Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jak nad tím vůbec můžeš přemýšlet?
to je moře pro tebe důležitější než dítě? ![]()
Kdyby byl syn starší a chtěl jet, tak bych možná jela. Po konzultaci na gyndě. Ale dvouletému prckovi je to stejnak jedno, takže bych nejela.
Já vůbec nejsem proti cestování v těhotenství, v tom posledním jsem byla na dovolené 3× - 9.tt, 15.tt a 27tt, ale v téhle situaci být tebou, na to kašlu.
Určitě ne. Klidně se můžeš zeptat gynekologa, ale myslím, že ti řekne to samé. ![]()
Tak si odpověz - kdybys začala znovu krvácet na dovolené, co bys dělala? Důvěřuješ na sto procent jejich zdravotnictví, kvalitě lékařů, technickému vybavení? A nehlodalo by ti v hlavě, jestlis tomu třeba nešla naproti tou cestou letadlem? A kdybys začala mít potíže v tom letadle? A odhlédneme-li od věcí citových, myslíš, že by ti libovolná pojišťovna proplatila péči, když by zjistili, žes měla potíže už před odletem?
A další věc - co bys z té dovolené měla, prakticky sama na dvacetiměsíční dítě u moře, to mi nezní jako zrovna dovolená snů.
Takže shrnuto - pozitiva minimální, potenciální riziko enormní, takže proč?
První screening jde udělat v rozmezí vícero týdnů, to není problém. Naplnánuješ si vyšetření před dovolenou. Krvácení v prvních týdnech se může vyskytnout a nemusí to znamenat rizokové těhotenství. Takže já sama za sebe bych neviděla větší riziko. Navíc kdyby se něco závažného dělo, lékařská péče bude i na místě dovolené - a navíc, tak brzo by stejně tvému miminku neměli jak pořádně pomoct, jestli už tady, nebo tam.
Běžně jsem v těhotenství létala.
Ale rozhodovala bych se podle tvých vnitřních pocitů. Chce se Ti? Jak se cítíš? Některé těhotenství jsou pěkně na budku, co se týče energie, v jiných není problém. Co ty? A co tvá důvěra v to, jak dopadne pobyt s mamkou? Je to osoba, která umí být oporou a s kterou si to užiješ, i když jsi křehčí? Anebo potřebuješ šetřit energií a na té dovolené by jsi nejspíš energii neušetřila?
Pokud by šlo jen o to dvacetiměsíční dítko, tak ti napíšu jeď a užij si to. Ale když jde o to další, těhotenství a problémy s krvácením, tak ne, nejela bych, za ten risk by mi to nestálo.
Ne, nejela bych, stejně bych byla akorát ve stresu kdy začnu zas krvácet - ono to nemusí samo o sobě nic znamenat, ale jet na pohotovost v cizí zemi a mít pak před sebou ještě let domů, to si ráda odpustím.
Dobrý večer, nečekaně se mi se synem (20 měsíců) naskytla příležitost jet k moři s mou mamkou. Je to letecky na týden. Normálně bych neváhala, problém ale je, že jsem aktuálně na začátku druhého těhotenství (proto prosím o zachování anonymu) a už jsem jednou byla na pohotovosti kvůli krvácení. V době odletu bych navíc byla na začátku 13. týdne, tak mám trochu obavy jak by mi na gyndě vyhověli s prvním screeningem. Mamka navíc není moc hlídací typ, syna ještě nehlídala, tak aby to nebylo pro mě nakonec spíš utrpení, navíc o druhém těhotenství zatím nikdo neví. Co myslíte, mám jet nebo se na to radši vykašlat?