaznim,páč jak se nevyspim a jedu furt dokola sama tak jako jsem byla už i na prášky........je to moje vymodlene dítě…
tak to je sikulka veliky,kdyz to srovnam se svym ctyrletym lumpikem.My neumime ani tuzku jeste drzet pri malovani a pocitame do 4:)) Ani vety nedavama jeste spravne dohromady.Bud na nej pysna.A jak rikaji holky zkus byt klidnejsi,urcite malej vnima moc a moc.Mas nadane ditko ,bud stastna a klidnejsi.Ja vim ,kdyz je clovek nevyspaly ,lehko se to rika je to kolotoc unavy a stresu.Musis se s prdolky nabit energii lasky k nemu. ![]()
vážně no já nevím kreslíme pekne a rika i barvy ja nevim mne to prijde normalni a mame jen starší kamarády tak nevim jak to chodí, no je pravda,že když jsem to rikala maminkam co jsme bydleli v minulem bydlišti, tak si mysleli, jak si asi vymyšlim no ale pani doktorka psycholožka mu chce už delat testy a rikala,ze se normalne delaji az kolem tretiho čtvrteho roku, no ja do nej hučím od mala a věnuju se mu asi až moc no nekdy je to ale hrozny, když mi řekne mami nech mě byt,ale zase je sranda, že umí zpívat jede jede mašinka kouří se jí z komínka a to veze samý vožraly no tom i jednou ujelo a je konec:-)jo jak mi spal ten mesic a pul v lete citila jsem se hrozne moc stastna!!!ted je to horsi,ale snad se to nejak srovna, ale pres den mi spinka 2h.pravidelne.A když nespí přes den a pretahne to tak v noci katastrofa to nechapu?jinak moc dekuji všem za pomoc a rady!!!! ![]()
Kullich, jak já ti rozumím, znám to taky. Moc ti držím palce ať vydržíš, opravdu to není žádná sranda! Chtěla jsem se zeptat kde vlastně spí? Sám ve svém pokojíčku? Nepomohlo by kdyby spal s tebou? Mě tohle totiž asi zachránilo před bláznicem, jinak jsem taky skoro celé dva roky nespala a to máme normálně fungující rodinu, takže snad nějaké psychické problémy by v tom být neměly. Zkrátka je dcera od narození nespavé dítě, ještě ve dvaceti měsících bylo běžné, že se vzbudila i 8× za noc! Víceméně jsem na to taky byla hlavně sama, nějak jsme to zavedli prostě tak, že manžel musí být vyspaný do práce takže jsem vstávala převážně jen já a nikoho na hlídání taky nemáme, takže si umím představit jak ti je. A to když já už opravdu „padala na hubu“ tak jsem prostě mohla říct dost a vstával chvíli i manžel + mohla jsem si odpočinout, když se vrátil k večeru z práce, to ty takovou možnost nemáš, takže to musí být šílený.
My jsme tedy s tím vůbec nebyli nikde u psychologa, ani prášky nedostávala, my jen zkoušeli různé metody jak jí naučit celou noc spát, ale nikdy nic nezafungovalo. Od narození spala v ložnici se mnou, ale ve své postýlce, v roce jsme ji přestěhovali do jejího pokojíčku - to se vše mnohonásobně zhoršilo a po několika měsících jsme to vzdali a šla zpět ke mně do ložnice. V nejvyšším zoufalství jsem jí pak nechala spát u sebe v posteli a až to pomohlo. Takže zhruba od těch dvou let spí se mnou na manželské posteli a téměř se nebudí. Je to asi špatně, ale já to už neřeším a jsem ráda, že konečně po dvou letech můžu spát nepřerušovaným spánkem, ani nemám zatím tendence jí zkoušet přesouvat zpátky do jejího pokojíčku, protože mám panickou hrůzu, že by se vše opakovalo. Snad k tomu dospěje sama…
Ježíš tak to jsem ráda, že nejsem sama,ikdyž padám na hubu už mam tak rozhašeny spaní a beru léky na psychiku abych to nejak zmákla vše, domácnost,uklid, hraní s Adikem, učím ho no hruza taky jsem dala dolu 25kg no nic moc.Takže jsem ráda, že mne nekdo jako ty chápe, má svuj pokojiček ale spím s ním neustále.jinak bych se asi zbláznila podam mu ruku nebo tak ale v jedny posteli to ne, ja bych se nevyspala ani on ne to už jsem testovala.Je zvykly spat sam.Spiš si myslim, ze uz je tak naučeny se budit hrozne a ví že mu tu flašku podam…hrozne mluvi vety ze spani des......ty jo jestli se neda dokupy tak nevim, jak pak zmaknu chodit do prace, sama,nespat nakupy,no nevim.......asi tam fakt skončim:-(
dvoulety dite uz leccemus rozumi. urcite nepotrebuje v noci 3 flasky piti. Chce tvou pritomnost. Podle me je nutno upravene estivilovat-vysvetlit, ze v noci se nevstava ani nepije, do postylky daj jednu flasku, kdyby mel fakt zizen a vydrzet nechodit tam.
teda to si myslim, ale nejsem na to odbornik
Ahoj, trochu mi to pripomina situaci znamych. Dvoulety syn, pokazde kdyz prisel z vikendu od taty, hrozne vyvadel, histericky zachvaty, nespal..Na konec zjistili, ze ho psychicky tyral proti mame, chtel mu ji zhnusit, aby ho dostal do pece, obcas mu i jednu vlepil..Proste hruza!! ted ma i lehci autismus 5.5 mu je dnes. Urcite bych davala pozor jak se k nemu otec chova. Hodne stesti!!